SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

JASTREBAC

19. JUN 2021. GODINE

Jastrebac-00

Planina Jastrebac jedna je od najšumovitijih planina ovog dela Evrope, ali i jedna od najstarijih planina u Srbiji koja se još u tercijaru izdizala iz mora kao veliko ostrvo. Kao najšumovitija planina ovog dela Balkana, Jastrebac se odlikuje brojnim listopadnim i četinarskim vrstama ali i livadama ispunjenim retkim i endemskim biljkama. Na njemu možete videti vrste od međunarodnog značaja kao što su: planinski javor, kostrika, zelenika i grab. Uz to, Jastrebac je i jedna od retkih planina u Srbiji gde se mogu videti velike šume belih breza – vrste koja se odlikuje prelepim, snežno belim stablima. Kako bi sprečila nestanak vrste koja je postala zaštitni znak ove planine, država Srbija ih je zakonom zaštitila
Po legendi, svoju gustu šumu, kao i ime, duguje jastrebu koji je sa grančicama koje je skupljao za gnezdo donosio i semenke koje je usput sejao. Iz njih su izrastale biljke, trava i drveće koji i danas krase njegove obronke.Nalazi se svega 20 kilometara od stare prestonice Srbije – Kruševca. Jastrebac je planina koja se nalazi u središnjem delu Srbije, na prostoru između Niša, Aleksinca, Kruševca, Blaca i Prokuplja. Sastoji se od dva masiva, Velikog i Malog Jastrebca. Spada u rodopske planine. Od Kopaonika je odvojen Jankovom klisurom na reci Blatašnici. Najviši vrhovi Jastrebca su VelikaĐulica (1491m) i Pogled (1481m). Vrhovi ove planine izuzetno su zanimljivi planinarima jer mogu uživati u šetnji gustim šumama pokraj brojnih potoka i izvora. Popularne pešačke staze mogu vas odvesti do vrhova kao što su “Bele stene” (1257m), “Stracimira” (1390m), “Maznice” (1140m), ali i do planinskih izvora; “Majorove česme” i česme “Dve sestrice”. Preko Jastrepca prolazi i čuveni Evropski pešački put E7 preko Sokolovog kamena i Bele Stene.

U podnožju planine nalazi se Ribarska banja, jedna od najstarijih banja u Srbiji, poznata između ostalog i kao omiljeno lečilište srpske kraljevske porodice Karađorđević. Zbog njene blizine i povoljnog položaja, mnogi posetioci Jastrebca odlučuju se da svoj odmor obogate bar jednim banjskim spa-vikendom.
U blizini Jastrepca nalazi se i grad Kruševac – prestonica srednjevekovne Srbije. Grad u kome su se donosile najvažnije odluke u 13. veku, do danas čuva najvažnije građevine iz tog vremena. Arheološki park Lazarev grad, sa ostacima srednjevekovnog utvrđenja i crkva Lazarica, sazidana u slavu prvorođenog sina kneza Lazara, najočuvaniji su spomenici ovoga kraja.
U Kruševcu, ljubitelji umetnosti mogu da se upoznaju s radovima jednog od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka Milića od Mačve. Nadrealističke slike snažnog kolorita, donele su ovom slikaru nadimak “Srpski Dali”.

Polazak:        
Polazak 19. juna 2021. godine (subota) u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Mali Požarevac – Pojate – Kruševac – PD “Žarko Žarić”. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera.

Cena:             
Cena prevoza je 1700 dinara za prevoz autobusom. Za prevoz kombijem doplata je 300 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1700 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza na OMV pumpi za jutarnju kafu.
10:00 – Dolazak do planinarskog doma “Žarko Žarić”. Pauza od 15 minuta.
10:15 – Polazak na pešačku turu.
11:20 – Izlazak na Sokolov kamen (1025m). Pauza od 10 minuta.
14:15 – Izlazak na Zmajevac (1381m). Pauza od 15 miuta.
17:00 – Završetak pešačenja kod PD “Žarko Žarić”. Pauza za ručak.
18:30 – Polazak za Beograd. Kratka usputna pauza po potrebi.
22:00 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze je 16km sa ukupnim usponom/spustom od 900m. Staza polazi od PD “Žarko Žarić” preko Dobre vode, Sokolovog kamena (1025m), vrha Zmajevac (1381m) i nazad do PD “Žarko Žarić”.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Postoji mogučnost organizovanja ručka u domu: gulaš sa makaronama ili pasulj, salata, hleb po ceni od 400 dinara. Prilikom prijavljivanja za akciju treba da se izjasnite da li želite ručak.

Povratak:
Istog dana u 18 časova i 30 minuta maršrutom: PD “Žarko Žarić“ – Kruševac – Pojate – Mali Požarevac – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa. 

Rok za prijavu: 
Do 14. juna 2021. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                             email: vojnovicmilan@yahoo.com 

Pomoćnik:
Mirjana Vukotić                tel.: 064 8345 808                             email: mira.vukotic@gmail.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu