SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

GOLUBAC-BRNJICA

3. MART 2019. GODINE

Golubac-00

Homoljske planine se nalaze u istočnoj Srbiji i pripadaju karpatsko-balkanskoj grupi planina. Imaju pravac pružanja zapad-istok a čine ih pretežno škriljci i krečnjak. Prosečna visina je 900m a najviša tačka iznosi 962m.
Nacionalni park Đerdap je najveći nacionalni park u Srbiji. Nalazi se u severoistočnom delu, na samoj granici sa Rumunijom, duž 100 km desne obale Dunava, od Golupca do Karataša kod Kladova. Đerdap  na turskom znači mesto opasno za plovidbu, vrtlog, vir. Rimljani i Sloveni su ga zvali Gvozdena vrata. Nazivaju ga i rečnim nacionalnim parkom, budući da značajan deo Đerdapa čini Dunav, a najveću i najdužu klisuru probojnicu u Evropi, čudesna Gvozdena vrata, samoniklu botaničku baštu – najvećim evropskim arheološkim muzejom u prirodi.
Na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, nalazi se Golubačka tvrđava. Sagrađena je na kamenitom obronku manjeg brda, ogranku Homoljskih planina i bedemi grada prate konfiguraciju terena. Devet masivnih kula visine do 25 m međusobno su povezane bedemom i raspoređene tako da brane grad kako sa kopna tako i sa vode. Do grada se stizalo mostom, preko vodenog rova.  Ni danas se ne zna koliko je stara tvrđava i ko je počeo da je zida. Pouzdano se jedino može reći da su prvo utvrđenje u Golupcu kraj Dunava, izgradili Rimljani u I veku nove ere. U tvrđavi je boravio rimski car Dioklecijan oko 299. godine nove ere. Grad su kasnije uništili Huni, da bi ga Justinijan ponovo obnovio. U pisanim istorijskim dokumentima, tvrđava se prvi put pominje 1335. godine Posle Kosovskog boja, 1389. godine, Golubački grad je pao u turske ruke, a oko njega su se dugo sporili i ratovali Ugari i Turci. Golubac je oslobođen 1867. godine, među poslednjim gradovima u Srbiji.

Prema legendi, u glavnoj Šešir kuli, koja dominira gradom, bila je zarobljena vizantijska princeza Jelena, koja je gajila golubove da bi ublažila svoju tugu i samoću. Prema drugoj legendi, u mestu je živela lepa devojka po imenu Golubana. Priča o njenoj lepoti je stigla i do turskog paše. Donosio joj je svilu, bisere, ne bi li se udala za njega. Sve darove je devojka Golubana odbijala, pa je paša naredio da se kazni tako što ju je vezao za stenu koja je bila u Dunavu. Mučili su je i ostavili pticama koje su unakazile njeno telo. Postoje i priče da je grad dobio naziv po izgledu kula na liticama, koje deluju kao golubovi na steni. Ima i onih koji tvrde da su se na liticama nastanili divlji golubovi i da je zbog toga grad dobio sadašnji naziv.

Polazak:         
Polazak 3. marta 2019. godine (nedelja) u 7 časova sa sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Požarevac – Veliko Gradište – Golubac – Golubački grad.

Cena:             
Cena prevoza je 1300 dinara za 40 i više učesnika akcije (prevoz autobusom). Ako bude manje učesnika akcije doplata iznosi 300 dinara (prevoz kombijem). Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1300 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.       
08:45 – Dolazak u Veliko Gradište. Pauza od 45 minuta.
09:50 – Dolazak u Golubački grad.
10:15 – Polazak na pešačku turu dužine 15,5km.
16:15 – Završetak pešačenja u Brnjici. Kratak odmor.
16:30 – Polazak za Veliko Gradište. Pauza u Velikom Gradištu 90 minuta.
18:45 – Polazak za Beograd.
20:15 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 15,5km, a visinska razlika je oko 480m, a ukupan uspon/spust iznosi oko 550m. Kreće se od kapije Golubačke tvrđave preko vrha Venac (558m) i Sokolovice (532m). Sa vrha se spuštamo u bukovu šumu stazom koja vodi iznad kanjona reke Brnjice. Kraj staze je u selu Brnjica na obali Dunava. Predviđeno vreme pešačenja oko 6 sati.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Na povratku za Beograd, ukoliko bude interesovanja, svraćamo u neki od restorana u Velikom Gradištu.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova i 45 minuta maršrutom: Brnjica – Golubac – Veliko Gradište – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 20 časova i 15 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 23. februara 2019. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu