SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KOSMAJ

30. SEPTEMBAR 2018. GODINE

Kosmaj-00

Planina Kosmaj nalazi se južno od Beograda u okolini Sopota i Mladenovca. Kosmaj je, posle Avale, najniža planina u Šumadiji, sa najvišim vrhom na 626m. Ima tri vrha koji se ističu: Mali, Goli i Rutavi. Naziv Kosmaj nastao je od keltske reči cos, što znači šuma i predindoevropske reči maj u značenju planina. Međutim, Rimljani su Kosmaj prilagodili mitologiji, te označava stanište boginje Maje.U rimskoj epohi, Kosmaj je bio značajno rudarsko središte, a ruda gvožđa iskopavala se i pre dolaska Rimljana.

U Drugom svetskom ratu na području Kosmaja delovao je čuveni Kosmajsko-posavski partizanski odred, a palim borcima iz tog odreda je na vrhu planine podignut spomenik. O njegovom izgledu odlučivali su skultptor Vojin Stojić i arhitekta Gradimir Medaković.
Na planini postoji još jedan spomenik, iako mnogo skromnijih dimenzija, a nalazi se na vrhu Beli kamen. To je spomen kosturnica podignuta u čast stradalima u Prvom svetskom ratu, na kome su ispisani stihovi čuvenog srpskog pesnika Đure Jakšića.
Na ovoj planini nalaze se i dva manastira, Tresije i Pavlovac, koja su od velikog kulturno-istorijskog značaja. Mišljenja o vremenu gradnje manastira Tresije se pomalo razlikuju, ali ipak preovlađuje mišljenje da je osnovan još 1309. godine u vreme kralja Dragutina.
Manastir Pavlovac dobio je ime po potoku pokraj koga se nalazi, u selu Koraćica, na Kosmaju. Ktitor mu je destpot Stefan Lazarević, a sagrađen je krajem XIV veka. Manastirski kompleks sastoji se od crkve, manastirskog konaka na južnoj strani i zgrade koja je verovatno bila letnjikovac despota Stefana Lazarevića.

Polazak:        
Polazak 30. septembra (nedelja) 2018. godine u 6 časova i 30 minuta sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Mladenovac – selo Koraćica.

Cena:             
Cena prevoza je 800 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 800 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:              
06:30 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.
08:00 – Dolazak u selo Koraćica. Prijava za akciju i otvaranje akcije.
09:00 – Polazak na pešačku turu.
10:00 – Manastir Pavlovac. Pauza od 15 minuta.
11:30 – Manastir Kasteljan. Pauza od 10 minuta.
12:15 – Spomen kosturnica. Pauza kod tornja vidikovca od 30 minuta.
13:30 – Manastir Tresije. Pauza od 15 minuta.
14:30 – Spomenik Kosmajskom partizanskom odredu. Pauza od 15 minuta.
16:00 – Lovački dom. Pauza za ručak, druženje i podelu zahvalnica.
18:00 – Polazak za Beograd.
19:30 – Dolazak u Beograd.  

Dužina staze je oko 18km. Staza se može skratiti na par mesta. Staza spada u red lakših i primerena je svim kategorijama planinara.

 Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:
Organizator obezbeđuje ručak po ceni od 150 dinara (pasulj, salata i hleb). Obavezno poneti pribor za jelo. Vode ima kod manastira Tresije i na česmi kod igrališta.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova maršrutom: Kosmaj – Mladenovac – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje nešto posle 19 časova i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 18. septembar 2018. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com

Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu