SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

Izveštaj sa akcije

MANASTIRICA I VODOPAD SKAKALO

7. april 2018. godine

Odlučili smo da subotu, dan posle Velikog petka, a dan pre Uskrsa iskoristimo za neku laganiju turu, da iskoristimo jedan neponovljiv, prolećni  dan i provedemo ga u okolini Divčibara.

U 7 sati smo krenuli i prvu pauzu napravili u “Kumovoj vodenici” gde smo naravno, kupili brašno i bili počašćeni rakijicom i kafom. Nedaleko odatle se nalazi crkva Svetog  Dimitrija, do koje smo stigli laganom šetnjom.

Posle kraćeg obilaska, krenuli smo autobusom prema selu Krčmar, koje je bilo naša početna tačka za pešačenje. Očekivali smo pristojan put do sela, međutim tu nas je dočekalo malo iznenađenje, autobusom nismo mogli dalje, nego smo morali taj deo puta da prepešačimo, a to je značilo dodatnih 5-6 km. Odmah smo se podelili u dve grupe, prva koja odmah kreće na stazu i druga, koja ide autobusom do Divčibara i posle će se prevozom vratiti do Vojničke česme, sačekati nas i produžiti sa nama do kraja tj. narednih desetak kilometara.

Dan je bio idealan za šetnju, malo oblačno, bez sunca, ali je vidljivost bila dosta dobra. Posle prolaska kroz selo, sledio je malo jači uspon, pa onda malo opušeniji deo staze, a na kraju spust koji je bio izuzetno zahtevan. Da kiša nije padala prethodnog dana bilo bi mnogo lakše, ovako vlažan teren je bio veliki izazov. Kod Vojničke česme nam se pridružila druga grupa, pa smo se zajedno spustili do vodopada Skakalo. E ovo je tek bio poseban izazov, velika strmina, vrlo nezgodan silazak, ali vredan svakog koraka. Nekako se jedna tura laganica, pretvorila u poprilično zahtevnu turu, u “turu-avanturu”.

Jedna grupa planinara je odlučila da ovde završi svoju avanturu jer im je bilo dovoljno pešačenja i prevezla se do Divčibara, dok su ostali produžili, sada već mnogo lepšom i pitomijom stazom. Čak se i sunce pojavilo, pa smo mogli opuštenim korakom preko Kraljevog stola da se spustimo do centra Divčibara. Kako bismo ispoštovali dogovoreno vreme za povratak, nismo se dugo zadržali u centru i krenuli za Beograd.

Ako nemate nalog na Facebook-u (ili niste trenutno ulogovani), treba ignorisati otvaranje novog naloga klikom na “Not Now” na dnu panela.

Close Menu