SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KOTLENIK

30. NOVEMBAR 2019. GODINE

Kotlenik-00

Kotlenik je planina u centralnoj Srbiji, u blizini grada Kraljeva. Pripada grupi dinarskih, i podgrupi šumadijskih planina. Najviši vrh je Crni vrh, na visini od 749 metara nadmorske visine. Prema geološkoj starosti i osobinama prisutnog kamena, vrh Kotlenika odgovara kupi ugašenog vulkana. Kotlenik leži između doline Zapadne Morave i Gruže, kao i niske presedline kod Bumbarevog Brda. Na temenu planine izduženom uglavnom od juga ka severu ređaju se vrhovi Čemernica (487m), Zvezdara (508m), Kraljica (578m), Šiljata kosa (590m), Klupe (549m), Crni Vrh i Velika Livada (748m), Gradinčica (700m), Orlovi (667m), Veliki vrh (748m) i drugi. Središnji delovi planine su pod šumom.  Planina je izdužena i dužine oko 21km. Na severu je šira (do oko 10 km), a na jugu se klinasto sužava, te između Šumarica i Vitanovca dostiže oko 3 km. Sa svih strana podnožja planine vode automobilski putevi i od njih se ka temenu planine odvajaju negde bolji negde lošiji seoski putevi.

Na zapadnim padinama planine Kotlenik, na potezu zvanom Cerjak, nalazi se selo Cvetke. Udaljeno je oko 14km od Kraljeva u pravcu severoistoka. Po predanju, Cvetke su dobile ime po lepoti prirode, dobrim vinogradima i cveću koje je bilo izloženo suncu. Stanovništvo ovog sela doseljeno je iz Crne Gore, Hercegovine i Raške. Naseljavanje sela na levoj strani Morave, u ovom delu Srbije, izvršeno je za vreme Miloša Obrenovića.
Ako se od središta sela Cvetke krene glavnim putem prema planini, do samog kraja, na uzvišenju iznad sela, u živopisnom ruralnom ambijentu, nalazi se cvetačka crkva brvnara. Prvobitna crkva razlikovala se po obliku od današnje. Ta stara crkva se nalazila u selu Obrva, odakle je prenesena u Cvetke. Preneli su je seljaci do same šume u planini, sklanjajući je ispred najezde Turaka, tako što su je, za noć, rasklopili, preselili i ponovo sklopili. Postoji nekoliko predanja o načinu na koji je crkva preseljena. Jedno predanje govori da je prebačena cela, nerasklopljena, na valjcima, brvnima, a drugo da je rasklopljena i prebačena zapregama od nekoliko volova da je Turci ne bi spalili i da bi Srbi očuvali veru.
Podaci koje iznosi Vladimir Tošić u knjizi Mrčajevci i okolina svedoče da je sveštenojerej Ivan Pejović (Protić) insistirao kod svojih parohijana da crkvu iz Obrve premeste u Cvetke, na mesto stare cvetačke crkve koju su Turci spalili, ali da mu Obrvčani to nisu odobrili. On je, međutim, uz pomoć pouzdanih ljudi, braće Starinaca, braće Vukovića i drugih iz Cvetaka, preko noći premestio crkvu i “dok je svanulo oni su je sastavili u istom stanju kakva je bila u Obrvi”. Da se ne bi zamerio svojim parohijanima iz Obrve, sutradan je objavio da je crkva iz Obrve sama pobegla od turskog zuluma i našla sebi skrovito mesto u planini Kotlenik.
Od svih grobova koji se nalaze oko crkve brvnare u Cvetkama najznačajniji je grob Jovana Kursule, vojvode iz Prvog srpskog ustanka. Jovan Kursula je rođen 1768. godine u Donjoj Gorevnici, u rudničkom kraju. Bio je poznat kao veliki junak i iz Cvetaka je išao u “svete bojeve”. Godine 1803. Turci su ubili njegovog brata u Tavniku. Rešen da osveti brata, sačekao je noć, poubijao Turke u Cvetkama i popalio im kuće. Zatim je i u Tavniku poubijao Turke i otišao u četu Stanoja Glavaša. Istakao se u bojevima na Crnom vrhu 1809. i na Varvarinu 1810. godine. Ranjen je 1813. godine na Deligradu. Prenesen je na dva konja u Cvetke, gde je posle nekoliko dana preminuo od zadobijenih rana.
Veoma zanimljiv deo crkve predstavlja prostor za hor, koji se nalazi iznad priprate i osobenost je crkava brvnara iz doba kneza Miloša. Cvetačka crkva je jedina od šest crkava brvnara u kraljevačkom okrugu koja ima prostor za hor.

Polazak:         
Polazak 30. novembra (subota) 2019. godine u 6:00 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Stepojevac – Ljig – Lađevci.

Cena:             
Cena prevoza je 1300 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 300 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1300 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:               
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza po potrebi.
08:15 – Dolazak u Lađevce. Pauza za jutarnju kafu i pripremu za pešačenje.
09:15 – Polazak na pešačku turu.
10:45 – Izlazak na Veliki vrh (749m), najviši vrh Kotlenika. Pauza od 15 minuta.
11:45 – Dolazak do raskrsnice gde se razdvajaju grupe: jedna grupa ide direktno u selo Cvetke, a ostali nastavljaju prema vrhu Orlovo (666m).
13:45 – Dolazak do vidikovca kod Vrelskog osoja. Kratka pauza.
15:00 – Izlazak na vrh Velika gradina (591m). Pauza od 10 minuta.
16:30 – Završetak pešačenja u selu Cvetke.
17:00 – Polazak za Beograd. Usputna pauza za ručak.
21:30 – Dolazak u Beograd.

Osnovna staza je dužine oko 16km sa visinskom razlikom od 350m. Ukupan (kumulativni) uspon iznosi oko 600m, a spust oko 650m. Staza spada u kategoriju srednje teških i nije tehnički zahtevna.
Staza se može prepoloviti tako da se posle spusta sa Velikog vrha pešačenje nastavi direktno u selo Cvetke. Dužina staze u tom slučaju je 8km sa ukupnim usponom od 300m i spustom od 350m, što spada u red laganih pešačkih tura.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Na povratku za Beograd svraćamo u neki od usputnih restorana.

Povratak:      
Istog dana u 17 časova maršrutom: Cvetke – Lađevci – Ljig – Stepojevac – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 25. novembar 2019. godine.

Vođa akcije:
Boban Stojiljković             tel.: 069 773 703
Pomoćnik:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                               email: vojnovicmilan@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu