SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

IGMAN I TREBEVIĆ

28-30. JANUAR 2022. GODINE

Igman-00

Planina Igman se nalazi u središnjem delu Bosne i Hercegovine. To je valovita i šumovita visoravan jugozapadno od Sarajeva, koja zahvata krajnji severoistočni deo, 30-ak km dugačke bjelašničke visoravni. Na severnoj strani ova se visoravan strmo spušta prema sarajevskom polju (Ilidža i Hrasnica), a na zapadu prema dolini reke Zujevine (područje Hadžića).
Najviši vrh je Crni vrh (1647m). Postoje različita mišljenja o najvišem vrhu Igmana – naime, prema drugim verzijama najviši vrh je drugi Crni vrh, visok 1502 m. Postoje čak četiri vrha koja nose naziv Crni vrh.
Predanje kaže da se na Igmanu, u davna vremena, nalazio manastir, a domaćin manastira je bio iguman, nadaleko poznat kao mudar čovek. U narodu je ostala priča da je po njemu ta planina dobila ime.
Igman je područje najniže zabeležene temperature u regionu, -43°C. To je posledica čestih temperaturnih inverzija.
Krajem januara 1942. Prva proleterska udarna brigade (na čelu sa Kočom Popovićem) našla se na Romaniji u okruženju jakih nemačkih snaga. Štab brigade donosi odluku da se izvrši rizičan, ali jedino moguć pokret. Proći pokraj samog Sarajeva, pa preko planine Igman, prema oslobođenom gradu Foči, gde se probio vrhovni štab sa Titom. Marš je izveden noću između 27. i 28. januara 1942. po dubokom snegu i hladnoći od -40°C. Igmanski marš je ušao u legendu, zato što su borci izdržali tu strasnu hladnoću od koje je i drveće pucalo. Oko 700 vojnika, koliko ih je učestvovalo u maršu tokom druge neprijateljske ofaznive, prepešačili su neverovatnih 100 kilometara od Jahorine, preko Sarajevskog polja i planine Igman, do Foče, i trajao je 18 sati. Četrdeset teško promrzlih boraca prebačeno je na lečenje u Foču. Tu borci junački podnose nadljudske bolove u operacijama bez narkoze. To je drugi deo legende o Igmanskom maršu.

Trebević je planina u jugoistočnom delu Republike Srpske. Nalazi se jugoistočno od Sarajeva, visok je 1629 metara i nadovezuje se na planinu Jahorinu. To je popularno i omiljeno izletište Sarajlija.
Trebević, predstavlja značajan turistički i rekreativni centar, koji je u proteklom ratu dosta uništen. Sa ovim izletištem grad je povezan asfaltnim putem i žičarom dužine 1700m, čiji je kapacitet 1440 putnika u jednom satu, a putovanje traje 12 minuta.
Zbog idealne konfiguracije terena ovde je izgrađena kombinovana staza za bob i sankanje, i tu su održana takmičenja u ovim disciplinama za vreme XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. Staza, koja je bila na liniji razgraničenja u minulom ratu, je u potpunosti uništena i čeka obnovu.

Polazak:        
Polazak 28. januara 2022. godine (petak) u 16 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Loznica – Zvornik – Vlasenica – Han Pijesak – Sokolac – Sarajevo. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera.

Cena:             
Cena akcije iznosi 4000 dinara i obuhvata: prevoz, putarine, parkinge, troškove smeštaja i ishrane vozača i organizacione troškove. Noćenje u hotelu u Sarajevu (manjekrevetne sobe) košta 25€ (dva noćenja). Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 4000 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
Petak, 28. januar
16:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza od sat vremena.
23:00 – Dolazak u Sarajevo. Razmeštaj po sobama hotela.

Subota, 29. januar
07:00 – Ustajanje i doručak.
08:00 – Polazak prema početnoj tački za pešačenje (Hrasnica).       
08:20 – Dolazak u Hrasnicu. Priprema za pešačku turu.
08:30 – Polazak na pešačku turu dužine 9km.
11:30 – Dolazak do Hrasničkih stanova. Pauza od 20 minuta.
13:30 – Završetak pešačenja kod spomenika Igmanskog marša. Pauza od sat vremena.
14:30 – Polazak prema Sarajevu.
15:15 – Dolazak na parking kod Vjećnice. Pauza za obilazak Sarajeva od 3 sata.
18:30 – Polazak prema hotelu.
19:00 – Dolazak u hotel.             

Dužina staze je oko 9km sa ukupnim (kumulativnim) usponom od 850m i spustom od 150m. Staza nije tehnički zahtevna.

Nedelja, 30. januar
07:00 – Ustajanje, doručak i pakovanje stvari.
08:00 – Polazak prema Trebeviću.    
08:30 – Dolazak do restorana Brus i priprema za pešačenje.
11:00 – Izlazak na Trebević (1629m). Odmor u trajanju od 30 minuta.
14:45 – Završetak pešačenja kod restorana Pino Nature. Kratka pauza i priprema za polazak prema Beogradu.
15:00 – Polazak za Beograd. Usputna pauza za ručak od 90 minuta.
22:30 – Dolazak u Beograd.      

Dužina staze je oko 11km sa ukupnim (kumulativnim) usponom od 500m i spustom od 600m. Staza nije tehnički zahtevna.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U subotu ćemo imati pauzu od 3 sata za šetnju kroz Sarajevo, odnosno za ručak. Na povratku za Beograd svratićemo u neki od usputnih restorana na ručak.

Povratak:      
U nedelju 30. januara u 15 časova maršrutom: Trebević – Vlasenica – Loznica – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 čas i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu