SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KRSTATAC I BOGOVA VRATA

13. NOVEMBAR 2021. GODINE

Krstatac-00

Krstatac je krečnjački masiv u istočnoj Srbiji koji pripada karpatskim planinama. Severno od njega nalazi se planina Slemen, od koje je odvojen Urdeškim potokom, a sa kojom čini severoistočni obod sokobanjske kotline. Spada u srednje visoke planine sa najvišom tačkom od 1070m – vrh Šiljak). Sa Šiljka se pruža lep pogled na Sokobanjsku kotlinu, Ozren i Devicu (na jugu), Bukovik, Rožanj (na zapadu), Tupižnicu (na severoistoku) i Rtanj (na severozapadu). Planina Krstatac odlikuje se brojnim atraktivnim reljefnim oblicima. Najpoznatiji oblici kraškog reljefa su nekoliko malih pećina, prozorac “Bogova vrata” i izvor Buk. U podnožju planine nalazi se pećina “Novakovci” koja nije uređena za posete turista.

Prozorac “Bogova vrata” se nalazi u ataru sela Milušinac, na 15km udaljenosti od Sokobanje. U pitanju je retka prirodna pojava i interesantan speleološki fenomen, pa pored velikog broja turista privlači i naučnike iz ove oblasti. Osim speleolozima, ovaj predeo interesantan je i planinarima. Polazna tačka za planinare je selo Milušinac, odakle se zemljanim putem ide do Urdeškog potoka i uzvodno, šumskom stazom, duž potoka se nastavlja do “Bogovih vrata”, koja se nalaze na 690 metara nadmorske visine. U blizini “Bogovih vrata” nalazi se Milušinački vodopad, izletište Manastirište i izvor Buk. U narodu se veruje da “Bogova vrata” poseduju isceliteljske moći, te da ukoliko neko boluje od teške bolesti može se izlečiti prolaskom kroz vrata.

Polazak:        
Polazak 13. novembra (subota) 2021. godine u 6:00 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Paraćin – Sokobanja – selo Milušinac. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera.

Cena:             
Cena prevoza je 2200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 2200 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Plan:              
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza za jutarnju kafu.
10:00 – Dolazak do sela Milušinac. Priprema za pešačku turu.
10:10 – Polazak na pešačku turu dužine 14km.
13:00 – Izlazak na vrh Šiljak (1070m), najviši vrh planine Krstatac. Kratka pauza.
14:40 – Dolazak do lokaliteta “Bogovih vrata”. Pauza od 30 minuta.
16:30 – Završetak pešačenja u selu Milušinac.
16:45 – Polazak za Beograd. Usputna pauza za kasni ručak.
22:00 – Dolazak u Beograd.   

Staza je dužine oko 14km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 650m. Staza je osrednje težine i nije tehnički zahtevna.                       

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Ako bude vremena i želje, u povratku za Beograd možemo svratiti u neki od restorana.

Povratak:      
Istog dana oko 17 časova maršrutom: Selo Milušinac – Sokobanja – Paraćin – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu