SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

GLEDIĆKA TRANSVERZALA

22. JUN 2019. GODINE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gledićke planine su pitomi, talasasti venac u centralnoj Srbiji, koje se prostiru od Trstenika do Kragujevca u dužini od 35km. Najviši vrh ove planine je Samar 922mnv, a tu su još i vrhovi Jasenovita glava 906mnv, Crni vrh 895mnv, Šiljata stena 868mnv itd. Gledičke planine dobile su naziv po selu Gledić, smeštenom u centralnom delu planina, a bogate su šumama, izvorima pitke vode, rečnim tokovima, pašnjacima, livadama, divljim životinjama, ostalim prirodnim lepotama i rudnim blagom.
Na području Gledićkih planina nalazi se veliki broj autentičnih starih srpski sela, do kojih nije dopreo moderan način života, a ljudi žive jednostavno i skromno. Mnoge kuće ovih sela stare su i po više od 100 godina, a u njima se i dalje živi.
Najveće kulturno-istorijsko bogatstvo ovih predela predstavljaju dva srednjevekovna pravoslavna manastira Kalenić i Ljubostinja. U severnom delu planina, kod sela Velike Pčelice, nalaze se još tri manastira iz XV veka. Na prostoru Gledićkih planina pronađeni su ostaci tri srednjevekovna grada, koji nažalost nisu sačuvani, a tuda je prolazila glavna saobraćajnica Balkana tog vremena – Carigradski drum.

Između manastira Kalenić i sela Županjevac, nalazi se neobična prirodna pojava, izvor nazvan “Govor voda”. Na ovom mestu duboko pod zemljom, među stenama čuje se žubor vode, koji nekoga podseća na ljudski govor. Nekada, dok je dolina Velike Morave zbog neregulisanih obala bila neprohodna, glavna saobraćajnica Balkana, stari carigradski drum je vodio kroz ove krajeve. Zato su tragovi starih naselja na Glednićkim planinama mnogobrojni, ali slabo ispitani.
Zvuči neverovatno da čak četiri stara grada oko Glednićkih planina nose naziv Jerinin grad. Najveća koncentracija starih gradova u Srbiji je na Rudniku i Glednićkim planinama. Šteta je što se o tim gradovima malo zna. Većina je i zarasla u korov, pa ih je i teško naći. Planine su dobile ime po selu Gledić koje se nalazi na centralnom delu planinskog venca. Nadmorska visina je između 300 i 700 metara što je idealno za šljivike i to za stare autohtone sorte Crvena ranka – Šumadinka i Požegača koja se još održala u ovom kraju.
Reljef ovih planina i pitoma, prelepa priroda, idealni su za sve vrste aktivnog odmora i uživanja u prirodi, šetnje prelepim pitomim predelima, vožnje planinskih bicikala, planinsko trčanje i posete starim srpskim autentičnim seoskim domaćinstvima, manastirima, upoznavanje srednjevekovne istorije, degustacije vina itd.

Polazak:         
Polazak 22. juna 2019. godine (subota) u 7 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Mali Požarevac – Topola – Kragujevac – Grošnica – Adžine livade.

Cena:             
Cena prevoza je 1200 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1200 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Plan:
07:00 – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske.
09:00 – 09:30 Okupljanje i prijavljivanje učesnika i otvaranje акције  u Adžinim livadama.
09:45 – polazak na pešačenje.
15:30 – Završetak pešačenja u Bajčetini odakle prevozom idemo do Аdžinih livada (oko 4,5km), gde će biti organizovan ručak, kulturno-umetnički program i podela zahvalnica.
18:30 – Polazak za Beograd.
21:30 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 16km, sa ukupnim usponom 700m i spustom 600m.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Organizator obezbeđuje ručak po ceni od 200 dinara. Obavezno poneti posudu i pribor za jelo. Poneti dovoljnu količinu vode.

Povratak:      
Istog dana, 22. juna 2019. godine u 18 časova i 30 minuta, obrnutom maršrutom: Bajčetina-Grošnica-Kragujevac-Topola-Mali Požarevac-Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 18. juna 2019. godine.

Vođa akcije:
Dušanka Grujić                   tel.: 060 / 080 2211                            email: dusankagrujic@hotmail.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu