SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

DIVČIBARE

29. FEBRUAR 2020. GODINE

Divcibare-00

Visoravan Divčibare, ili “devojačke bare”, se nalazi na planini Maljen, a naziv je dobila u spomen na tragičnu smrt jedne mlade devojke. Prema narodnom predanju, mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila, u nabujaloj Crnoj Kamenici.
Nalaze se 38km južno od Valjeva, a 107km od Beograda. Pruža se od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. Nalaze se na visini od 980 metara nadmorske visine, najviši vrh je Kraljev sto (1103m). Na Divčibarama postoje četiri stroga rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir. Divčibare imaju blagu i prijatnu klimu. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, do Divčibara dopiru vazdušne mase iz Mediterana i sukobljavaju se sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije, čime se može objasniti prisustvo joda u vazduhu. Divčibare imaju povoljnu srednju godišnju temperaturu od 18°C, sa toplijom jeseni od proleća. Septembar je najsuvlji mesec, jer je samo 5,4 dana sa padavinama. Divčibare imaju 289 dana bez vetra, 126 dana sa padavinama, a zime obiluju snegom puna 4 meseca.

Divčibare obiluju rečicama, izvorima i potocima koji pripadaju slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Između ostalih: Bukovska reka, Crna reka, Kozlica, Krčmarska reka, Crna Kamenica. Najinteresantnija je reka Manastirica koja pravi vrlo lep vodopad visok oko 20m, a meštani ga zovu Skakalo.
Divčibare su poznate po livadama sa lepom mekom travom. Na Divčibarama preovlađuju četinari, a u samom centru uzdižu se planinski borovi, koji inače nigde drugde ne rastu na manje od 2000 m nadmorske visine. U četinarskim šumama se najčešće javljaju beli, crni bor, jele, smrča, kleka i planinarski bor.Od listopadnog drveća su najznačajniji: bukva i breza, beli jasen, hrast, cer… Krajem aprila javlja se najlepši cvet planine – narcis, a pored njega mogu se naći i šumska jagoda, divlja malina i kupina.

Polazak:         
Polazak 29. februara (subota) 2020. godine u 7 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Lajkovac – Mionica – Divčibare.

Cena:             
Cena prevoza je 1100 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata iznosi 200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1100 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputne pauze po potrebi.
09:10 – Dolazak na Divčibare. Pauza za kafu i obilazak pijace.
10:00 – Polazak na pešačku turu dužine 15 km.
11:20 – Izlazak na vidikovac Ljuti krš. Pauza za slikanje.
13:00 – Izlazak na vrh Golubac (1056m). Pauza od 15 minuta.
14:30 – Izlazak na vrh Crni vrh (1096m). Kratka pauza.
15:30 – Izlazak na vrh Velika pleća (1037m). Kratka pauza za slikanje.
16:30 – Završetak pešačenja u centru Divčibara. Pauza za ručak.
19:00 – Polazak za Beograd.
21:15 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 15km, a ukupan uspon, odnosno spust iznosi 500m. Staza spada u red srednje teških i tehnički nije zahtevna.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Na Divčibarama postoji nekoliko restorana gde se može ručati.

Povratak:      
Istog dana u 19 časova, obrnutom maršrutom: naselje Divčibare – Mionica – Lajkovac – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas i 15 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 25. februara 2020. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu