SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

Izveštaj sa akcije

KLISURA REKE GRADAC

3. mart 2018. godine

Posle svih mogućih upozorenja, crvenih meteo alarma i drugih najavljenih nepogoda, ipak smo krenuli put Valjeva u nameri da dan provedemo u obilasku klisure reke Gradac. Naravno, čim smo stigli, obišli smo “Tadića mlin”, snabdeli se raznim vrstama brašna i krenuli na prvu, jutarnju kafu. Neko kafu, neko kuvanu rakiju, uglavnom zadržasmo se oko četrdeset minuta u kafiću “Sunčani vir”. Već su se pojavili i prvi sunčani zraci, nagoveštavajući dan kakav smo i priželjkivali, miran, vedar,sunčan, sa snegom koji  nije mogao da se izbori sa dosta visokom temperaturom, te je počeo ubrzano da se topi.

Uživajući u laganoj šetnji, stigli smo do Degurićke pećine i tu napravili neizbežnu pauzu za fotografisanje i pokoji sendvič. Vratili smo se istim putem do mosta “Milovan Glišić” i počeli da se penjemo ka vidikovcu na Ćelijskom brdu. Tri planinarke su odlučile da se vrate do kafića i tu uživaju sunčajući se. Uspon do vidikovca nije bio preterano zahtevan, veći problem nam je pravio sneg koji se topio, pa smo preskakali bare i blato na putu. Na ovom vidikovcu smo bili prvi put i zaista smo uživali u pogledu.

Put nas je dalje vodio ka manastiru Ćelije. U manastiru se nismo dugo zadržali jer je postajalo sve hladnije jer se nismo kretali. Tri planinarke su odlučile da se još malo zadrže u manastiru i sačekaju autobus i da se prevezu do manastira Lelić . Ostatak grupe je krenuo već dobro poznatom stazom pored reke. Gradac je bio izuzetno brz, voda plavo-zelenkasta i upravo je bila otvorena sezona ribolova. Kod rendžerske kuće je već bila grupa ribolovaca i spremala kotlić.

Još jedna kratka pauza i krenusmo ka manastiru Lelić. Ovde je bio kraj današnjeg pešačenja. Dan opušten, za uživanje. Dobili smo mnogo više od očekivanog. Naučili smo da treba ponekad i sebe poslušati, a sve ostalo će samo doći na svoje mesto. Poslednju, malo dužu pauzu smo napravili u Platanu, pauzu za zaluženu čorbicu i pivo.

Ako nemate nalog na Facebook-u (ili niste trenutno ulogovani), treba ignorisati otvaranje novog naloga klikom na “Not Now” na dnu panela.

Close Menu