SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

Izveštaj sa akcije

DRMANOVINA

27. januar 2018. godine

Kosjerić. Kratka pauza za jutarnju kafu i čaj. Na predlog Gorana, obiđosmo i crkvu rođenja Presvete Bogorodice koja je poznata po lusteru napravljenim od puščanih čaura, bajoneta, sablji, delova mina i granata i drugog oružja. Namera je bila da se pokaže da sva ta gvožđurija, namenjena  ubijanju, može da se iskoristi za plemenite stvari kao što je izvor svetlosti u Božijem hramu.

Prvi deo staze prema vrhu Drmanovine je prilično asfaltiran i ometan čestim prolascima putničkih automobila. Par lepih vidikovaca, sa kojih se vidi Kosjerić i okolne planine, je jedino vredno na ovom delu staze do najvišeg vrha Drmanovine – Grad. Na vrhu Grad (1022m) smo napravili dužu pauzu za užinu, odmor i zajedničko fotografisanje.

Tek od vrha Grad krenula je prava planinarska staza prema selu Seča Reka. Mestimičan sneg i blato, na prvom delu staze, zamenili su ozbiljni nanosi snega, koji su na pojedinim mestima bili i preko 50cm. Ipak, nije bilo većih problema, jer su u pitanju bili smetovi koje smo uspešno obilazili. Zbog toga smo na nekim mestima promenili predviđenu trasu kretanja kako bi pratili već postojeće prtine koje su, najverovatnije, napravili lovci.

Dan se već polako gasio kada smo stigli do sela Seča Reka, gde smo obišli čuvenu crkvu brvnaru i crkvu posvećenu velikomučeniku Georgiju. Crkva posvećena velikomučeniku Georgiju je bila otvorena, što nije bio slučaj sa crkvom brvnarom. 

Napravili smo kratak odmor uz čorbicu i pićence u restoranu Korner. Mali, ali prijatan kutak u neposrednoj blizini Kosjerića.
Dogovor je pao, sledeći put ćemo izmeniti trasu penjanja na vrh Grad tako da izbegnemo kretanje asfaltom koliko god je to moguće.

Ako nemate nalog na Facebook-u (ili niste trenutno ulogovani), treba ignorisati otvaranje novog naloga klikom na “Not Now” na dnu panela.

Close Menu