SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KANJON REKE NERE - BEUŠNICE

17. JUN 2018. GODINE

Nera-00

Nacionalni park Kanjon Nere – Beušnica (Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa) nalazi se u Rumuniji, tridesetak kilometara od granice sa Srbijom. Za ime parka zaslužne su dve njegove najveće atrakcije, kanjon reke Nere i vodopad Beušnica, ali i pored njih u parku ima još mnogo zanimljivih stvari. Pešačenje počinje na izlazu iz sela Potok (Potoc), prvo preko pašnjaka i livada kroz slikovite predele jugozapadne Rumunije, a zatim duž šumovitih obala reke Beu, desne pritoke Nere. Na svega desetak kilometara toka smestila su se dva izuzetna vodopada (Beušnica i La Vaioaga), kao i nekoliko kaskada. Voda je hladna, bistra i kažu da je pitka duž celog toka. Odmah uz reku Beu nalazi se nebično vrelo po imenu Begovo oko (Ochiul Beiului). Sa petnaestak metara u prečniku, potpuno je mirno i deluje kao stajaća voda. Ipak, slapovi koji se prelivaju sa njegove ivice svedoče o suprotnom. Potpuno prozirna voda stvara iluziju mnogo manje dubine: iako deluje kao da je duboko manje od dva metra, do dna Begovog oka zapravo ima nešto manje od deset metara. Tajanstvenoj atmosferi doprinosi i nestvarni plav odsjaj površine vode. Ovim jezerom je inspirisano mnogo legendi. Jedna od njih je tragična ljubavna priča. Legenda kaže da se sin čuvenog turskog Bega, zaljubio u pastirovu kći. Kako se beg nije slagao sa njihovom ljubavlju, on je odlučio da ubije devojku. Pun tuge i žalosti Begov sin je prolio toliko suza koje su napravile jezero, a boja jezera u stvari predstavlja boju njegovih očiju. Skrhan bolom dečak je odlučio da sebi oduzme život.Takođe, legenda govori da se on pretvorio u jezero Ochiul Beiului, a da je njegova izabranica postala reka Beušnica. Glavni ulaz u nacionalni park, ujedno i ulaz u sam kanjon Nere, nalazi se na oko 7,5 kilometara od Beušnice i odatle se ulazi na stazu koja sledećih nekoliko kilometara vodi duž kanjona Nere, tačnije oko pet kilometara ka selu Saska Romana (Sasca Română).

Reka Nera se već na prvi pogled razlikuje od reke Beu: šira je, mirnija, pitomija. Deluje kao da više nema šta da dokazuje nakon što je kroz okolne stene prosekla svoj put, naizgled mnogo lakše nego što su ljudi prosekli stazu koja vodi duž njene desne obale. Staza je najvećim svojim delom široka tek toliko da čovek može da prođe, a na nekim mestima vodi i direktno kroz stenu, kroz probijene tunele kojih ima desetak, od kojih su neki toliko dugački da im se ne vidi drugi kraj, a u nekima čovek treba dobro da se sagne da bi se provukao. Između tunela, pogled na Neru oko trideset metara ispod staze mnogima oduzima dah od lepote.

Polazak:         
Polazak 17. juna 2018. godine (nedelja) u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Pančevo – Bela Crkva – Kaluđerovo (prelazak rumunske granice) – Potok – Saska Romana.

Cena:             
Cena prevoza je 1300 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1300 dinara. U cenu je uračunata i ulaznica u NP Nera-Beušnica. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Plan:              
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.
08:00 – Dolazak  na granični prelaz.
09:30 – Prelazak graničnog prelaza i ulazak u Rumuniju.
10:20 – Dolazak na početnu tačku pešačenja (selo Potok). Priprema za pešačenje 10 minuta.
10:30 – Polazak na pešačku turu od 22 km.
12:00 – Kratka pauza za okupljanje grupe. Pešačenje prema Bejovom oku.
12:50 – Pauza kod Bejovog oka od 20 minuta za užinu.
13:20 – Vodopad Beušnice. Razgledanje i slikanje 10 minuta. Povratak prema pastrmnjaku.
14:20 – Dolazak do pastrmnjaka. Pauza za ručak od 30 minuta.
15:20 – Vodopad Vaioaga. Razgledanje i slikanje 15 minuta.
16:10 – Dolazak do ulaza u NP Nera-Beušnica. Pešačenje pored reke Nere do sela Saska Romana.
17:00 – Dolazak do visećeg  mosta.
17:45 – Završetak prelaska visećeg mosta cele grupe.
17:50 – Završetak pešačenja i dolazak u selo Saska Romana. Pauza od pola sata.
18:20 – Polazak prema graničnom prelazu.
20:00 – Završetak graničnih formalnosti. Ako bude vremena možemo u Kaluđerovu ili Beloj Crkvi svratiti u neki restoran.
22:00 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 22 km, a visinska razlika je manja od 300 m. Ukupan uspon je oko 340 m, a ukupan spust oko 480 m. Bez obzira na dužinu od 22 km, staza spada u grupu srednje teških, jer nema značajnijih uspona.  

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su poželjne, a može se ići i u dobrim patikama. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, PASOŠ, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Na povratku sa vodopada Beušnice, planirana je pauza od 30 minuta kod pastrmnjaka gde može da se kupi hrana (roštilj) i pivo. Pivo košta 5 leja (naplaćuju 1,5€), jedan ćevap (mici) košta 3 leja (naplaćuju 1€), pastrmka košta 17 leja. Ako planirate ovde da ručate dobro bi bilo da nabavite leje, jer je njihov kurs više nego nepovoljan. U samom selu Saska Romana ima par malih prodavnica, ali ne treba ozbiljno računati na njih. Najbolje je osloniti se na sopstvene zalihe hrane i piće. Ako bude vremena i interesovanja, možemo svratiti u neki od restorana u Kaluđerovu ili Beloj Crkvi.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova i 20 minuta obrnutom maršrutom: Saska Romana – Kaluđerovo – Bela Crkva – Pančevo – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta..

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com

Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu