SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

Najave aktuelnih akcija

FEBRUAR 2020. GODINE

BRĐANI-SAVINAC-2020
23. februar 2020. godine

Pre nešto više od godinu dana prošli smo ovim krajem od Brđana preko Ilijaka i Rude glave do sela Šarani, odnosno izletišta Savinac. Sada ćemo ići više zapadnom stranom i popeti vrhove: Straževica (516m), Krvavac (555m) i Treštenik (421m). Pešačenje završavamo u izletištu Savinac nakon pređenih 17km sa ukupnim (kumulativnim) usponom od 700m i nešto manjim spustom.

DIVČIBARE-2020
29. februar 2020. godine

Klasičnu turu po platou Divčibara ćemo obogatiti odlaskom do vidikovca Ljuti krš. Nakon toga penjemo se na vrh Golubac, Crni vrh i Velika pleća. Pešačenje započinjemo i završavamo u centru Divčibara. Staza je dužine 15km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 500m. Postoje i varijante skraćivanje staze o čemu ćemo se dogovoriti pre početka pešačenja.

MART 2020. GODINE

VRMDŽA-2020
14. mart 2020. godine

Planinarsko društvo “Oštra čuka” iz Sokobanje organizuje po sedmi put lokalnu tradicionalnu akciju “Vrmdžilla 2020”, a u čast PLANINARSKE SLOBODE I DOSTOJANSTVA. Akcija se odvija u  bajkovitom selu Vrmdža u podnožju planine Rtanj. Organizator je predvideo jednu kraću (10km) i jednu dužu (16,5km) turu sa ukupnim usponom/spustom manjim od 450m. Staza je primerene svim planinarima jer spada u red srednje teških i nije tehnički zahtevna.

KOZARA I KANJON VRBASA-2020
20-22. mart 2020. godine

Svake godine krajem marta meseca planinarsko društvo “Klekovača” iz Prijedora organizuje planinarski pohod “Pozdrav proljeću” koji se održava u nacionalnom parku Kozara. U pitanju je tradicionalna akcija koja svake godine okuplja sve više učesnika iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i šire. Planiran je pohod od Rajkovića preko Kozaračkog kamena do Mrakovice u dužini od 12km. Staza je pogodna za sve uzraste. Uspon na Kozarački kamen i silazak su malo zahtevniji, ali taj deo staze će biti obezbeđen konopcima i rukohvatima. Na Mrakovici će biti organizovan besplatan ručak za sve učesnike pohoda.

KLISURA REKE GRADAC-2020
28. mart 2020. godine

Reka Gradac je biser među rekama, toliko čista da u njoj i vidre plivaju. Pešačka tura je lagana i primerena svim planinarima. Najvećim delom pešačimo pored reke Gradac, a obilazimo i dva izuzetno značajna manastira: manastir Ćelije i manastir Lelić. Ko želi može da skrati turu tako što će pešačiti samo do manastira Ćelije (8km). Dužina cele staze iznosi 15km.

APRIL 2020. GODINE

RAM-ZATONJE-2020
4. april 2020. godine

Lagana šetnja pored Dunava između tvrđave Ram i sela Zatonje. Pre nego što krenemo na pešačenje, posetićemo arheološko nalazište Viminacijum. Dužina staze, od tvrđave Ram do sela Zatonje i nazad, je oko 20km sa ukupnim usponom/spustom od 350m. U pitanju je lagana pešačka tura bez obzira što je dužina 20km. Postoji mogućnost skraćenja staze ako se pešačenje prekine pre sela Zatonje. Nakon pešačenja potražićemo neki dobar riblji restoran u blizini tvrđave Ram.

TROGLAV-2020
11. april 2020. godine

Kad god smo bili na planinama kraljevaškog regiona uvek smo bacali pogled na čudesnu formaciju Troglava. Previše atraktivnih planina u ovoj oblasti je razlog što smo Troglav uvek ostavljali za neki drugi put. Sad idemo na Troglav. Penjaćemo se na Troglav iz Bogutovačke banje, kako bi izbegli previše eksponirane staze koje vode sa drugih lokaliteta. Staza, koju smo odabrali, je dužine 15km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 950m. Staza spada u red srednje teških, nije tehnički zahtevna  i po težini je slična Rtnju sa južne strane.

KANJON CVRCKE I VLAŠIĆ-2020
17-20. april 2020. godine

Povodom Uskršnjih praznika posetićemo jedan predivan kraj u Republici Srpskoj – Kneževo. Proći ćemo kanjonom Ilomske reke, uživati u kanjonu reke Cvrcke, posetiti predivne Janjske otoke i izvor Plive, a nećemo zaobići ni vodopad u Jajcu i čuvene Mlinčiće u njegovoj blizini. Na povratku za Beograd, poslednjeg dana, popećemo se na najviši vrh Vlašića – Paljenik (1933m). Sve pešačke staze su umerene težine, primerene svim kategorijama planinara, i nisu tehnički zahtevne.

VLASINSKO JEZERO I TRNSKO ŽDRELO-2020
24-26. april 2020. godine

Lepote Vlasinskog jezera upoznaćemo pešačenjem po planini Gramadi koja se nalazi u neposrednoj blizini jezera. Predivne šume, dosta izvora i izvanredni vidici sa ove planine dovoljan su razlog da se upustimo u ovu avanturu. Pešačke tura planinom Gramadom prilagođena je najširoj populaciji planinara i spadaju u red osrednje teških. Popećemo se samo na Mali Vrtop (sa koga je predivan pogled na Vlasinsko jezero), tako da ćemo imati dovoljno vremena da užuvamo i u lepotama Vlasinskog jezera (šetnja oko jezera i vožnja brodićima). Za nedelju je predviđena poseta Trnskom ždrelu u susednoj Bugarskoj. U pitanju je tradicionalna akcija koju izvode naši i bugarski planinari. Staza nije naporna niti je tehnički zahtevna i primerena je širokoj populaciji planinara.

RADOVANJSKA BRDA-2020
25. april 2020. godine

PK “Vrbica” iz Velike Plane organizuje tradicionalnu planinarsku akciju pod nazivom 17. pohod “Karađorđevim stopama”. Organizator je osmislio dve staze: kratka staza od 10km sa 300m uspona i duža staza od 21km sa 700m uspona. Staze kojima ćemo proći nisu kondiciono zahtevne, spadaju u rekreativne i pogoduju svim uzrastima planinara. Umerenim hodom sa pauzama, provešćemo oko šest i po sati u prirodi. Obićićemo Pokajnicu, manastir Koporin i mesto stradanja Vožda Karađorđa (Radovanjski lug).

MAJ 2020. GODINE

KAJMAKČALAN I JABLANICA-2020
30. april-3. maj 2020. godine

Prvomajske praznike provodimo u zapadnoj Makedoniji na planinama Jablanica i Niđže. Popećemo se na najviši vrh planine Niđže (Kajmakčalan – 2521m) i najviši vrh prelepe planine Jablanica (Crni kamen – 2257m). Proći ćemo Ohridom, Strugom, Vevčanskim izvorima i uživati u šetnji veličanstvenim kanjonom Matke. Pešačke ture su najvećim delom lagane i primerene svim planinarima, osim planine Jablanice koja spada u nešto težu turu sa ukupnim usponom/spustom od 950m.

Close Menu