SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KANJON REKE PANJICE I VODENA PEĆINA

13. JUL 2019. GODINE

Vodena pecina-00

Arilje, gradić zapadne Srbije, čuven je po Crkvi svetog Ahilija, zadužbini kralja Dragutina iz 13.veka, u kojoj se nalazi freska Plavog Anđela, najkvalitetnijim malinama, piscu Dobrilu Nenadiću.
Arilje nosi epitet najzdravije i najčistije sredine u Srbiji, a leži u slivu bistrih planinskih reka Rzava i Moravice čije vode piju ljudi u mnogim srpskim gradovima.
Arilje je nekada bilo sedište episkopije. Crkva Sv. Ahilija je poznata po svom raskošnom živopisu i portretima kraljeva Dragutina i Milutina i Dragutinove žene Kataline, ugarske princeze. Pripada Raškoj školi. Malo se zna da je crkva Svetog Ahilija dom Plavog Anđela koji je isto tako živopisan kao i Mileševski Beli Anđeo, ali ne i toliko čuven. 
Ariljske vode su i lekovite. U selu Visoka, 34km od sedišta opštine, nalazi se Visočka banja, čija voda izvire u samom koritu reke. Banja ima dva kupatila otvorenog tipa, temperatura vode je 28 stepeni Celzijusa, leči reumu, bolesti kostiju, srčane tegobe, živce i izuzetno poboljšava vid, ali nije uređena za posetioce i uglavnom je koristi okolno stanovništvo.
Arilje je poznato i po zdravoj hrani. Ovo je grad malina vrhunskog kvaliteta. Sve što se ubere, izveze se. Gaji se još i šljiva “požegača”, jabuka “budimka” i krompir. Po okolnim planinskim vrletima, žitelji se uglavnom bave stočarstvom. Nadaleko su poznati ovdašnji kajmak i sir, ali i pršuta.

Vodena pećina nalazi se u kanjonu reke Panjice, udaljena od centra Arilja 22km. Ovaj prirodni fenomen vrlo je atraktivan za speleologe i ronioce koji tek treba da ispitaju sve tajne koje krije pećina. Do same pećine i vodopada vodi kamena staza dužine 800m. Uz reku Panjicu preko drvenih mostića stiže se do neodoljive prirode kojom je Vodena pećina okružena, visokih stena i slapova preko sige.
Za sada se pretpostavlja da je vodena masa koja izlazi iz pećine, u stvari ponornica nastala od više izvora koji poniru negde u zoni Kukutnice i Okruglice u Bjeluši. Po tvrdnji ronilaca i zaljubljenika prirode, koji su željni avantura i upustili se u ispitivanje pećine, sa sigurnošću tvrde da se duboko u pećini nalazi jezero, a vrlo moguće i nekoliko.
U klisuri Panjice Josif Pančić je otkrio endemsku vrstu biljke – campanula secundiflora.

Polazak:         
Polazak 13. jula (subota) 2019. godine u 6:00 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ćelije – Ljig – Čačak – Arilje – Dobrače.

Cena:             
Cena prevoza je 1500 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 300 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1500 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:   
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.
09:00 – Dolazak u Arilje. Pauza za kafu/čaj i obilazak crkve svetog Ahilija.
10:00 – Polazak prema selu Radaljevo.
10:30 – Dolazak u selo Radaljevo i priprema za penjanje na Gradinu.
12:00 – Silazak sa Gradine i polazak prema selu Dobrače.
12:15 – Dolazak do sela Dobrače i polazak prema Vodenoj pećini.
14:15 – Dolazak do Vodene pećine. Pauza od 20 minuta.
16:30 – Povratak u selo Dobrače i polazak prema plažama na Velikom Rzavu.
17:00 – Dolazak do plaže na Velikom Rzavu. Mogućnost kupanja u Velikom Rzavu, ili ručak u nekom od obližnjih restorana
18:30 – Povratak u Beograd. Usputna kratka pauza.
22:00 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze za vrh Gradina je oko 2,5km, sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 180m.

Dužina staze do Vodene pećine je oko 7km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 450m. U zavisnosti od vodostaja reke Panjice, može se desiti da na nekim mestima idemo kanjonom, ili da češće prelazimo reku.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Poželjeno je poneti i patike ili dobre papuče za hodanje po vodi. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Na obalama Velikog Rzava ima par restorana u kojima se može ručati/večerati.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova i 30 minuta maršrutom: Arilje – Čačak – Ljig – Ćelije – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do 10. jula 2019. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu