SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

DIVNA GORICA

8. MAJ 2021. GODINE

Divna gorica-00

Suva planina je planina u jugoistočnoj Srbiji duga 45km, a široka 15km, pored magistralnog pravca Beograd-Niš-Sofija-Istanbul, koja u geološkom i geografskom smislu pripada karpatsko-balkanskoj grupi planina. Suva planina je jedna od dostupnijih planina u Srbiji, a opet dovoljno visoka i krševita da na momente pruža pravi visokogorski osećaj. Jovan Cvijić je svojevremeno Suvu planinu nazvao “Alpi na jugu Srbije’’ zbog svojih okomitih stena koje se pružaju na severnoj strani planine sa liticama od nekoliko stotina metara. Svojim vrhovima i gorostasnim stranama dominira u reljefu jugoistočne Srbije. Suva planina je masiv sa izuzetnim pojavnim oblicima kraškog reljefa, riznica sedimenata različite starosti bogatih fosilnom florom, jedinstvena fitocenoza i šumski ekosistem. Najveći vrhovi su Trem (1810m) i Sokolov kamen (1523m) i meta su mnogih planinara, turista i avanturista koji uživaju u svim čarima ove planine od koje zastaje dah. Posebnu atraktivnost predstavlja posmatranje krda “divljih konja”.
U selu Divljana (udaljenom pet kilometara od Bele Palanke) nalazi se dečje odmaralište Divljana – “Škola u prirodi“ u kojoj osnovne škole iz Niškog i Pirotskog okruga izvode nastavu u prirodi. Divljana je na nadmorskoj visini od 510m, okruženo brdima i sa svih strana zaštićeno od vetrova. Pored odmarališta nalazi se manastir Svetog Dimitrija, jedna od svetinja čije se osnivanje vezuje za 4. vek i početke hrišćanstva na ovim prostorima. Dva kilometra od odmarališta, prema Beloj Palanci, nalazi se Divljansko jezero idealno za kupanje u vrelim letnjim mesecima.

Divna Gorica je najseverniji vrh Suve Planine, visok 1389m, i predstavlja završetak njenog bočnog kraka koji se od glavnog venca odvaja na prevoju Pasarelo (1522m). Negde na petom kilometru od Pasarela, severni greben se spušta na sedlo po imenu Preslap. Sa sedla se ponovo uzdiže do Divne Gorice, iza koje se greben ubrzo i završava. Da je ovaj najseverniji vrh Suve planine, ne samo jedan od većih već i jedan od njenih najlepših vrhova, govori njegovo pomalo neobično ime – Divna Gorica. To ovaj vrh svrstava u grupu vanredno lepih vidikovaca na takozvanoj “Niškoj transverzali”, koja povezuje najviše vrhove na Svrljiškim planinama i Suvoj planini. Počev od Preslapa otvara se prelep pogled ka glavnom grebenu Suve planine sa Đordinom čukom (1735m), Tremom (1809m), prevojem Devojački grob i Sokolovim kamenom (1523m). Na zapad, pogled seže do Niša, na ne tako visoki, ali za alpiniste najatraktivniji vrh – teško pristupačni Mosor (984m). Sa istočne strane, pruža se prelep pogled na Belu Palanku (vazdušnom linijom udaljenu oko 7km), Divljansko jezero i Šljivovički vrh.
U Nacrtu prostornog plana Republike Srbije Suva planina je svrstana u visokoplaninska područja od nacionalnog značaja.

Polazak:        
Polazak 8. maja 2021. godine (subota) u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Niš – Bela Palanka – selo Mokra. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera.

Cena:             
Cena prevoza je 2400 dinara za prevoz autobusom. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 2400 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza na za jutarnju kafu.
10:00 – Dolazak u selo Mokra. Priprema i polazak na pešačku turu dužine 15km.
13:00 – Izlazak na prevoj Preslap.
13:40 – Izlazak na vrh Divna Gorica (1389m). Pauza od 20 minuta.
17:00 – Završetak pešačenja u selu Mokra. Pauza od 15 minuta.
17:15 – Polazak za Beograd. Ako bude mogućnosti (zbog epidemiološke situacije) svratićemo u neki od restorana na večeru.
22:30 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 15km sa ukupnim (kumulativnim) uspon/spust oko 850m. Staza nije tehnički zahtevna i spada u red srednje teških. Staza je povratna tako da se u svakom trenutku može vratiti istim putem na polaznu tačku-. 

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Ako bude mogućnosti (zbog epidemiološke situacije) svartićemo u neki od restorana u okolini.

Povratak:      
Istog dana u 17 časova i 15 minuta. Maršruta povratka je: selo Mokra – Bela Palanka – Niš – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu