SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KEKEŠ-MAĐARSKA

28-29. OKTOBAR 2023. GODINE

Matra-00

Mátra je planinski masiv na severu Mađarske, duž slovačke granice. Prostire se po županiji Heves od kanjona reke Zagyve, na zapadu, i kanjona reke Tarne na istoku, tj. od gradova Đenđeš i Eger. Izranja iz velike mađarske nizije, a na severu se stapa sa zapadnim Karpatima. Matra je dužine 37km (u smeru zapad-istok), i širine od 10 do18km. Najviši vrh je Kekeš (1014m) i on je ujedno najviši vrh Mađarske. Ostali vrhovi Matre su; Piszkéstetőn (942m), Nagy Gallyába (963m), Saskő (899m), Palánktető (734m), Szederjestető (679m).

Eger, na srpskom Jeger, je sedište Heveške županije, a uz Miskolc najveći grad mađarskog severa. Leži u kotlini reke Eger (pritoka Tise), između masiva Mátra i Bükk. Eger je jedno od najstarijih ugarskih naselja, nastao u vreme dok su živeli plemenskim životom, a od 11. veka je biskupsko sedište. Za ranog srednjeg veka bio je jedan od najbogatijih mađarskih gradova. Iz tog perioda nije ostalo mnogo, jer su, u 13. veku, Tatari sravnili grad sa zemljom. Nakon invazije Osmanlija 1551. godine, ostali li su ostaci tvrđave na brdu, sa koje se grad uspešno odbranio. Osmanlije su se vratile i zauzele grad 1596. godine, i vladale njime do 1687. godine. Koristili su ga kao isturenu predstražu u ravnici, pa su zbog tog podigli 35m visoki minaret, koji je danas jedna od atrakcija grada. Nakon otklanjanja neposrednog osmanskog pritiska, grad je doživeo procvat od početka 18. veka, kad je podignut velik broj crkvenih zdanja pa su ga zbog tog nazvali Ugarski Rim. Od 1804. godine Eger je sedište nadbiskupije. Iz tih vremena je nekadašnja franjevačka crkva (1758-1771. godine) jedno od najlepših arhitektonskih zdanja u Mađarskoj.
Vinogradarstvo u Egeru ima tradiciju još od 13. veka, jer su njegovi blagi brežuljci bili idealni za uzgoj vinove loze. Najpoznatije vino iz Egera je crno vino – Bikavér (Bikova krv).

Polazak:        
Polazak 28. oktobra 2023. godine (subota) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Horgoš – Budimpešta – Eger.

Cena:             
Cena prevoza je 55€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije). Smeštaj u Egeru je 17€ za jednu noć i plaća se na licu mesta. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 55€. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
Subota 28. oktobar
– Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske. Usputne pauze po potrebi.
– Dolazak u Eger.
– Razmeštaj po sobama.
– Individualni obilazak Egera i kupanje u banji.

Nedelja 29. oktobar
– Napuštanje smeštaja i polazak na početnu tačku za uspon na Kekeš u ranim jutarnjim časovima.
– Uspon na Kekeš (1014m) najviši vrh Mađarske.
– Povratak za Beograd uz usputne pauze.

Dužina staze je oko 16km sa ukupnim usponom/spustom oko 650m. Staza je srednje težine i nije tehnički zahtevna.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, PASOŠ, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U Egeru (gde ćemo biti smešteni) ima dosta restorana i prodavnica. U nedelju (na povratku za Beograd) ćemo svratiti  u neki od usputnih restorana za ručak.

Povratak:      
U nedelju 28. oktobra: Eger – Budimpešta – Horgoš – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu