SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

Izveštaj sa akcije

AZBUKOVICA

3. februar 2018. godine

Zapadna Srbija obiluje mnoštvom lepih i interesantnih planinarskih destinacija. Posebno su interesantne destinacije između Šapca i Ljubovije jer se one mogu pohoditi u jednodnevnim akcijama. Ovoga puta smo izabrali Azbukovicu i to područje omeđeno Ljuboviđom, Vrhpoljem i Ljubovijom. Ovde se nalazi selo Bukovica, srce i izvor imena planine Azbukovica. Naš cilj je bio Baurić-grad (774m), vrh Nemić (797m) i manastir svete Trojice u Podnemićima.

Pešačenje smo započeli u Ljuboviđi (Rajnovača) kod mesta gde se Orovička reka uliva u reku Ljuboviđu. Široki šumski putevi su nas doveli do zaseoka Sarići i Dubrave. Prošli smo podno Malog Baurića (730m) i popeli se na Baurić-grad (774m). Jedino što je ostalo vidljivo od ovog nekadašnjeg starog grada-kuline, iz osmanlijskog carstva, je širok šanac oko celog vrha.

Naše pešačenje je nastavljeno prema vrhu Nemić. Usput svraćamo na Mali Nemić (740m) sa koga je lep pogled na Drinu, Ljuboviju, Bratunac i dobar deo Bosne. Još lepši pogled, na ove lokacije, je sa vrha Nemić (797m). Odmor na Nemiću, zajednička fotografija i uživanje u pogledu na Drinu je brzo prošao pa smo se vratili na trasu i nastavili pešačenje prema manastiru svete Trojice.

Crkva svete Trojice u Podnemićima (zaseok Bele Vode) je novijeg datuma. Izgrađena je 2003. godine, a bogosluženje je počelo 2005. godine. Nakon odmora i osveženja, u porti crkve, spustili smo se do magistralnog puta Ljubovija-Bajina Bašta kod mesta Grabovica gde je bio predviđen završetak našeg pešačenja.

Posle kratkog, noćnog obilaska Ljubovije, oprostili smo se od našeg drugara Duce koji je sve vreme bio sa nama na stazi, i definitivno smo krenuli ka Beogradu preko Pecke i Valjeva.

Ako nemate nalog na Facebook-u (ili niste trenutno ulogovani), treba ignorisati otvaranje novog naloga klikom na “Not Now” na dnu panela.

Close Menu