SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

CER-TRAGOM DRUGOG PREKOBROJNOG PUKA

15. AVGUST 2020. GODINE

Cer-00

Povodom obeležavanja Cerske bitke i prve pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu PSD “CER” iz Šapca organizuje tradicionalnu planinarsku akciju “Marš tragom drugog prekobrojnog puka”.
Cerska bitka vođena je od 12. do 24. avgusta 1914. godine, a u istoriografiji se pominje i kao Jadarska bitka, jer su glavne vojne operacije vođene u slivu reke Jadar. Cerska, ili Jadarska bitka, bitka u kojoj je srpska vojska izvojevala pobedu nad austrougarskom vojskom, predstavljala je prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu. Bitka je vođena od 15. do 24. avgusta 1914. godine u užem smislu ili od 12. do 24. avgusta u širem smislu. Cilj austrougarske vojske bio je da brzo poraze, a onda i pregaze srpsku vojsku prodorom do Valjeva. Bitka se okončala velikom pobedom srpske vojske i povlačenjem austrougarske vojske sa tla Srbije. Pobeda je imala veliki vojnički i politički značaj, jer je mala Srbija pobedila Austrougarsku, koja je imala deset puta više stanovništva, i to u vreme kada je nemačka vojska prodrla u Belgiju i kretala se prema Parizu, a na istoku je pobedila rusku vojsku kod Tanenberga.
Koračnica “Marš na Drinu“ je posvećena Kombinovanom puku i njegovom komandantu Milivoju-Brki Stojadinoviću, koji je poginuo na Ceru. Kompozitor, Stanislav Binički jedan od utemeljivača srpske muzičke škole, inspirisan Cerskom bitkom komponovao je marš u Valjevu 1914. Kasnije, na Solunskom frontu i za vreme turneje po Francuskoj, marš je dostigao veliku popularnost, tako da su ga izvodili i orkestri savezničkih armija. Drinska divizija je umarširala u oslobođeni Niš 1918. uz zvuke “Marša na Drinu“.

Trojanov grad, Lipove vode, spomen kompleks Cerske bitke, manastiri, neke su od znamenitosti koje su zacrtane na mapama posetilaca ove planine za koju kažu da je “dragulj na kruni” severozapadne Srbije. Po njegovim padinama, rasuta su sela Jadra, Pocerine i Mačve. Trojanov, ili Trajanov grad je tvrđava na planini Cer koja se pripisuje mitskom biću caru Trojanu/Trajanu. Danas je moguće videti ostatke nekadašnjeg odbrambenog zida do kojeg se stiže šumskim putem na 800m od asfaltnog puta koji vodi ka planinarskom domu “Lipove Vode”. Rimsko utvrdjenje iz kasnog III v.n.e. Trojanov grad, kao vojno utvrdjenje, imalo je funkciju da čuva rudnike i rudarska naselja koja su se nalazila na području Cera, od upada varvara.
Predeo izuzetnih odlika “Planina Cer”, sa zapada je omeđen rekom Drinom, sa jugozapada dolinom reke Jadar, dok se sa njegove severne strane prostire Mačva. Administrativno je na teritoriji dve opštine, Loznice i Šapca. Cer je pokriven gustim listopadnim šumama bukve, graba i hrasta. Nastanak imena Cer, koji je nekada zajedno sa Fruškom gorom, Slavonskim i Vršačkim planinama bio ostrvska planina u Panonskom moru, vezuje se za brojna stabla drveta cer. Mada ga neki vezuju i za Rimsku boginju Cereru koja je bila božanstvo plodnosti i zaštitnica žita. Inače, područje planine Cer jedno je od najbogatijih nalazišta kalaja u ovom delu Evrope.
Tokom pešačkih tura obilaze se arheološki lokaliteti vezani za period praistorije na području Cera, ostaci rimskih utvrđenja Trojanov i Kosanin grad, iz trećeg i četvrtog veka, ostaci rimskog puta, lokaliteti na kojima se mogu videti orlovi – gospodari nebeskih visina, šumska šljuka, pliska i seoski detlić. Tu su i mesta sa retkim biljnim vrstama i očuvanim šumama kao i topografske tačke na kojima su se vodile najveće i najznačajnije borbe u toku slavne Cerske bitke.

Polazak:        
Polazak 15. avgusta 2020. godine (subota) u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Rumska petlja – Šabac – Krupanj – Tekeriš – PD “Lipove vode“.

Cena:             
Cena prevoza je 1300 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata iznosi 300 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1300 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna kratka pauza za kafu.
09:30 – Okupljanje učesnika akcije kod planinarskog doma “Lipove vode” i otvaranje akcije.
10:00 – Polazak na pešačke ture dužine 14km ili 9km.
16:00 – Završetak pešačenja, ručak i podela zahvalnica učesnicima akcije.
17:30 – Polazak za Beograd.
20:30 – Dolazak u Beograd.

Staze spadaju u lake staze, nisu zahtevne niti tehnički zahtevne. Prolaze kroz listopadnu i četinarsku šumu i delom preko kaldrmisanog puta.
Duža staza je oko 14 km sa ukupnim usponom/spustom 500 m.
Dužina kraće staze je oko 9 km. Ovo je lagana staza koja vodi kaldrmisanim putem kroz šumu.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Hrana-voda:
Voda za piće ima kod planinarskog doma i u manastiru Radovašnica. Cer je planina koja je siromašna vodom pa može doći do problema sa redovnim vodosnabdevanjem. Potrebno je da svaki planinar ponese dovoljno vode prema proceni za vremenske uslove na dan održavanja akcije. Organizator obezbeđuje ručak po ceni od  200 dinara (ovo je cena ručka od prošle godine). OBAVEZNO poneti pribor i posude za jelo.

Povratak:
Istog dana u 17 časova i 30 minuta maršrutom: PD “Lipove vode“ – Tekeriš – Krupanj – Šabac – Rumska petlja – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 20 časova i 30 minuta.

 Rok za prijavu: 
Do 11. avgusta 2020. godine.

Vođa akcije:
Dušanka Grujić                 tel.: 060 080 2211                            email: dusankagrujic@hotmail.com
Pomoćnik:
Mirjana Vukotić                tel.: 064 8345 808                            email: mira.vukotic@gmail.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu