SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

JEŽEVAC

26. JANUAR 2019. GODINE

Jezevac-00

Ježevac je jedna interesantna planina, slična Vukanu, a nalazi se malo iznad manastira Gornjak. Od Beograda do manastira ima oko 135 km, ide se preko Požarevca, Petrovca na Mlavi i Ždrela, pa još par kilometara do Gornjaka.
Idući na jug, u zaleđini klisure, zatičemo manastir Gornjak, na najlepšem mestu klisure, u pećini ispod litice Ježevca i Vukana. Zadužbina je kneza Lazara a podignut je izmedju 1379-1381. godine. Bio je spaljen u vreme II sv. rata kada su izgorele sve dragocenosti: Povelja kneza Lazara, barjak cara Dušana i mnoge knjige. Manastir poseduje sveske iz XIV, XVII i XVIII veka.
Legenda nastanku imena Homolje Poput Stefana, Homolje je posećivao i knez Lazar. Legenda kaže, u nekoj od poseta, ljudi, stočari, Vlasi prilaziše knezu, uz pozdrav uomulje! uomulje! (čoveče, čoveče!) – vlaški izraz. I taj naziv, polu vlaho-latinski, ostade za Homolje. (ljudi ili skup ljudi).

Gornjačku klisuru je probila reka Mlava, koja pod tim imenom teče od jakog Žagubičkog vrela pa sve do ušća u Dunav, nedaleko od Kostolca. Planine koje se uzdižu iznad Mlave su Homoljske planine, a ulazak u Gornjačku klisuru drže vrhovi Ježevac, sa desne i Mali i Veliki Vukan, sa leve strane. Uprkos malim nadmorskim visinama (Ježevac 675m, Mali Vukan 752m, Veliki Vukan 825m) ovi vrhovi sa leve strane puta dominiraju okolinom i pružaju vrlo živopisnu sliku, kako ispred ulaska tako i u samoj klisuri. Posebno su Vukani impresivni sa svojim stenovitim stranama, mada ni Ježevac ne zaostaje mnogo. Sa vrha Ježevca se vide Vukan, Štubej i Veliki Vranj, dok se na jugu vidi Krilaš i jugoistočno Beljanica.
Kada se prođe Petrovac na Mlavi i nastavi dalje na jugoistok, posle nekih desetak km stiže se u banju Ždrelo. Banja je postala popularna u poslednje vreme od kada je na izvorima termalne vode izgrađen turistički kompleks sa bazenima. Selo Ždrelo nalazi se malo niže, napušta nepreglednu ravnicu i ulazi u Gornjačku klisuru.

Polazak:         
Polazak 26. januara 2019. godine (subota) u 7 časova sa sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Kamenovo – Petrovac – Manastir Gornjak.

Cena:             
Cena prevoza je 1200 dinara za 40 i više učesnika akcije (prevoz autobusom). Ako bude manje učesnika akcije doplata iznosi 200 dinara (prevoz kombijem). Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1200 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.       
08:30 – Dolazak u Kamenovo. Pauza od 30 minuta.
09:45 – Dolazak do manastira Gornjak. Pauza od 15 minuta.
10:00 – Polazak za pešačku turu dužine 10km.
13:00 – Izlazak na vrh Ježevac (675m). Pauza od 15 minuta.
15:45 – Dolazak do Šetonjskog mosta.
16:00 – Dolazak do restorana Vrata Homolja. Pauza za ručak od sat vremena i 30 minuta.
17:30 – Polazak za Beograd.
19:30 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine 10km sa ukupnim usponom/spustom oko 550m. Na samom startu je nešto eksponiraniji uspon koji ćemo proći laganim tempom.
Oni koji ne žele da idu na pešačku turu mogu da ostanu u banji Ždrelo i da tamo provedu ceo dan u sopstvenoj organizaciji. Boravak u banji mogu da iskombinuju sa kratkom šetnjom do sela Ždrelo.   

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Na povratku za Beograd, ukoliko bude interesovanja, svraćamo u restoran Vrata Homolja.

Povratak:      
Istog dana u 17 časova i 30 minuta maršrutom: Banja Ždrelo – Petrovac – Kamenovo – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 19 časova i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 21. januara 2019. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu