SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

BORAČKI KRŠ

8. DECEMBAR (NEDELJA) 2019. GODINE

Boracki krs-00

Borač nije obično šumadijsko selo. Prvo, to je selo kroz koje put ne prolazi, već se u njemu završava. To je selo čiji se stanovnici bave turizmom tako da su dvorišta sa lepo uređenim travnjacima, cvetnim lejama i obaveznim objektom stare arhitekture kao što su vajat ili kačara. Boračka reka je čista i nezagađena, puna mrene i klenova, seoska škola je uredna i bez grafita. No ono što se naročito izdvaja i čime se ponose meštani, jeste Borački krš.

Borački krš (515m) se prostire sa leve strane Boračke reke, desne pritoke Gruže, na površini od 52 hektara. Čini ga jako strmi, stenoviti i razriveni deo vulkanskog masiva Ješevca (902m). Delovanjem spoljašnjih sila (vode, vetra i toplote) od eruptivnih stena dacita i andezita stvoreni su neobični erozivni mikrooblici reljefa – takozvani glavuci – koji pitomoj Gruži daju obeležje divljine a nas planinare podsećaju na Durmitor. Pomenuti glavuci predstavljaju jedinstven prirodni fenomen u Šumadiji, a ima ih u raznim oblicima poput piramide, kupe, stubova, kule, igle, tornjeva, ploča i nazupčenih grebena.
Posebnu pažnju na Boračkom kršu privlači kriva ploča dužine 2,9m, širine 3,4m i obima 7,3m. Do Krive ploče je dosta otežan pristup, ali nagrada za onoga ko do nje stigne je jedinstven pogled koji puca preko cele Gruže. Na najvišem vrhu Krša nalaze se ostaci temelja srednjevekovnog Boračkog grada. Predstavljao je važan vojni, kulturni i politički centar države despota Stefana Lazarevića. Grad je porušio Murat II 1438.god. za vreme osvajanja Srbije kada je porušio i grad u Čestinu i dvor despota Stefana Lazarevića u Belom polju.
U podnožju krša je mala srednjevekovna crkva koja je sagrađena 1433. godine, na samom kršu, a 1553. je premeštena na današnji plato. Treba napomenuti da je izgrađena od boračkog kamena koji je korišćen i za gradnju manastira Kalenića. Volovi su vukli kamen od Borača do Kalenića i na pola puta su se odmarali tako što je istovarivan kamen, i na tom mestu je izgrađen manastir Kamenac.

Polazak:         
Polazak 8. decembra (nedelja) 2019. godine u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Mladenovac – Topola – Jablanica.

Cena:             
Cena prevoza je 1200 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1200 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.       
08:00 – Dolazak do zaseoka Jablanica. Priprema za pešačenje od 10 minuta.
08:10 – Polazak na pešačku turu dužine 19km.
10:00 – Izlazak na vrh Trijeska (736m).
13:00 – Dolazak do Ješevačke kose.
16:00 – Završetak pešačenjau selu Borač. Pauza za odmor i ručak.
18:00 – Polazak za Beograd.
20:30 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 19km sa ukupnim (kumulativnim) usponom od 700m i spustom od 750m i spada u red srednje teških.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Organizaror obezbeđuje ručak nakon završetka akcije. Detalji oko ručka biće naknadno objavljeni, nakon dostavljanja zvaničnog programa akcije.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova maršrutom: Borač – Topola – Mladenovac – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 20 časova i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 2. decembra 2019. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu