SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

DELIBLATSKA PEŠČARA

12-13. JANUAR 2019. GODINE

Deliblatska-00

Deliblatska peščara, jedinstvena u Evropi, nalazi se u jugoistočnom delu Vojvodine, u južnom Banatu. Ova prostrana oblast površine od oko 300km2, čije su glavne peščane mase elipsoidnog oblika okružene plodnim lesnim poljoprivrdnim površinama, proteže se između Dunava i padina Karpata. Ovaj spomenik istorije prirode Panonske nizije jedno je od retkih pribežišta za mnoge specifične vrste flore i faune, koje u evropskim i svetskim razmerama predstavljaju prirodne retkosti. Peščara predstavlja geomorfološki i ekološko biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope, kao i značajan genetski resurs naše Planete.
Deliblatska peščara je ostrvo stepe i šumo-stepe, koje odlikuje izvorni mozaik travnih, žbunastih i šumskih staništa. Bogatstvo flore ovog područja se ogleda u postojanju oko 900 vrsta viših biljaka, od kojih su mnoge relikti i rariteti, kao i vrste koje su u svom rasprostranjenju ograničene na Panonsku niziju. Jedino se ovde, u odnosu na čitav prostor Srbije nalaze: banatski božur, stepski božur, pančićev pelen, šerpet i kockavica Degenova. Svoje stanište ovde je “našlo” i 20 vrsta orhideja. Zbog prisustva velikog broja vrsta ptica, od kojih su mnoge retke i ugrožene, ovo područje je uvršćeno u najznačajnija staništa ptica u Evropi – IBA područje. Iz grupe grabljivica, koje su najugroženije ptice, zastupljene su vrste kao što su: banatski soko, orao krstaš i orao kliktaš. Njihovo pojavljivanje uslovljeno je pašnjačkim površinama i prisustvom tekunice, koja predstavlja osnov njihove ishrane. Od stanovnika životinjskog carstva peščare, ovom prilikom izdvajamo prisustvo: vuka, jelena, srne i divlje svinje.

Prirodne karakteristike i jedinstvenost ovog kraja čine ga pogodnim za rekreaciju, lov i ribolov, nautički turizam, a pre svega ekološki turuzam. U cilju zaštite ovog područja, Deliblatska peščara je proglašena za Specijalni rezervat prirode.

Polazak:         
Polazak 12. januara 2019. godine (subota) u 7 časova sa sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Pančevo – Kovin – Deliblato – ŠRC Čardak.

Cena:             
Cena prevoza je 1000 dinara za 40 i više učesnika akcije (prevoz autobusom). Ako bude manje učesnika akcije moguća je korekcija cene prevoza. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1000 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen. Smeštaj je u četvorokrevetnim sobama Školsko-rekreativnog centra Čardak. Polupansion za jednu noć košta 1005RSD, boravišna taksa 73RSD, a ulaznica za Deliblatsku peščaru 120RSD. Smeštaj, boravišnu taksu i ulaznicu svaki učesnik akcije plaća individualno.

Plan:
Subota, 12. januar
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.       
08:35 – Dolazak u ŠRC Čardak.
09:30 – Polazak na pešačku turu dužine 22 ili 16km.
12:00 – Pauza od 15 minuta za užinu.
14:30 – Završetak pešačenja (staza od 16km) u ŠRC Čardak.
14:45 – Nastavak pešačenja do zaštićenog stabla Koprivića i Žikine vesele farme.
16:00 – Završetak pešačenja (staza od 22km) u ŠRC Čardak.
18:00 – Večera.
19:00 – Druženje uz pesmu i muziku do jutarnjih časova.

Prva staza je dužine oko 16km, a druge oko 22km sa ukupnim usponom/spustom manjim od 150m. 

Nedelja, 13. januar
09:00 – Ustajanje i doručak.    
10:30 – Polazak na pešačku turu dužine 12km.
15:30 – Završetak pešačenja u ŠRC Čardak.
17:00 – Polazak za Beograd.
18:40 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 12km sa ukupnim usponom/spustom manjim od 150m. Ovo je kombinacija staza broj 4 (5km), broj 5 (3,5km) i broj 6 (3,5km). Sve tri staze prolaze pored ŠRC Čardak tako da je moguće kombinovanje željenog pešačenja.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele nisu obavezne. Poneti čeonu lampu. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:  
Večera u subotu i doručak u nedelju su uključeni u polupansion. Ostala hrana iz ranca. Vode ima samo u ŠRC Čardak.

Povratak:      
U nedelju 13. januara u 17 časova maršrutom: ŠRC Čardak – Deliblato – Kovin – Pančevo – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 18 časova i 40 minuta.

Rok za prijavu: 
3. januar 2019. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu