SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

JELOVA GORA

23. FEBRUAR 2019. GODINE

Jelova gora-00

Jelova gora je planina u zapadnoj Srbiji i spada u grupu maljensko-povlenskih planina u dinarskom planinskom sistemu. Nalazi se na devetom kilometru, severoistočno od grada Užica. Značajni vrhovi Jelove gore su: Đakov kamen (1003m), Presedo, Ozkolište i Zborište. Najviši vrh planine je Jelenina glava (1011m).
Drmanovina je planina u blizini grada Kosjerića čiji je najviši vrh Grad (1022m).

Seča Reka, dobitnik “Turističkog cveta” za razvoj turizma, udaljena je 7 km od Kosjerića. Broji oko 1100 stanovnika u 332 domaćinstva. To je brdsko seosko naselje, locirano ispod brda Grad, na nadmorskoj visini od 480-550 m. Kroz selo protiče reka Sečica, koja je bogata ribom, pastrmkom potočarom. Okružena je planinskim predelima sa brojnim izletištima i lovnim terenima.  Osim toga, Seča Reka je selo sa najviše tragova stare kulture i ranijeg života. Značajan kulturno – istorijski spomenik predstavlja crkva brvnara iz vremena Karađorđa kao i spomenici krajputaši. Crkva Brvnara u selu Seča Reka, iz 1812. godine, je posvećena svetom Đorđu, sa vrednim inventarom (posebno se ističu “Zlatne dveri”, kao centralni deo ikonostasa i ulazna vrata, ukrašena duborezom). Oko crkve su brojni spomenici krajputaši, podignuti u spomen poginulima u balkanskim ratovima. Pored crkve brvnare podignuta je nova crkva posvećena svetom Iliji.

Polazak:         
Polazak 23. februara (subota) 2019. godine u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Valjevo – Ražana – Kosjerić – Jelova gora.

Cena:             
Cena prevoza je 1500 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata iznosi 400 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1500 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza za kafu u Kosjeriću ili na Jelovoj gori.
10:30 – Dolazak na Jelovu goru i priprema za pešačenje.
12:15 – Izlazak na kotu 878 (Jakšinac). Kratka pauza za odmor.
14:30 – Izlazak na Grad (1022m) najviši vrh Drmanovine. Pauza za užinu.
16:00 – Završetak pešačenja u selu Seča Reka.
16:30 – Polazak za Beograd. Usput svraćamo u restoran “Korner” u blizini Kosjerića na večeru.
21:00 – dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 17,5km sa ukupnim usponom od 350m i spustom oko 800m. Staza na Jelovoj gori (od odmarališta BIA-e) i ide severno prema Drmanovini i njenom najvišem vrhu Grad Od vrha Grad ide se na sever do mesta Seča Reka.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Na stazi nema izvora vode. Nakon pešačenja svraćamo u restoran “Korner” u blizini Kosjerića. Cene u resturanu su pristupačne, a usluga brza.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova maršrutom: Kosjerić – Ražana – Valjevo – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas.

Rok za prijavu: 
Do 19. februara 2019. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu