SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KAJMAKČALAN I JABLANICA

30. APRIL-3. MAJ 2020. GODINE

Kajmakcalan-00

Kajmakčalan je najviši vrh planine Nidže sa 2521mnv na granici Republike Makedonije prema Grčkoj. Poznat je kao poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tokom Prvog svetskog rata 1918. godine. Na njemu je podignuta spomen kapela gde se nalazi i urna, u kojoj je (bilo) sahranjeno srce doktora Arčibalda Rajsa. Južno od kapele stoji i kosturnica srpskih vojnika u kojoj se nalaze ostaci palih boraca.
Vlada Srbije pozvala je profesora Rudolfa Arčibalda Rajsa, Nemca po rođenju i švajcarskog državljanina, da istraži zločine Austrougarske nad srpskim civilima 1914. godine. Rajs je zavoleo srpski narod i prešao Albaniju sa vojskom tadašnjeg kralja Petra. Najteže dane rata proveo je na Solunskom frontu, u senci planinskog vrha Kajmakčalana, u pograničnoj oblasti između Makedonije i Grčke.
Nakon rata, Rajs se nastanio u Beogradu, a u njegovom testamentu navedena je želja da se mu se srce, posle smrti, prenese na planinski vrh za koga su ga vezivala sećanja na najsurovije slike iz rata. Taj sin nemačkog zemljoposednika iz Badena proglašen je kapetanom prve klase vojske Kraljevine Srbije, odlikovan za hrabrost na Solunskom frontu i postao nosilac Albanske spomenice. Sahranjen je na Topčideru, a njegova poslednja volja je ispunjena – srce tog Švajcarca preneto je u maloj urni na Kajmakčalan.

Ohrid, grad na severoistočnoj obali Ohridskog jezera, u jugozapadnom delu Makedonije, biser srednjovekovne umetnosti i prirodnih lepota, jedno je od 24 lokacije na zemaljskoj kugli koje se sa pravom našlo na UNESCO-voj svetskoj listi istovremene prirodne i kulturno istorijske baštine. Prirodne lepote Ohridskog područja su 1979. godine uvrštene u ovu listu, a godinu dana kasnije njoj je pridodata i kulturna riznica. Ovaj grad spomenik u kome ima tačno onoliko pravoslavnih crkava koliko ima dana u kalendarskoj godini, grad u kome kao u nekom vremeplovu možete za čas proputovati kroz vekove i osetiti dah minulih vremena, je grad gde je osnovana prva srpska eparhija i koji je uprkos burne prošlosti uspeo  da ostane svetionik pravoslavlja.
Struga se nalazi na severnoj strani Ohridskog jezera, na obalama Crnog Drima, 12km od Kafasana, graničnog prelaza prema Albaniji. Struga je drevno naselje sa tragovima života iz perioda neolita. U antičko doba Struga je nosila naziv Enchalon, što znači jegulja. Nastala je na mestu gde Crni Drim izvire iz Ohridskog jezera, što je početna stanica puta jegulja prema Sargaskom moru, gde ispunjavaju svoje biološke potrebe za produženjem vrste. Struga ima ljupku lepotu, predivne znamenitosti i brojne spomenike, kao što su krov od crepa na kući Braće Miladinov, stari bazar, stoletne crkve i džamije. Položaj Struge na obali Ohridskog jezera omogućava mirniji i spokojniji doživljaj, u odnosu na živi i pulsirajući Ohrid.
Jablanica je planina u Severnoj Makedoniji, 14km severozapadno od Ohridskog jezera i grada Struge, na granici sa Albanijom. Najviši vrh je Crni kamen (2257m), a ostali vrhovi su: Strižek (2233m), Čuma (2125m), Beličko bačilo (1950m), Tri šilka (1644m) i Rajca (1234m). Najvećim delom je sastavljena od kristalastih krečnjaka i škriljaca, a sporadično ima i serpentina. Glacijacijom su bili zahvaćeni njeni najviši vrhovi. Istočnim padinama severnog dela Jablanice pružaju se oblasti struškog i debarskog Drimkola, a severozapadno od njih, većim delom u Albaniji, nalazi se makedonska etnička oblast Golo Brdo. Do planine može da se dođe preko sela Vevčani koje se nalazi u podnožju planine.
Selo Vevčani ili Vevčanski izvori se nalazi 14km od Struge i Ohridskog jezera, u podnožju prekrasnog planinskog venca Jablanice. Veruje se da je selo Vevčani osnovano negde u periodu od kraja 6. do početka 8. veka. Čuveni izvori u selu Vevčani su najpoznatiji izvori u Makedoniji i jedna od najlepših prirodnih znamenitosti Makedonije.
Matka (sa značenjem “materica”) je uzani kanjon donjeg toka reke Treske, smešten 15 km zapadno od Skoplja. Pruža se na otprilike 5000ha. Jezero Matka u sklopu kanjona Matka je najstarije veštačko jezero u zemlji. Matka je jedno od najpopularnijih odredišta na otvorenom u Severnoj Makedoniji i dom nekoliko srednjovekovnih manastira: Svetog Andreja, Matka i Sveti Nikola.

Polazak:        
Polazak 30. aprila 2020. godine (četvrtak) u 14 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Predejane – Preševo – Skoplje – Tetovo – Ohrid.

Cena:             
Cena prevoza je 80€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije) za 20 učesnika akcije (70€ za 30 učesnika akcije, 60€ za 40 i više učesnika akcije). Ako broj učesnika akcije bude veći cena akcije će biti niža. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen. U cenu akcije nije uračunat smeštaj u Ohridu i biće kasnije ažurirana. Orijentirno, cena prenoćišta je oko 30€ (tri noćenja)

Plan:
Četvrtak 30. april
14:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza od u Predejanima.
23:00 – Dolazak u Ohrid i razmeštaj po sobama.

Petak 1. maj
07:00 – Nakon doručka, polazak prema Kajmakčalanu.
11:00 – Dolazak u skijaški centar Voras. Kratak odmor i priprema za pešačenje.
13:30 – Izlazak na Kajmakčalan (2521m) najviši vrh planine Niđže. Pauza od 20 minuta.
15:15 – Završetak pešačenja u skijaškom centru Voras. Kratka pauza i polazak prema banji Lutraki.
17:00 – Dolazak u banju Lutraki. Kupanje u termalnim bazenima.
18:30 – Polazak za Ohrid.
22:30 – Dolazak u Ohrid.

Staza je dužine 9km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 450m i spada u red laganih tura.

Subota 2. maj
07:00 – Nakon doručka, polazak prema Strugi.
07:30 – Dolazak u Strugu. Pauza od sat vremena.
08:30 – Polazak prema Gornoj Belici.
09:15 – Dolazak u Gornu Belicu. Priprema za pešačku turu.
13:00 – Izlazak na Crni kamen (2257m) najviši vrh Jablanice. Pauza od 15 minuta.
16:00 – Završetak pešačenja u Gornoj Belici.
16:30 – Dolazak u Vevčane. Obilazak Vevčanskih izvora u trajanju od 90 minuta.
18:30 – Dolazak u Ohrid. Individualno šetnja i razgledanje Ohrida.

Staza je dužine 13km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 950m i spada u red umereno teških tura.

Nedelja 3. maj
07:00 – Ustajanje, doručak i pakovanje stvari.
08:00 – Polazak prema Dolnoj Matki.
11:00 – Dolazak u Dolnu Matku. Obilazak kanjona Matke i vožnja brodićem u trajanju od tri sata.
14:00 – Polazak prema Beogradu. Pauza za ručak u Predejanima. Ostale pauze po potrebi.
21:00 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine 9km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 50m i spada u red laganih tura. Ovo je više šetnja kanjonom Matke nego planinarenje.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, PASOŠ, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Oni koji planiranju kupanje u termalnim bazenima treba da ponesu kupaći kostim, bade mantil i peškire.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U pansionu, gde ćemo biti smešteni, moguće je organizovati ishranu po dogovoru.

Povratak:      
U nedelju 3. maja u 14 časova maršrutom: Dolna Matka – Skoplje – Preševo – Predejane – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas.

Rok za prijavu: 
Do 1. april 2020. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu