SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KANJON CVRCKE, JANJSKE OTOKE I VLAŠIĆ

3-6. JUL 2020. GODINE

Cvrcka-00

Ilomska reka je desna i najveća pritoka Ugra. Izvire na Vlašiću, u rejonu zvanom Prelivode. Duga je oko 20km. Nakon dva vodopada (velikog i malog), uliva se u Ugar, nekoliko kilometara nizvodno od sela Vitovlje. Veliki vodopad je visok oko 40m.
Kanjon Cvrcke nalazi se pedesetak kilometara jugoistočno od Banja Luke prema Kotor Varošu. Kanjon Cvrcke, u užem smislu, počinje uzvodno od Vilenskih vrela, čija se voda, sa strme desne obale, sliva u Cvrcku. Prvih par kilometara staze ide se kroz selo, a nakon udaljavanja od sela, staza vodi kroz stene, šumu i rečicu Cvrcku. Ovakvi predeli se prostiru desetak kilometara i ta deonica predstavlja centralni deo kanjona, koji je izrazito bogat atraktivnim kupalištima.

Pliva u gornjem toku Pljeva je reka u Republici Srpskoj, BIH, leva pritoka Vrbasa. Dugačka je 33km. Postaje od dva-tri jaka vrela u podnožju planine Smiljevac- Jastrebnjak na 483m. Uliva se u reku Vrbas kod Jajca, gde gradi bučni 22 metra visok vodopad – Plivski vodopad.
Janjske otoke se nalaze u “južnom džepu” zapadnog dela Republike Srpske, pripadaju opštini Šipovo i na 9km su od njegovog centra, a oko 90km od regionalnog centra Banje Luke. Duž celih Janjskih otoka protiče istoimena reka Janj. Rezervat Janjske otoke su popularno turističko izletište i najatraktivnije izletište u Šipovu. Mir, bogatstvo bujnim zelenilom, šumama i rekom Janj je ono što najviše privlači turiste. Ono što najviše krasi Janjske otoke su veliki broj slapova, potoka i vodopada koji se protežu duž čitavog mesta.
Na razmeđu Velikog i Malog plivskog jezera povezanih slapovima, postoji petnaestak drvenih vodenica – sojenica pokrivenih šindrom. Jedinstvene su po mnogo čemu ove čovekove umotvorne radionice za proizvodnju brašna. One su nemi svedoci istorije i otvorena knjiga davnina čije tokove samo možemo naslućivati. Iz okolnih sela ljudi su vekovima na konjskim leđima, samarima donosili pune vreće žita i nakon probdevene noći pored kamenog točka, ispod kojeg je u koš padalo toplo brašno, odlazili kućama. Za njima, posle meljave obično je ostajao dugačak trag kopita i zlatno žutog brašna. Niko ne zna kada su prvi mlinčići podignuti, ali je sigurno da tu vekovima stoje na svojim tankim, mokrim i naoko nesigurnim nogama.
Vlašić je planina u srednjoj Bosni. Uzdiže se strmo u području Travnika iznad doline reke Lašve, koja mu je istovremeno i južna granica. Vlašićka visoravan je u visini od 1.000 do 1.500m, a njgov najviši vrh je Paljenik, sa 1934m, a zatim Vlaška Gromila 1919m. Severna strana Vlašića blaže je nagnuta i tu su se stvorili brojni tokovi, koji čine izvorišne delove pritoka Vrbasa: Ugra i Vrbanje. Na samoj visoravni Vlašića ima više vrela koja leti ne presuše. Veliki delovi Vlašića su pod šumom, pašnjacima i livadama. Stanovništvo se gotovo isključivo bavi stočarstvom. Vlašićka visoravan je poznata je po čuvenoj tradiciji spravljanja vlašićkog sira.

Polazak:        
Polazak 3. jula 2020. godine (petak) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Bijeljina – Doboj – Kotor Varoš – Kneževo.

Cena:             
Cena akcije je 45€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije) za 20 učesnika akcije. Cena akcije obuhvata organizacione troškove, prevoz, putarine i parkinge. Cena smeštaja je oko 20€ (3 noćenja). Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 45€. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
Petak 3. jul
06:00 – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske. Usputne pauze po potrebi.
13:00 – Dolazak u Kneževo. Nastavak putovanja prema ušću reka Ugar i Ilomska.
13:30 – Dolazak do ušća reka Ugar i Ilomska, tj. do polazne tačke za pešačku turu.
16:30 – Završetak pešačenja kanjonom Ilomske reke.
17:30 – Dolazak u Kneževo i razmeštaj po sobama. Druženje sa planinarima PD Vilenska vrela.

Staza je dužine oko 6-7km sa ukupnim usponom/spustom oko 350m.

Subota 4. jul
08:00 – Ustajanje i doručak.
09:00 – Polazak na početnu tačku za pešačenje (Živince) kanjonom reke Cvrcke.
09:30 – Dolazak do mesta Živince. Priprema za pešačku turu dužine 13,5km.
16:30 – Završetak pešačenja. Polazak pema Kneževu. Negde oko 13-14 časova biće velika pauza za ručak.
17:00 – Dolazak u Kneževo. Druženje sa planinarima PD Vilenska voda.

Staza je dužine 13,5km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 700m. predviđena je celodnevna šetnja kanjonom reke Cvrcke. Na stazi ima vodopad, pećina, slapova i drugih prirodnih lepota tako da nećemo žuriti već ćemo uživati u lepotama ove jedinstvene reke. Idemo pored reke Cvrcke i ne gazimo vodu.

Nedelja 5. jul
06:00 – Ustajanje i doručak.
07:00 – Polazak prema Šipovu, odnosno Janjskim otokama.
08:45 – Dolazak do Janjskih otoka. Lagana pešačka tura u trajanju od 2 sata.
11:00 – Polazak prema izvoru Plive.
11:45 – Dolazak do izvora Plive. Lagana pešačka tura u trajanju od 2 sata.
14:00 – Polazak prema Mlinčićima i Jajcu.
14:45 – Dolazak do Mlinčića. Razgledanje i slikanje vodenica. Nakon toga polazak prema Jajcu.
15:45 – Dolazak u Jajce. Obilazak vodopada i muzeja AVNOJA.
17:30 – Polazak prema Kneževu.
18:30 – Dolazak u Kneževo. Druženje.

Staze su dužine po 5km sa ukupnim usponom/spustom ne većim od 100m.

Ponedeljak 6. jul
06:00 – Ustajanje, doručak i pakovanje stvari.
07:00 – Polazak prema Vlašiću.
07:55 – Dolazak na početnu tačku za penjanje na Vlašić.
11:00 – Izlazak na Paljenik (1933m) najviši vrh Vlašića.
13:30 – Završetak pešačenja i priprema za putovanje do Beograda.
21:30 – Dolazak u Beograd. Usputne pauze po potrebi.

Staze su dužine 12,5km sa ukupnim usponom/spustom od 600m.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu ili pasoš, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Moguće je da se dogovorimo za domaćinima oko pripreme hrane za petak, subotu i nedelju.

Povratak:      
U ponedeljak 6. jula u 13 časova i 30 minuta maršrutom: Travnik – Zenica – Doboj – Rača – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 25. juna 2020. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu