SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

ČEMERNICA - UVAC

13-14. JUN 2020. GODINE

Cemernica-00

Čemernica je planina u jugozapadnom predelu Srbije, nalazi se na pola puta udaljenosti od Nove Varoši i Ivanjice. Na padinama Čemernice, smešteno je selo Štitkovo poznato  iz doba Miloša Obilića u kome su se kovali štitovi pa je i selo po tome dobilo naziv. Planina ima dinarski smer pružanja. Istočni i središnji predeo Čemernice je go, a u manjoj meri ima šume, planina je u najvećoj meri kraška sa dosta grebena. Najviši vrh Čemernice je vrh Bijela stena, koji je visok 1495m. Čemernica se na južnim padinama poklapa sa planinom Javor, sa Vasilinim vrhom.
Na ovoj planini se odigrala ključna bitka u srpsko-turskim ratovima, okončanim Berlinskim kongresom 1868. godine kada je Srbiji priznata nezavisnost. Odlučujuća bitka javorsko-kalipoljskog rata kojom je srpska vojska porazila tursku vojsku, i onemogućila njihov prodor prema Ivanjici i Čačku, donela je mnogim srpskim borcima slavu, među njima i majoru Mihajlu Iliću. Srpsko-turski ratovi vođeni su sa prekidima od 1876. do 1878. godine na frontu od Negotina do Drine dugom više od hiljadu kilometara, što je prava retkost u dotadašnjoj istoriji. Borbe koje su vođene na frontu od Ibra do Drine u narodu su poznate kao Javorski rat. Posle dvomesečnog ratovanja i bitaka na Kalipolju, Ogorijevcu, Vasiljevićima, Suvom rtu, Lisini, Borovcu, Dolovima, Turci su zaposeli javorske visove i spremali se da se trijumfalno spuste u dolinu Moravice. Upravo je boj na Čemernici napravio preokret.
Na prostranoj poljani podignuti su kameni spomenici herojima znamenite bitke na Čemernici. Zoran Vučićević Ras, poznati ivanjički restaurator spomenika, sopstvenim sredstvima je podigao spomen-obeležja junacima bitke na Čemernici, koja se odigrala 23. avgusta 1876. godine (po starom kalendaru), i kapetanu Jevremu Vukosavljeviću, koji je toga dana poginuo.

Uvačko jezero (Sjeničko jezero) je najprivlačnije jezero od svih jezera na reci Uvac najpre zbog lepih meandara koji su nastali potapanjem kanjona Uvca 1979. godine za potrebe hidroelektrane Uvac. Jezero je uklješteno između planina Zlatar i Javor. Nalazi se na nadmorskoj visini od 985m i prostire se zrakasto u nekoliko rukavaca u dužini od 27km, nizvodno od Sjenice do brane hidroelektrane Uvac između sela Akmačići i Bukovika. Jezero formira reka Uvac, a pripomaže mu i reka Vapa koja se nešto niže uliva u jezero.
Na udaljenosti od oko 3km od parkinga za autobus, nalazi se kamp gde može da se iznajmi brodić. Plovidba omogućava da se iz neposredne blizine vide meandri i nekoliko veoma zanimljivih pećina (Ušačka, Ledena i Bezdan). Tokom plovidbe Uvcem često se vide beloglavi supovi koji su zaštitni znak ovog jezera. Stene po obodu jezera su njihovo prirodno stanište.

Polazak:
Polazak 13. juna 2020. godine (subota) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Rudnik – Ovčar banja – Požega – Arilje – Prilike – Katići.

 Cena:
Ukupna cena akcije je 3400 dinara za 40 učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 800 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 3000 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen. Cena akcije obuhvata: prevoz, smeštaj (jedno prenoćište u bungalovima hotela Logos u Katićima) i organizacione troškove akcije.

Plan:
Subota, 14. jun
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputne pauze po potrebi.
09:00 – Dolazak do pećune Rti u blizini sela Guča. Obilazak pećne u trajanju od 30 min.
11:00 – Dolazak do mesta Anatema i priprema za pešačenje.
11:15 – Polazak na pešačku turu dužine 16,5km.
18:00 – Završetak pešačenja. Polazak prema selu Katići.
18:30 – Dolazak u selo Katići i razmeštaj po bungalovima, sobe su trokrevetne, četvorokrevetne

Staza je dužine oko 16,5km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 750m. Staza počinje od Anateme i ide preko zaravni do vrha Bijela stena 1495m i dalje ide prema vidikovcu odakle se pruža pogled prema Čurćiću vrelu. Zatim se penjemo na drugi vrh Javorčić (1486m) i vraćamo se nazad do početne tačke.

Nedelja, 15. jun
08:00 – Ustajanje, doručak, pakovanje stvari i napuštanje smeštaja. Polazak prema Novoj Varoši, Sjenici pa do mesta Krstac.
08:30 – Polazak prema mestu Krstac.
10:00 – Dolazak do mesta Krstac, polazne tačke za pešačenje.
10:15 – Polazak na pešačku turu dužine 15km. Usput svraćamao u kamp da kupimo ulaznice.
13:15 – Izlazak na vidikovac Molitva. Slikanje i uživanje u pogledu na meandre Uvca.
16:00 – Povratak do parkinga. Posle kratke pauze, polazak za Beograd. Usputne pauze po potrebi.
22:30 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 15km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 650m.
Ako bude zainteresovanih i ako uspemo da postignemo povoljnu cenu, organizovačemo vožnju brodićem po Uvcu i obilazak pećina.
Cena katre za ulazak u Specijalni rezervat prirode “Uvac” iznosi 100 dinara i nije uključena u cenu akcije. Plaća se na licu mesta.

Oprema:
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Postoji mogućnost organizovanja ishrane (doručak i večera) u hotelu Logos. U selu Katići postoji prodavnica i kafana.

Povratak:
U nedelju 14. juna u 16 časova i 30 minuta maršrutom: Krstac – Nova Varoš – Katići – Prilike -Arilje – Požega – Ovčar banja – Rudnik – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa i 30 minuta.

Rok za prijavu:
Do 8. juna 2020. godine.

Vođa akcije:
Mirjana Vukotić                tel.: 064 8345 808                            email: mira.vukotic@gmail.com
Pomoćnik:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu