SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KOPAONIK

10-12. NOVEMBAR 2018. GODINE

Kopaonik-00

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40km. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom Nacionalni park Kopaonik u okviru koga postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji. Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017m na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka po kome je dobio ime, oko koga se nalazi baza vojske Srbije. Ceo masiv je dobio naziv po velikom rudnom bogatstvu koje je na njemu eksploatisano još od srednjeg veka, a na njegovom širem prostoru je smešten čitav niz kulturno-istorijskih spomenika iz perioda od XII do XV veka. Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima, Kopaonik predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji.
Najviši deo je prostrana površina Ravni Kopaonik, oko koje se dižu Suvo Rudište sa Pančićevim vrhom (2017m) na kome je Pančićev mauzolej, Karaman (1934m), Gobelja (1834m) i dr. Na višim delovima je četinarska smrčeva i jelova, a po stranama bukova i hrastova šuma.
Privlačnost Kopaonika leži u izuzetno raznolikom reljefu. Prostrani planinski pašnjaci guste zimzelene i mešovite šume, kao i planinski vrhovi sa kojih se vide Maglić, Durmitor, Prokletije, Šar planina, Stara Planina kao i ostale okolne planine ostaju u neizbrisivom sećanju svih koji su posetili ovu planinsku lepoticu.
U okolini Kopaonika postoji veliki broj kulturno-istorijskih spomenika. Neki od njih su: ostaci srednjovekovnog manastira tzv. Crkvine ispod Pančićevog vrha, ostaci srednjevekovnog puta, ostaci srednjevekovnog rudnika – Gvozdac, selo Zaplanina, Samokovska reka, Kadijevac, Suvo Rudište, Brzećka reka, Bela reka, građevine sakralne arhitekture: svetilište Metođe, crkva Sv. Petra i Pavla u Krivoj reci, građevina iz turskog perioda – tursko kupatilo u Jošaničkoj banji, Pančićev mauzolej (smešten u kompleksu specijalne namene).

Jelovarnik je drugi po visini vodopad u Srbiji sa visinom od 71m i čine ga tri kaskade. Nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, po kojoj je i dobio ime, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1116m, 25km zapadno od Brusa i na oko 2,5km istočno od Pančićevog vrha. Otkrila ga je ekipa geologa 1998. godine, a dotle je za njega znalo samo lokalno stanovništvo. Smešten je u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora. Proglašen je za prirodni rezervat, zajedno sa okolnom florom i faunom, na površini oko od 57 hektara.

Svetilište Metođe na Kopaoniku potiče iz III veka i posvećeno je Metodiju Olimpijskom. Na ovom mestu su još stari Rimljani sagradili crkvu u kamenu. O njihovom prisustvu svedoče i obližnji rudnici. Svetilište je smešteno u steni, koja liči na malu pećinu i nalazi se na 1450m nadmorske visine. Na zidu je freska sv. Metodija, a na komadu kamena slika Bogorodice sa malim Hristom.
Kad se sa obronaka Metođa pođe uz Gvozdačku reku, gore pri vrhu, nalazi se gejzir. Visok je nekoliko metara, mlaz vode pod pritiskom diže se u visinu, okolo je gusta listopadna šuma i prizor je zaista očaravajući. Gejzir se, kažu, pojavio pre nekoliko decenija i ustalio se. Količina vode koja šiklja iz zemlje i njegova visina se menja.

Polazak:         
Polazak 10. novembra 2018. godine (subota) u 6 časova iz Beograda sa parkinga na uglu Sarajevske i Drinske ulice maršrutom: Beograd – Pojate – Brzeće – Kopaonik. Ponedelja 12. novembar je neradni dan (Dan primirja u Prvom svetkom ratu).

Cena:             
kupna cena akcije je 4500 dinara za 40 učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 1000 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 2200 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen. Cena akcije obuhvata: prevoz, putarine, ulaznicu za autobus u NP Kopaonik, smeštaj (2 prenoćišta u Jatovim trokrevetnim apartmanima) i organizacione troškove akcije.

Plan:

 Subota, 10. novembar
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna kratka pauza.
11:00 – Dolazak na Kopaonik u naselje Konaci. Smeštaj u Jatovim apartmanima.
12:00 – Polazak na turu Pančićev vrh, pravcem Malo jezero, Sunčana dolina, Pančićev vrh, Pajino preslo, Karaman greben, mali Karaman. Usputno zadržavanje u nekadašnjem planinarskom domu Rtanj (sada hotel).
17:30 – Završetak pešačke ture.

Laka tura dužina staze oko 12km, ukupan uspon oko 440m, a spust oko 380m.

Nedelja, 11. novembar
06:30 – Ustajanje, doručak i priprema za akciju.
07:30 – Polazak na turu do vodopada Jelovarnik, pravac Pajino preslo, Crkvina, Jelovarnik.
10:30 – Odmor pored vodopada. Ko želi može da se popne do druge ili treće kaskade, koje se ne vide iz podnožja vodopada.
11:00 – Povratak preko Bećirovca, Pajinog presla, do Jatovih apartmana.
17:30 – Završetak pešačke ture.

Celodnevna srednje naporna tura dužine oko 18km, sa ukupnim usponom od oko 800m i spustom od 900m.

Ponedeljak, 12. novembar
06:30 – Ustajanje, doručak, pakovanje stvari i napuštanje apartmana. Priprema za akciju.
07:30 – Polazak na turu do gejzira i Metođe pravcem Karaman, Jaram, Gvozdac, gejzir, Metođe.
10:00 – Dolazak do svetilišta Metođe. Pauza za odmor i slikanje.
10:45 – Povratak starim putem Brzeće – Kopaonik (zarastao makadamski put) ispod Bele stene preko Karamana.
14:00 – Povratak do centra “Sunčani vrhovi”.
15:30 – Polazak za Beograd pravcem: Brzeće, Pojate, izlazak na autoput uz usputno stajanje po potrebi.
22:30 – Dolazak u Beograd.

Srednje naporna tura dužine oko 12km sa ukupnim usponom oko 720m i ukupnim spustom 600m.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Poneti dovoljno vode za turu mada usput ima izvora osim na akciji prvog dana za Pančićev vrh.

Povratak:      
U ponedeljak 12. novembra u 15 časova i 30 minuta maršrutom: Kopaonik – Brzeće – Pojate – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
30. oktobar 2018. godine.

Vođa akcije:
Mirjana Vukotić                tel.: 064 8345 808                            email: mira.vukotic@gmail.com

Pomoćnik:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                               email: vojnovicmilan@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu