SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

BEŠNJAJA I KANJON VOLJEVICE

1. JUL 2023. GODINE

Besnjaja-00

Ono što je Avala za Beograd, to je Bešnjaja za Kragujevac. Samo što je Bešnjaja mnogo zanimljivija i “surovija” od pitome Avale. Bešnjaja je planina koja se nalazi na 17 kilometara od Kragujevca. Predstavlja veliki prirodni i turistički resurs grada, jer je proglašena vazdušnom banjom; ima veliki broj termalnih izvora i izvora pitke vode, ostatke puta iz rimskog doba. Najviši vrh je Lisin laz 613m nadmorske visine. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka Bešnjaja je bila posećeno izletište i odmaralište za školsku decu.

Planina Bešnjaja je ispresecana mnogobrojnim potocima i rečicama. Pored Osanice i Bešnjaje, izuzetnu lepotu ima reka Voljevica. Naša pešačka staza void delom kroz kanjon Voljevice gde ćemo uživati u netaknutoj prirodi, čistoći Voljevice i njenim bezbrojnim slapovima i mini vodopadima. Moći ćemo da se prepustimo prolećnim mirisima, bojama i muzici slapova i brzaka reke Voljevice.
Proći ćemo pored nekadašnjeg izletišta i odmorišta za školsku decu i svratiti do prelepog izvora vode: “Đurina česma”.

Polazak:        
Polazak 1. jula 2023. godine (subota) u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Mladenovac – Topola – Kragujevac – Bukorovac.

Cena:             
Cena prevoza je 1700 dinara za prevoz autobusom. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1700 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza za jutarnju kafu.
08:45 – Dolazak u Bukorovac. Priprema za pešačenje.
09:00 – Polazak na pešačku turu dužine 16,5km.
13:30 – Dolazak do dečijeg odmarališta na Bešnjaji. Odmor od 30 minuta.
17:00 – Završetak pešačenja kod planinarskog doma u Bukorovcu.
17:15 – Polazak za Beograd. Ako bude mogućnosti i vremena, svratićemo u neki od restorana u Kragujevcu.
21:00 – Dolazak u Beograd.

Pešačka staza polazi iz sela Bukorovac gde se i završava. Dužina staze je oko 16,5km sa ukupnim usponom/spustom od oko 650m. Staza nije naporna i spada u red srednje teških. Prolazimo kanjonom reke Voljevice, ali ne gazimo vodu.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Ako bude mogućnosti i vremena svratićemo u neki od restorana u Kragujevcu na ručak/večeru.

Povratak:      
Istog dana u 17 časova i 15 minuta, obrnutom maršrutom: Bukorovac – Kragujevac – Topola – Mladenovac – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas, odnosno oko 20 časova ako ne svraćamo u Kragujevac.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Boris Jovanović                tel.: 064 8958 130                             email: boris.jovanovic@smatsa.rs
Pomoćnik:

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu