SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

DURMITOR

3-5. AVGUST 2018. GODINE

Durmitor-00

U dolini Lima u blizini Prijepolja, nalazi se Mileševa, jedan od najpoznatijih srpskih manastira. Taj srednjevekovni manastir podigao je kralj Stefan Vladislav u prvoj polovini 13. veka kao svoju zadužbinu i u njoj je sahranjen. U priprati manastira Mileševa nekada su bile položene mošti Svetog Save koje su Turci u 16. veku spalili na Vračaru. Sačuvana je leva ruka svetitelja koja se ovde čuva u oltaru manastira i na poklonjenje iznosi vernicima. Ono što ovaj manastir, rađen u raškom stilu, čini još prepoznatljivim svakako je freska Belog Anđela koja pored freske Bogorodice iz Blagovesti predstavlja najveće domete u slikarstva srednjovekovne Evrope.
Bobotov Kuk je najviši vrh planinskog masiva Durmitor, a do skoro se smatralo da je ujedno i najviši vrh Crne Gore. Visok je 2523m i zajedno sa Bezimenim vrhom (2487m) Đevojkom (2440m) čini najvišu stenu Durmitora, zvanu Soa Nebeska, što znači podupirač neba. Soa Nebjeska svojom stenom sa jedne strane pada u 800m duboko u dolinu Škrke, odnosno Škrčkih jezera, dok se sa druge strane uzdiže do takozvanog “kamenog mora” doline Valoviti Do (2027m), najviše doline u durmitorskom masivu.

Savin Kuk (2313m) je jedan od najlepših, najprepoznatljivijih i najfotografisanijih, naravno i najposećenijih vrhova Durmitora. Savin Kuk je deo neprevaziđene panorame nad Crnim Jezerom (1416m). Po ovoj panorami je Durmitor prepoznatljiv. Staza do samom vrha, napravljena je još početkom dvadesetog veka za izlazak crnogorskog kralja Nikole Prvog. Ime Savin Kuk vrh je dobio po Rastku Nemanjiću. Njegovo duhovno ime bilo je Sava, a proglašen je svecem (Sveti Sava). Često je posećivao Durmitor i Savin Kuk. Kažu da mu je to bio omiljeni vrh. Po legendi, izvor Savina Voda (2212m) je nastao zahvaljujući čudu Svetog Save, koji je štapom ispisao krst po zemlji i voda se pojavila. Svake godine, na Ilindan – 2. avgusta, ljudi se penju do izvora u nadi da će im voda doneti sreću, zdravlje i mir. Voda se stavlja u flašu i čuva do naredne godine. Ova voda se koristi kao neka vrsta zaštite od loših uticaja.

Polazak:         
Polazak 3. avgusta 2018. godine (petak) u 7 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ćelije – Ljig – Preljina – Čačak – Užice – Prijepolje – Manastir Mileševa – Pljevlja – Žabljak (Razvršje).

Cena:             
Ukupna cena akcije je 60€ (u dinarskoj protivvrednosti – kurs Narodne banke Srbije) za 20 učesnika akcije. Moguća korekcija cene za veći broj učesnika akcije. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 50€. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen. Cena akcije obuhvata: prevoz, smeštaj (2 prenoćišta) i organizacione troškove akcije. Cena akcije ne obuhvara ulaznicu za NP Durmitor (3€ po danu) ni boravišnu taksu (0,8€ po danu).

Plan:
Petak, 3. avgust
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputne pauze po potrebi.
13:00 – Dolazak do manastira Mileševa. Obilazak manastira u trajanju od sat vremena.
17:00 – Dolazak u Razvršje i razmeštaj po sobama.  
18:00 – Individualni obilazak Žabljaka.

Subota, 4. avgust
05:00 – Ustajanje i doručak.    
06:00 – Polazak prema prevoju Sedlo.
06:30 – Polazak na pešačku turu dužine 15km.
10:30 – Izlazak na Bobotov Kuk (2523m) najviši vrh Durmitora. Pauza od 30 minuta.
12:30 – Dolazak do Ledene pećine.
15:00 – Dolazak do Crnog jezera. Pauza od 30 minuta.
16:30 – Završetak pešačenja u Žabljaku, odnosno Razvršju.

Staza je dužine oko 15km sa ukupnim (kumulativnim) usponom od 1000m i spustom od 1400m.

Nedelja, 5. avgust
05:00 – Ustajanje i doručak.    
06:00 – Polazak na pešačku turu dužine 8km iz sela Virak.
09:00 – Izlazak na vrh Savin Kuk (2313m). Pauza od 30 minuta.
12:00 – Završetak pešačenja u selu Virak. Pakovanje stvari i priprema za povratak u Beograd.
13:00 – Polazak za Beograd. Usputna pauza za ručak.
22:00 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 8km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 800m.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Za one koji penju Bobobtov Kuk obavezan je šlem. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu (ili pasos), zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. U Žabljaku postoji dosta restorana i prodavnica.

Povratak:      
U nedelju 5. avgusta u 13 časova maršrutom: Razvršje – Pljevlja – Prijepolje – Užice – Čačak – Preljina – Ljig – Ćelije. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com

Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu