SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KADINJAČA-TARA

10. JUN 2023. GODINE

Kadinjaca-00

Spomen-kompleks “Kadinjača” kod Užica svedoči o novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona Užičkog partizanskog odreda, kojim je komandovao Andrija Đurović, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju “Užičke republike”. Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u bici na Kadinjači 29. novembra 1941. godine. Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.
Sam kompleks predstavlja složenu arhitektonsko-muzeološku celinu koji čini niz segmenata građenih u periodu između 1952. i 1979. godine. U prvoj fazi, godine 1952. na Kadinjači je podignut spomenik piramidalnog oblika pod kojim se nalazi kosturnica u kojoj počivaju posmrtni ostaci pripadnika Radničkog bataljona stradalih tokom bitke na Kadinjači. Znatno proširenje i obogađenje kompleks je doživeo 1979. godine kada je, po projektu čiji su autori vajar Miodrag Živković i arhitekta Aleksandar Đokić, okončano njegovo uređenje čime je on dobio svoj današnji izgled. Čitav memorijalni kompleks svečano je otvorio predsednik Republike Josip Broz Tito 23. septembra 1979. godine.
Na Memorijalnom spomeniku su zapisani stihovi užičkog pesnika Slavka Vukosavljevića:
Rođena zemljo jesi li znala?
Tu je pogino bataljon ceo…
Crvena krv je procvetala
kroz snežni pokrov hladan i beo.
Noću je i to zavejo vetar.
Ipak na jugu… vojska korača…
Pao je četrnaesti kilometar,
al` nikad neće Kadinjača.

Planina Tara je planina Dinarskog sistema i oaza netaknute prirode u zapadnoj Srbiji, duga oko 50km i široka oko 20km, prosečne nadmorske visine oko 1200 metara, ukupne površine 183km2.  Najviši vrh planine Tare je živopisni vrh Kozji rid, visine 1591m. Tara je jedna je od najlepših planina Srbije, živopisno-bajkovitih pejsaža, pokrivena gustim četinarskim i listopadnim šumama, protkanih pašnjacima i mirisnim livadama, a na nekim mestima potpunom divljinom. Kaluđerske bare su u turističkom smislu možda najlepši deo Tare, na nadmorskoj visini od 1059m, koji ima uređene pešačke staze kao i staze za skijanje i sankanje. Planina Tara je stanište preko 140 vrsta ptica, 28 vrsta riba i 58 vrsta sisara, kao i najveće stanište mrkog medveda u Srbiji. Na području čitavog parka su brojna arheološka nalazišta i spomenici kulture od neolita do danas. Najznačajniji su srednjovekovni manastir Rača i nekropole sa nadgrobnim spomenicima u Perućcu i Rastištu, koji su predloženi za UNESCO kulturno nasleđe.

Polazak:        
Polazak 10. jun 2023. godine (subota) u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ljig – Pakovarće – Požega- Užice – Kadinjača.

Cena:             
Ukupna cena prevoza je 2700 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 2700 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza na benzinskoj pumpi.
10:00 – Dolazak do spomen-kompleksa „Kadinjača“. Pauza obilazak spomen-kompleksa.
10:30 – Polazak na pešačku turu.
14:00 – Dolazak do vidikovca Velike stene. Kratka pauza.
17:30 – Završetak pešačenja u Kaluđerskim barama. Pauza za ručak/večeru.
18:30 – Polazak za Beograd. Usputna pauze po potrebi.
22:30 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 20km sa ukupnim usponom od 600m i spustom od 400m.  

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Nakon pešačke ture ručak u Kaluđerskim barama na Tari.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova i 30 minuta maršrutom: Kaluđerske Bare – Bajina Bašta – Rogačica – Valjevo – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu