SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KOZARA I KANJON VRBASA

26-28. MART 2021. GODINE

Kozara-00

Planina Kozara okićena rekama Unom, Sanom, Savom i Vrbasom s pravom nosi naziv “zelena lepotica” Krajine. U srcu planine smešten je nacionalni park, koji je uvršten na listu nacionalnih parkova 1967. godine i član je federacije Nacionalnih parkova – EUROPARC.
Centralnim delom planine, na zaravnjenom platou dominira područje Mrakovica, koja predstavlja Memorijalnu zonu izgrađenu 1972. godine u znak sećanja na borce i narod Potkozarja koji su izgubili živote u Drugom svetskom ratu. Memorijalna zona se sastoji od muzeja, memorijalnog spomenika i zida na kome su ugravirana imena nastradalih. Na ovom mestu održavaju se impresioni časovi istorije, uz kazivanje o događajima na Kozari u njenoj velikoj epopeji slobode.
Prelepi ambijent kozarskih šuma pruža mogućnost za planinarenje, paraglajding, kanjoning, sportsko penjanje i skijanje. Planinske rute traju od 45 minuta do 6 sati. Skijaška staza na Mrakovici je dužine 800m, a postoji i mogućnost za noćno skijanje. U funkciji su ski liftovi, a takođe je uređena i staza za djecu.

Manastirska crkva Svetog Ilije u Krupi na Vrbasu nalazi se na dvadeset petom kilometru puta od Banjaluke prema Mrkonjić Gradu, istaknuta na uzvišenju iznad naselja. Nedaleko od crkve teče rečica Krupa, uzvodno od ušća ukrašena kaskadnim delom vodotoka, sa posebnom celinom drvenih mlinova – narodne arhitekture koja u ambijentalnom smislu čini gotovo nerazdvojiv kompleks.
Crkva je smeštena na nekropoli sa stećcima, koja zauzima skoro čitav južni deo porte. Iznad ove crkve, na steni koja se nadvila nad kanjonom Vrbasa, nalaze se ostaci velike srednjovekovne tvrđave – Greben grada. Jedan od prvih istraživača srpskih starina u Bosni, mitropolit Sava Kosanović, 1888. godine kaže da je manastir u Krupi na Vrbasu veoma star, pretpostavlja iz 13. veka. Drugi opisivač Krupe, Vid Kovačević, 1889. godine beleži predanje prema kojem je manastir zadužbina Stefana Nemanje. U Šematizmu Banjalučkobihaćke mitropolije za 1911. godinu kaže se da su manastir Krupu u Dalmaciji osnovali kaluđeri manastira Krupe u Bosni i da su po nazivu toga bosanskoga manastira nazvali Krupom i ovaj manastir u Dalmaciji, kao i okolinu i rečicu.

Polazak:        
Polazak 26. marta 2021. godine (petak) u 16 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Bijeljina – Brčko – Šamac – Derventa – Prnjavor – Banjaluka. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera: korišćenje maske.

Cena:             
Cena akcije je 60€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije). Cena akcije obuhvata organizacione troškove, prevoz, putarine, parkinge i smeštaj (2 noćenje). Smeštaj je u hostelu u Banja Luci. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 60€. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
Petak 26. mart
16:00 – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske. Usputne pauze po potrebi.
23:30 – Dolazak u hostel u Banja Luci. Razmeštaj po sobama.

Subota 27. mart
07:00 – Ustajanje i doručak.
08:00 – Polazak na početnu tačku za pešačenje (Ljubačevo) za pešačenje kanjonom reke Vrbas.
09:00 – Dolazak u Ljubačevo. Priprema za pešačku turu od 16km.
13:00 – Dolazak do Kamenog mosta. Pauza od 15 minuta.
16:00 – Završetak pešačenja u Krupi na Vrbasu. Obilazak slapova Krupe i man. crkve Svetog Ilije.
17:30 – Polazak prema Banja Luci.
18:15 – Dolazak u hostel u Banja Luci. Druženje i priprema za sutrašnju akciju.

Staza je dužine 16km sa ukupnim (kumulativnim) usponom od 550m i spustom od oko 750m i spada u red srednje laganih tura. Moguće je skratiti stazu, ako se pešačenje prekine nakon obilaska Kamenog mosta. U tom slučaju je dužina staze je 11km sa ukupnim usponom od 350m i spustom od 600m. Grupa koja pešači do Kamenog mosta se kombijem prebacuje u Krupu na Vrbasu.

Nedelja 28. mart
07:00 – Ustajanje, doručak i pakovanje stvari u kombi.
07:50 – Polazak prema Rajkovićima, polaznoj tački za pešačenje.
09:00 – Dolazak u Rajkoviće. Priprema i polazak na pečašku turu dužine 12km.
10:30 – Izlazak na Kozarački kamen (658m). Pauza od 15 minuta.
13:15 – Završetak pešačenja u Mrakovici (802m).
14:30 – Polazak za Beograd. Usputne pauze po dogovoru.
22:30 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 12km sa ukupnim (kumulativnim) usponom od 650m i spustom od 150m. Oni koji ne žele da pešače mogu se vozilom prebaciti do Mrakovice.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu ili pasoš, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Smešteni smo u centru Banja Luke gde ima dosta prodavnica i restorana.

Povratak:      
U nedelju 28. marta u 14 časova i 30 minuta maršrutom: Mrakovica – Laktaši – Prnjavor – Derventa – Šamac – Brčko – Bijeljina – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 15. marta 2021. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu