SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

DOMOGLED-RUMUNIJA

12-14. APRIL 2019. GODINE

Domogled-00

Banja Herkulane najpoznatija je i najstarija banja u Rumuniji i jedna od najstarijih banja sveta. Prema legendi, Herkules je ovde dobio još veću snagu i uspeo da pobedi hidru. Za lekovite vode ove banje znali su i Dačani i Rimljani. Banja Herkulane spominje se prvi put 153. godine nove ere, u vreme rimskog imperatora (i filozofa) Marka Aurelija, koji se odmarao i lečio u ovoj banji. Mnogo vekova kasnije, u XVIII veku, Banja je modernizovana i rekonstruisana u impresivnom arhitektonskom stilu austrijskog baroka. Banja, inače, leži na nadmorskoj visini od oko 170 m i jedinstvena je po vazduhu bogatom negativnim jonima. Koncentracija negativnih jona od preko 2000 jona po cm3 (kao na nadmorskoj visini od 2000 m!) izrazito ublažuje negativne efekte stresa. Banja Herkulane poznata je, pre svega, po termalnim izvorima, za koje su Rimljani verovali da su čudotvorni. Postoji 19 mineralnih izvora slane termalne vode, od kojih se 9 koristi u terapeutske svrhe.

Karpatski planinski venac proteže se od srednje do jugoistočne Evrope “potkovicom” dužine oko 1500km od Češke, Slovačke i Poljske, preko Ukrajine i Rumunije, i završava u Srbiji. U Karpatsko-balkanske planine kod nas spadaju, između ostalih, Beljanica, Rtanj, Kučaj, Homoljske planine… Ipak, za većinu ljudi prva asocijacija na Karpate je Rumunija, kojoj pripada više od pola ovog masiva nepreglednih prostranstava i visokih vrhova. U južnom delu Karpata, naspram našeg Đerdapa, nalazi se najveći rumunski nacionalni park, Domogled – dolina Černe. Najveća vrednost nacionalnog parka su planine Mehedinci koje se pružaju duž leve obale Černe. Planine su dobile ime po okrugu u kojem se nalaze, a po visini i geomorfologiji vrlo su slične našim karpatskim planinama, posebno Rtnju i Beljanici. Mehedinci planine krasi više vrhova između 1000 i 1500 metara nadmorske visine, među kojima i vrh Domogled (1105m) iznad same Banje Herkulane i vrh Stan na krajnjem severu planine, koji sa svojih 1466m čini i najvišu tačku nacionalnog parka.
Pre nešto više od dve decenije, kontroverzni biznismen i ljubitelj starine po imenu Josif Konstantin Dragan rešio je da sa one strane reke napravi rumunski Maunt Rašmor. Dragan se na ilegalan način obreo u Srbiji, a potom prebegao u Ameriku. Tamo je stekao zavidno bogatstvo baveći se primenjenim dizajnom i hotelijerstvom. Nakon pada rumunskog diktatora odlučio je da se vrati u domovinu. Od vlasti je kasnije dobio dozvolu da u Đerdapskoj klisuri, o svom trošku, iskleše glavu poslednjeg dačanskog kralja Decebala. Jedna krečnjačka litica koja se uzdiže iznad manastira Mrakonija, nedaleko od gradića Oršava, na izlazu iz Malog Kazana preko puta Trajanove table, učinila mu se kao idealno mesto za ostvarenje ideje.

Polazak:         
Polazak 12. aprila (petak) 2019. godine (petak) u 16 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Veliko Gradište – Donji Milanovac – Tekija – Oršova – Banja Herkulane.

Cena:             
Cena prevoza je 21€ (u dinarskoj protivvrednosti – kurs Narodne banke Srbije) za 40 učesnika akcije (prevoz autobusom). Ako broj učesnika akcije bude 20, cena prevoza se iznosi 32€ (prevoz kombijem). Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 21€. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen. U cenu akcije nije uračunat smeštaj u pansionu Calypso. Dva noćenja u pansionu Calypso koštaju ukupno 30€.

Plan:
Petak 12. april
Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske u 16 časova.
Putovanje od Beograda do banje Herkulane dunavskom magistralom do Tekije. Usput pravimo pauzu u Donjem Milanovcu.
Očekivano vrem pristizanja u banju Herkulanu je oko 22 časa.
Smeštaj po sobama pansiona Calypso.

Subota 13. april
U 7 časova (po rumunskom vremenu) polazimo prema klancu Tesnei. Dužina staze za obilaženje klanca Tesnei iznosi 9,5km sa ukupnim usponom/spustom od 660m. Staza je povratna tako da se u svakom momentu može prekinuti i vratiti na početnu tačku kod motela Dumbrova. U zavisnosti od vremenskih uslova i jačine grupe, stazu možemo da produžimo do vrha Pjetrile Albe (1335m). Oni koji budu nastavili prema vrhu Pietrele Albe preći će ukupno 14,5km sa ukupnim usponom/spustom od 1350m.
Na povratku sa pešačke ture prolazimo pored otvorenih termalnih bazena što ćemo iskoristiti da se malo banjamo.

Nedelja 14. april
U 7 časova (po rumunskom vremenu) napuštamo pansion i pakujemo stvari u autobus.
U 8 časova krećemo na pešačku turu prema vrhu Domogled (1105m). Nakon pređenih 3km stižemo do čuvenog Belog Krsta. Oni koji žele mogu ovde da završe pešačenje i da se vrate do banje Herkulane. Ukupna dužina ture do Belog Krsta i nazad je 6km sa ukupnim usponom/spustom od 350m. Oni koji nastavljaju pešačenje do vrha Domogled ukupno će preći 9km sa ukupnim usponom/spustom od 950m.
Polazak za Beograd oko 16 časova.
Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, PASOŠ, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Oni koji planiranju kupanje u termalnim bazenima treba da ponesu kupaći kostim, bade mantil ili peškir.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. U pansionu Calypso je moguže organizovati ishranu tokom našeg boravka. Tako npr. cena smeštaja je 15€, a sa doručkom 19€.

Povratak:      
U nedelju 14. aprila u 16 časova maršrutom: Banja Herkulane – Oršova – Tekija – Donji Milanovac – Veliko Gradište – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do 2. aprila 2019. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu