SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

Najave aktuelnih akcija

MART 2020. GODINE

OTKAZUJE SE ZBOG KORONA VIRUSA

KLISURA REKE GRADAC-2020
28. mart 2020. godine

Reka Gradac je biser među rekama, toliko čista da u njoj i vidre plivaju. Pešačka tura je lagana i primerena svim planinarima. Najvećim delom pešačimo pored reke Gradac, a obilazimo i dva izuzetno značajna manastira: manastir Ćelije i manastir Lelić. Ko želi može da skrati turu tako što će pešačiti samo do manastira Ćelije (8km). Dužina cele staze iznosi 15km.

APRIL 2020. GODINE

RAM-ZATONJE-2020
4. april 2020. godine

Lagana šetnja pored Dunava između tvrđave Ram i sela Zatonje. Pre nego što krenemo na pešačenje, posetićemo arheološko nalazište Viminacijum. Dužina staze, od tvrđave Ram do sela Zatonje i nazad, je oko 20km sa ukupnim usponom/spustom od 350m. U pitanju je lagana pešačka tura bez obzira što je dužina 20km. Postoji mogućnost skraćenja staze ako se pešačenje prekine pre sela Zatonje. Nakon pešačenja potražićemo neki dobar riblji restoran u blizini tvrđave Ram.

TROGLAV-2020
11. april 2020. godine

Kad god smo bili na planinama kraljevaškog regiona uvek smo bacali pogled na čudesnu formaciju Troglava. Previše atraktivnih planina u ovoj oblasti je razlog što smo Troglav uvek ostavljali za neki drugi put. Sad idemo na Troglav. Penjaćemo se na Troglav iz Bogutovačke banje, kako bi izbegli previše eksponirane staze koje vode sa drugih lokaliteta. Staza, koju smo odabrali, je dužine 15km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 950m. Staza spada u red srednje teških, nije tehnički zahtevna  i po težini je slična Rtnju sa južne strane.

KANJON CVRCKE I VLAŠIĆ-2020
17-20. april 2020. godine

Povodom Uskršnjih praznika posetićemo jedan predivan kraj u Republici Srpskoj – Kneževo. Proći ćemo kanjonom Ilomske reke, uživati u kanjonu reke Cvrcke, posetiti predivne Janjske otoke i izvor Plive, a nećemo zaobići ni vodopad u Jajcu i čuvene Mlinčiće u njegovoj blizini. Na povratku za Beograd, poslednjeg dana, popećemo se na najviši vrh Vlašića – Paljenik (1933m). Sve pešačke staze su umerene težine, primerene svim kategorijama planinara, i nisu tehnički zahtevne.

VLASINSKO JEZERO I TRNSKO ŽDRELO-2020
24-26. april 2020. godine

Za subotu je predviđena poseta Trnskom ždrelu u susednoj Bugarskoj. U pitanju je tradicionalna akcija koju izvode naši i bugarski planinari. Staza je dužine 14km nije naporna niti je tehnički zahtevna i primerena je širokoj populaciji planinara. Lepote Vlasinskog jezera upoznaćemo u nedelju pešačenjem po planini Gramadi koja se nalazi u neposrednoj blizini jezera. Predivne šume, dosta izvora i izvanredni vidici sa ove planine dovoljan su razlog da se upustimo u ovu avanturu. Pešačke tura planinom Gramadom prilagođena je najširoj populaciji planinara i spadaju u red osrednje teških. Popećemo se samo na Mali Vrtop (sa koga je predivan pogled na Vlasinsko jezero), tako da ćemo imati dovoljno vremena da užuvamo i u lepotama Vlasinskog jezera (šetnja oko jezera i vožnja brodićima).

RADOVANJSKA BRDA-2020
25. april 2020. godine

PK “Vrbica” iz Velike Plane organizuje tradicionalnu planinarsku akciju pod nazivom 17. pohod “Karađorđevim stopama”. Organizator je osmislio dve staze: kratka staza od 10km sa 300m uspona i duža staza od 21km sa 700m uspona. Staze kojima ćemo proći nisu kondiciono zahtevne, spadaju u rekreativne i pogoduju svim uzrastima planinara. Umerenim hodom sa pauzama, provešćemo oko šest i po sati u prirodi. Obićićemo Pokajnicu, manastir Koporin i mesto stradanja Vožda Karađorđa (Radovanjski lug).

MAJ 2020. GODINE

KAJMAKČALAN I JABLANICA-2020
30. april-3. maj 2020. godine

Prvomajske praznike provodimo u zapadnoj Makedoniji na planinama Jablanica i Niđže. Popećemo se na najviši vrh planine Niđže (Kajmakčalan – 2521m) i najviši vrh prelepe planine Jablanica (Crni kamen – 2257m). Proći ćemo Ohridom, Strugom, Vevčanskim izvorima i uživati u šetnji veličanstvenim kanjonom Matke. Pešačke ture su najvećim delom lagane i primerene svim planinarima, osim planine Jablanice koja spada u nešto težu turu sa ukupnim usponom/spustom od 950m.

KRUPAJSKO VRELO-BELJANICA-2020
9. maj 2020. godine

Pohod na planinu Beljanicu ovoga puta realizujemo na malo drugačiji način nego što je to uobičajeno. Polazna tačka je Krupajsko vrelo, koje predstavlja jedno od najjačih kraških izvora u Srbiji. Predivna staza istočnom Srbijom vodi nas od Krupajskog vrela preko livada i šuma do vrha Beljanice (1339m). Ako budemo sreće videćemo i poludivlje konje koji su zagospodarili platoom Beljanice. Staza je malo duža (27km) sa ukupnim usponom od 1150m. Za sve one koje je ova staza naporna postoji opcija da individualno šetaju oko Krupajskog vrela, a potom i oko vodopada Veliki buk, odnosno izvora reke Vrelo u Lisinama.

SOKOLOVAC-ĐERDAPSKA KLISURA-2020
16. maj 2020. godine

Đerdapska klisura obiluje mnoštvom predivnih vidikovaca sa obližnjih planina i brda. Jedan od takvih vidikovaca je i Sečinski vrh (Sokolovica). Trasa kojim ćemo se kretati ide paralelno sa Dunavom pa ćemo permanentno biti bombardovani lepim vidicima na grandiozni Dunav, njegove virove, ostrvca i planine Severnog Kučaja. Na kraju ture čeka nas mistični i zagonetni kanjon Boljetinske reke. Pešačenje završavamo kod arheološkog nalazišta Lepenski vir, pa ko želi može i ovu izuzetno vrednu lokaciju da poseti. Staza je dužine oko 18km sa ukupnim usponom/spustom od 800m. Moguće je skratiti ovu stazu na dužinu od 12km sa ukupnim usponom/spustom od 550m.

KANJON REKE NERE-BEUŠNICE-2020
17. maj 2020. godine

Kanjon reke Nere i Beušnice je izuzetno atraktivna destinacija u susednoj Rumuniji. Staza je duga oko 22km, ali je prilično lagana jer nema značajnijih uspona. Prvi deo staze vodi preko talasastih livada Banata dok ne uđemo u nacionalni park. Vrlo brzo stižemo do reke Bei, bigrenih kaskada i Bejovog oka. Nastavljamo do predivnog vodopada reke Beušnice. Na povratku, posle pastrmnjaka, obilazimo vodopad Vaioaga i nastavljamo prema selu Saska Romana uklesanom stazom iznad reke Nere. Na kraju, pred selo Saska Romana, prelazimo preko visećeg mosta.

JUN 2020. GODINE

DIVČIBARE-RAJAC-2020
6. jun 2020. godine

27km prešačenja od planinarskog doma Magleš (podno Kraljevog stola) do planinarskog doma Čika Duško Jovanović na Rajcu. Usput penjemo Veliki Maljen (970m), Mali Maljen (909m), Suvobor (866m) i Rajac (847m). Prolazimo predivnim predelima Maljena i Rajca sa puno lepih vidikovaca, zelenih livada i interesantnih lokacija. Iako je staza dužine 27km ona spada u red srednje teških.

JUL 2020. GODINE

NOĆNI USPON NA RTANJ-2020
31. jul-1. avgust 2020. godine

Sedma po redu akcija “Noćni uspon na Rtanj”. Uz svu mistiku planine Rtanj dodajemo još jedan elemenat tajnovitosti: pohodimo ovu planinu noću kako bi dočekali svitanje na njenom vrhu. Buđenje dana na jednoj od najtajanstvenijih planina Srbije, a potom silazak u jutarnjim satima uz branje lekovitog bilja: rtanjski čaj, kantarion, vranilovka (divlji origano) i dr. Na povratku u Beograd svraćamo u Krivi vir: kupovina sira i obilazak izvora Crnog Timoka.

AVGUST 2020. GODINE

TORNIČKA BOBIJA-URANAK NA DRAŽINOM VIDIKOVCU-2020
29-30. avgust 2020. godine

Ovo već postaje tradicionalna akcija PD Krug, jer akciju izvodimo treću godinu zaredom. Predivna planina, divni vidikovci i još bolji ljudi bili su dovoljan razlog da i ove godine dočekamo jutro na Dražinom vidikovcu. Kao i prethodnih godina, obići ćemo fenomenalne vidikovce na Bobiji, uživati u lepotama Azbukovice, a predveče razapeti šatore na Dražinom vidikovcu kako bi tu zanoćili i sutradan uživali u svitanju nad Valjevskim planinama. Uveče ćemo se družiti uz pesmu, harmoniku i logorsku vatru. Pešačke staze su srednje težine i primerene svim planinarima.

Close Menu