SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KANJON CVRCKE I RAFTING VRBASOM

14-16. JUL 2023. GODINE

Cvrcka-00

Kanjon Cvrcke nalazi se pedesetak kilometara jugoistočno od Banja Luke prema Kotor Varošu. Kanjon Cvrcke, u užem smislu, počinje uzvodno od Vilenskih vrela, čija se voda, sa strme desne obale, sliva u Cvrcku. Prvih par kilometara staze ide se kroz selo, a nakon udaljavanja od sela, staza vodi kroz stene, šumu i rečicu Cvrcku. Ovakvi predeli se prostiru desetak kilometara i ta deonica predstavlja centralni deo kanjona, koji je izrazito bogat atraktivnim kupalištima.

Reka Vrbas omiljena je svim Banjalučanima, ali i ostalim posetiocima koji dolaze da uživaju u prirodnim lepotama ovog kraja kao i u bogatom rekreativnom sadržaju koji nudi . Reka Vrbas deli Banja Luku na dva dela i predstavlja njen glavni vodotok. Vrbas je izuzetno bogat ribom, a ovde se mogu naći 22 vrste, ipak najzastupljenije su mladica, pastrmka i lipljen što govori o veoma kvalitetnoj vodi. Ova lepotica privlači veliki broj kako stranih tako i domaćih turista, a ono što Vrbas čini posebnom rekom su njeni brzaci, plaže, slapovi, stene. Specifičnost Vrbasa predstavlja i čamac dajak, koji je dobio ime po motki koja služi za guranje čamca. Pored raftinga, na Vrbasu se održavaju brojna međunarodna takmičenja u kajaku i kanuu. Najpopularnije rafting staze su Zvečaj, Ada i Beli Buk.
Jedna od legendi za Staru crkvu, kaže da je crkva sagrađena negde u šumi i da je tokom noći sama doletela na sadašnje mesto. Ova legenda može imati i sasvim konkretno istorijsko objašnjenje. Ona je, naime, nastala iz potrebe da meštani imaju svoju crkvu. Zbog zabrane gradnje pravoslavnih crkava, krišom su u šumi pripremili svu građu da bi za jednu noć sklopili crkvu, a turskim vlastima dali objektivno objašnjenje. Novonastalu crkvu su opravdali  “preletanjem”. Podmitljive kadije su, verovatno uz dobru novčanu naknadu, prihvatile priču o čudu koje se dogodilo, i maloj crkvi brvnari koja je se tu pojavila, i traje i dan danas.

Polazak:        
Polazak 14. jula 2023. godine (petak) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Bijeljina – Doboj – Živince – Banja Luka.

Cena:             
Cena prevoza je 60€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije). Smeštaj u Banja Luci je 25€ za dve noći i plaća se na licu mesta. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 60€. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen. Rafting Vrbasom košta 25€ i plaća se prilikom prijavljivanja za akciju.

Plan:
Petak 14. jul
06:00 – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske. Usputne pauze po potrebi.
14:00 – Dolazak u Živince. Priprema i polazak na pešačku turu kanjonom Cvrcke.
19:00 – Završetak pešačenja u mestu Vrbanjci. Polazak prema Banja Luci.
20:00 – Dolazak u Banja Luku i razmeštaj po sobama.

Staza je dužine oko 13km sa ukupnim usponom od 150m i spustom oko 650m.

Subota 15. jul
08:00 – Ustajanje i doručak.
09:00 – Polazak na početnu tačku za rafting Vrbasom. Priprema za rafting.
10:00 – Rafting Vrbasom.
14:00 – Završetak raftinga i ručak.
17:00 – Dolazak do smeštaja u Banja Luci. Individualna šetnja Banja Lukom.

Dužina rafting ture zavisi od vodostaja i nije kraća od 13km.

Nedelja 16. jul
07:00 – Ustajanje i doručak.
08:00 – Polazak prema mestu Trapisti.
08:30 – Dolazak u Trapiste i priprema za pešačku turu.
11:45 – Dolazak u banju Slatina. Pauza od 15 minuta.
12:30 – Dolazak do Stare crkve. Pauza od 15 minuta.
13:15 – Završetak pešačenja u banji Slatina.
13:30 – Polazak prema Beogradu.
21:00 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 12km sa ukupnim usponom od 450m i spustom od 400m.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu ili pasoš, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U subotu ćemo organizovati ručak posle raftinga. U nedelju (na povratku za Beograd) ćemo svratiti u neki od usputnih restorana.

Povratak:      
U nedelju 16. jula u 13 časova i 30 minuta maršrutom: Slatina – Prnjavor – Bijeljina – Rača – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu