SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

Najave aktuelnih akcija

OKTOBAR 2019. GODINE

KUDREČ-PALANAČKA STAZA ZDRAVLJA-2019
 20. oktobar 2019. godine

POSK “Jasenica” iz Smederevske Palanke organizuje tradicionalnu akciju “Palanačka staza zdravlja” oko jezera Kudreč. Prilika da se obiđu “dva oka” Šumadije: Kudrečko i Gornje Kudrečko jezero u neposrednoj blizini Smederevske Palanke.  Staza se proteže kroz šume i proplanke, pored, iznad i oko jezera. Ovo je prilika da upoznate pitome krajeve blagorodne Šumadije, osetite njene mirise i ćudi, kao i dobrodošlicu domaćina iz Smederevske Palanke. Staze su dugačke 6 i 14 kilometara. Polazi se iz iste tačke, stim što kraća staza samo obilazi oko oba jezera, dok se duža staza proteže i brdom severoistočno iznad jezera. Po završetku pohoda, družićemo se na obali jezera. Staze nisu previše zahtevne, sa malom nadmorskom visinom i spada u lakše staze, prilagođene svim uzrastima, bez obzira na kondiciju.

JELICA-2019
 26. oktobar 2019. godine

Pešačenje po planini Jelici započinjemo južno od Čačka (prema Dragačevskoj strani). Obići ćemo arheološki lokalitet Gradina i grebenom nastaviti sve do najvišeg vrha Jelice – Crna stena (929m). U povratku sa Crne stene spuštamo se do manastira Stjenik i obilazimo njegov lekoviti izvor vode. Pešačenje završavamo u selu Banjica, udaljenom nešto manje od 2km od manastira. Ukupna dužina staze koju prelazimo je oko 18km sa ukupnim usponom od 650m i spustom od 800m. Oni koji ne žele da pešače celu stazu mogu da se prošetaju od sela Banjica do manastira Stjenik i nazad (sveukupno oko 5km).

NOVEMBAR 2019. GODINE

TOMETINO POLJE-2019
 3. novembar 2019. godine

PD Krug organizuje planinarsku akciju na Tometinom polju u kasnu jesen sa nadom da ćemo uhvatiti poslednji jesenji kolorit, na ovoj uvek atraktivnoj lokaciji. Proći ćemo središnjim delom Tometinog polja, pregaziti reku Kamenicu i Kozlicu, baciti pogled na Orlovo gnezdo, uživati u lepotama njegovih idiličnih livada i u pogledu na okolne planine. Pešačenje završavamo u mestu Tometino polje gde Crna i Bela Kamenica grade Kamenicu. Staza nije tehnički zahtevna, a dužina iznosi 18km sa ukupnim (kumulativnim) usponom od 500m i spustom od 550m. Staza spada u red srednje teških.

KRNDIJA I PAPUK-2019
 9-11. novembar 2019. godine

Početkom novembra put nas vodi u Kutjevo gde se dugi niz godina održava manifestacija povodom Martinja. Manifestacija okuplja veliki broj planinara i izletnika za koje je lokalno planinarsko društvo (HPD Vidim) osmislilo tri lagane pešačke ture po planinama Krndija i Papuk. Mi ćemo pešačiti u subotu i nedelju po planini Krndija (uglavnom po stazama predviđenim za ovu manifestaciju), a u nedelju ćemo se prebaciti do NP Papuk da prođemo stazom od Velike, preko Tauberovih stena, Lapjaka (667m), Nevoljaša (740m) do PD Jankovac. Prošetaćemo se i čuvenom grofom stazom oko PD Jankovac. Sve staze su lagane, reda 10-tak kilometara, i primerene su najširoj populaciji planinara.

GARAŠKO JEZERO-2019
17. novembar 2019. godine

Jedna lagana pešačka tura od Garaškog jezera do vrha Bukulje. Usput svraćamo u Crkvine da obiđemo crkvu proroka Ilije gde je despot Stefan Lazarević izdahnuo. Sa vrha Bukulje se spuštamo stazom zdravlja do Aranđelovca, odnosno Bukovičke banje. Dužina staze je oko 16km sa ukupnim (kumulativnim) usponom od 550m i spustom od 650m. Postoji i mogućnost da se staza skrati na 9km tako što će se vrh Bukulje popeti od Bukovičke banje i vratiti nazad na početnu tačku.

JABLANIK I MEDVEDNIK-2019
23. novembar 2019. godine

Uvek interesantne valjevske planine kako zbog svoje lepote tako i blizine Beogradu. Ovog puta pohodimo dva bisera valjevskih planina: Jablanik i Medvednik. Predviđene su dve grupe za pešačenje. U oba slučaja se polazi od Pasne Ravni (Pašina ravan). Prva grupa ide samo do Jablanika (1274m) i vraća se do Pasne Ravni. Dužina staze je oko 11km sa ukupnim usponom/spustom od 400m. Druga grupa nastavlja pešačenje prema Medvedniku (1244m) i, preko lovačkog doma “Krušik”, završava pešačenje u selu Mijači. Dužina staze iznosi oko 20km sa ukupnim usponom od 800m i spustom od 1000m.

DECEMBAR 2019. GODINE

STRAŽILOVO-2019
14. decembar 2019. godine

Još jedan u nizu laganih “zimskih” tura. Idemo na Frušku goru i to njen istočni deo – Sražilovo. Svratićemo u čuvene Sremske Karlovce da se odmorimo uz jutarnju kaficu i prošetamo gradom. Posle 20-tak minuta vožnje dolazimo u Bukovac odakle kreće naša pešačka tura. Polazimo iz centra Bukovca pa, preko Viline vodice, izlazimo na Partizanski put, našu najvišu tačku na turi. Odatle se spuštamo prema Stražilovu do spomenika Branku Radičeviću. Pre nego završimo pešačenje u Bukovcu, svraćamo u PD Stražilovo na kratku pauzu. Staza je dužine 16km sa ukupnim usponom/spustom oko 500m i spada u red laganih.

Close Menu