SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

CARSKA BARA-BELO BLATO (KOBASICIJADA)

16. FEBRUAR 2020. GODINE

Carska bara-00

Specijalni rezervat prirode “Stari Begej – Carska bara” nalazi se na 17km južno od Zrenjanina i oko 2km od magistralnog puta Zrenjanin-Beograd, a zauzima površinu od oko 1600 hektara. Posebnu prirodnu vrednost kompleksu Carske bare i napuštenog toka reke Begej daju mozaičnost, vodene, travnate i šumske vegetacije, kao i raznovrsnost životinjskih vrsta, u čijem okviru centralno mesto zauzima bogatstvo ptičjeg sveta. Močvarnu vegetaciju područja čine interesantne biljne vrste, danas retke i ugrožene, poput belog i žutog lokvanja, ili močvarne orhideje, dok je prostor oko bare obrastao dugogodišnjim zasadima vrbe i topole. Na području Carske bare evidentirano je više od 200 ptičjih vrsta, među kojima su i prave retkosti – primerci ugroženih vrsta čaplji, kormorana, gnjuraca, pataka …

Smešteno na obodu Carske bare, na 25km od Zrenjanina, u okruženju vodotokova Begeja, Tise i trščanih ritova, naselje Belo Blato, u kom živi nešto više od 1100 stanovnika, predstavlja jedinstveni konglomerat nacija, jezika i kultura. Preteženo je naseljeno Slovacima i Mađarima, ali i Bugarima, Srbima i predstavnicima drugih naroda. Zbog svojih specifičnosti, prirodnog okruženja i etnološkog nasleđa, tokom poslednjih nekoliko godina razvija se u značajnu destinaciju seoskog i etno-turizma. U akciji naseljavanja stanovništva u velikim plavnim ritovima Potisja i Podunavlja, austrougarska vlast formirala je šest sela. Tako su 1866. godine nastala sela Belo Blato, Knićanin, Vojlovica i druga. Lujze više geografski nema, ali jedna porodica čuva sećanje na to selo, na nacije koje su u njemu živele i na trsku, od koje se i danas živi, ali u Belom Blatu. Vodimo vas u to mesto, koje ni vekovima kasnije, iako okruženo vodom, nema kupališta, ali se ponosi trskom, multinacionalnošću i “beloblatskim” jezikom.
Šleperi iz Nemačke i Holandije, autobusi iz Slovenije i Bugarske… svi hrle u Belo Blato. I svako ide po svoje. Šleperi po trsku, ribolovci po štuku i šarana. Bitno je da dolaze i da ima ko da ih dočeka. Ono što im je vekovima zadavalo nevolje – što su sa svih strana, poput ostrva, okruženi barama, jezerima i ribnjacima – meštani polako pretvaraju u svoju veliku prednost nad drugima.
Organizatori sedmog po redu Festivala kobasice i domaće rakije  su Udruženje amatera kulinara, negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine i Mesna zajednica Belo Blato, uz podršku Grada Zrenjanina, Turističke organizacije grada Zrenjanina, IP Media 023 i Kulturnog centra Zrenjanin.

Polazak:
Polazak 16. februara 2020. godine (nedelja) u 6 časova i 30 minuta sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Krnjača – Borča – Čenta – Belo Blato.

Cena:
Cena prevoza je 1000 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1000 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Plan:
06:30 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna kratka pauza za kafu.
08:30 – Dolazak u Belo Blato. Tradicionalni doručak.
09:30 – Polazak na pešačku turu dužine 13,5km.
14:00 – Završetak pešačenja u Belom Blatu. Ručak i učešće na manifestaciji “Kobasicijada”.
17:00 – Polazak za Beograd.
18:30 – Dolazak u Beograd.

Staza oko Carske bare je dužine oko 13,5km sa beznačajnim usponom/spustom. Postoji mogućnost da jedna grupa skrati stazu na 10km.
Oni koji ne žele da idu na pešačku turu mogu dan provesti u individualnoj šetnji i/ili da proprate ceo program Festivala kobasica i domaće rakije u Belom Blatu.

Oprema:
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele nisu obavezne ali su poželjne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Zainteresovani će imati dovoljno vremena za doručak u Belom Blatu, pre polaska na pešačenje, a i za ručak, nakon završetka pešačke ture.

Povratak:
Istog dana, 16. februara 2020. godine u 17 časova maršrutom: Belo Blato – Čenta – Borča – Krnjača – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 18 časova i 30 minuta.

Rok za prijavu:
Do 11. februara 2020. godine.

Vođa akcije:
Dušanka Grujić                 tel.: 060 080 22 11                             email: dusankagrujic@hotmail.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                             email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu