SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

LAZAREV KANJON

30. OKTOBAR 2021. GODINE

Lazarev kanjon-00

Kanjon Lazareve reke, poznatiji kao Lazarev kanjon, nalazi se na nekih desetak kilometara od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije. Zbog strmosti svojih stenovitih litica, ni dan danas nije u potpunosti ispitan. Kanjon je poznat po mnogobrojnim pećinama i jamama. Najpoznatije su Lazareva pećina (poznata i kao Zlotska), Vernjikica i Dubašnička. Ceo Lazarev kanjon nalazi se pod zaštitom države, a zbog svoje jedinstvene lepote, kao i bogate flore i faune, predstavlja izazov svim ljubiteljima divljine i netaknute prirode. Međutim, treba imati u vidu da je sam kanjon prilično nepristupačan, i prolazak kroz njega predstavlja pravu avanturu, na mahove prilično izazovnu i napornu. Na više mesta potrebno je pentrati se preko stena.
Lazarev kanjon, dužine do 9km i visine između 300 i 500m, najduži je kanjon u istočnoj Srbiji. Usečen je u krečnjački masiv planine Južni Kučaj i kroz njega protiče istoimena reka. Sa svih strana je zaklonjen stenovitim grebenima: sa juga i jugoistoka uzdiže se Malinik (1087m), sa severa Strnjak (720m) i Kornjet (696m), a sa zapada Pogara (883m) i Mikulja (1022m). Litice kanjona su vertikalne i ravne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7m.

Lazarev kanjon, kroz koji protiče istoimena reka, bio je, za vreme Turaka, jedno od najznačajnijih skloništa homoljskih hajduka. Ulazak u ovaj kanjon za hajduke je značio spas, jer se Turci nikada nisu usuđivali da ih slede.
Legenda kaže da su, posle bitke na Marici 1371. godine, konjanici kneza Lazara došli u ovaj kraj, zadržavši se tu određeno vreme, odakle potiče i ime reke i kanjona.

Polazak:        
Polazak 30. oktobra (subota) 2021. godine u 6:00 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Paraćin – Boljevac – Zlot (Lazareva pećina).

Cena:             
Cena prevoza je 2200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 2200 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Plan:              
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza za jutarnju kafu.
10:00 – Dolazak u Zlot kod Lazareve pećine. Obilazak pećine. Cena ulaznice je 300 dinara.
10:30 – Polazak prema vidikovcu iznad pećine Vernjikica.
13:00 – Završetak obilaska vidikovaca iznad pećine Vernjikica i polazak prema vidikovcu Kovej.
15:00 – Dolazak do vidikovca Kovej. Pauza od 30 minuta.
17:00 – Kraj pešačenja u selu Zlot. Pauza za kasni ručak.
18:30 – Polazak za Beograd. Usputne kratke pauze po potrebi.
22:00 – Dolazak u Beograd.   

Staza od Lazareve pećine do vidikovca iznad pećine Vernjikica i nazad je dužine oko 5km sa ukupnim usponom/spustom od 330m. Staza od Lazareve pećine do vidikovca Kovej i povratak do sela Zlot je dužine 13km sa ukupnim usponom/spustom oko 500m.                     

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Na stazi nema izvora vode. Moguće je organizovati kasni ručak (nakon pešačke ture) u selu Zlot (porodica Mustecić). Cena ručka je 600 dinara. Prilikom prijavljivanja za akciju treba se izjasniti da li želite i ručak.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova i 30 minuta maršrutom: Zlot – Boljevac – Paraćin – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Boris Jovanović                 tel.: 064 8958 130                            email: boris.jovanovic@smatsa.rs
Pomoćnik:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                             email: vojnovicmilan@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu