SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

LOVĆEN I RUMIJA

1-5. MAJA 2019. GODINE

Lovcen-00

Skadar je jedan od najstarijih gradova današnje Albanije, među drevnim naseljima Balkana, bogatim istorijom  i nasleđem. Skadar je i važan kulturni i privredni centar Albanije, sa oko 90000 stanovnika. Grad Skadar se nalazi u severoistočnom delu Albanije, na jugu ravnice Mbishkodra, uz Skadarsko jezero, između ušća reka Drima, Kiri i Bojane, planine Tarabos i tvrđave Rozafe.
Neki od spomenika kulture Skadra su srednjovekovna tvrđava Rozafa, koju su zidala tri brata srpske vlastelinske porodice Mrnjavčevića: Vukašin, Ugleša i Gojko, Mesi most, tursko kupatilo (hamam), Plumbi – olovna – džamija i mnoge stare građevina sa spefičnim izgledom drevnog Skadra.
Tvrđava Rozafa, koja dominira gradom je jedan od najvažnijih spomenika Albanije. Rozafa je sagrađena na uzvišenju iznad spajanja reka Bune /Bojane/, Drima i Kiri. Tvrđava Rozafa je ovalnog oblika, promera 600 metara i zauzima površinu od 6 hektara, sa čijeg vrha se pruža veličanstven pogled. Tvrđavu Rozafu sa 7 kula su uspešno obnovili Mleci i Turci, na temeljima stare Ilirske-srpske tvrđave. Gradnja tvrđave Rozafe je povezana sa legendom. Tri brata zadužena za gradnju tvrđave su primećivala da je njihov rad uništen tokom noći. Dobili su savet od mudrog starca da tokom noći postave nekoga živog na zidove, da bi smirio đavole koji urušavaju gradnju. Braća su odlučila da žrtvuju prvu od snaja koja dođe sutradan da im donese ručak. Dva starija brata su upozorila svoje žene, tako da je Rozafa, žena najmađeg brata – bila žrtvovana. Ona je pristala, ali je tražila da izgrade mali otvor u zidu, kako bi nadojila svog malog sina. Rozafina česma, pravi otvor iz koga izvire voda, se i danas vidi na ulaznoj kapiji skadarske tvrđave Rozafe. To je mesto hodočašća trudnica. Ova legenda je veoma poznata na Balkanu, po radovima čuvenih pisaca, kao što su Ismail Kadare (Most sa tri luka) i Ivo Andrić (Na Drini cuprija).

Planina Lovćen, sa jedne strane silazi u Bokokotorski zaliv, a sa druge strane ide pravo u Cetinje. Legenda kaže, da se sa Lovćena vidi cela Crna Gora, a kada nema magle, pogled može stići čak i do obala Italije.
Lovćen ima dva vrha, Štirovnik (1749m) i Jezerski vrh (1657m), a na kome se i nalazi mauzolej čuvenom Njegošu. Do Njegoševog mauzoleja vodi 461 stepenik. Sam mauzolej je ukrašen karijatidama u vidu dve Crnogorke, visoke skoro pet metara. Figura Njegoša, teška je čak 28 tona.
Na 12-tom kilometru puta Cetinje-Lovćen nalazi se mesto Ivanova korita, čije se naziv veže za osnivača Cetinja, Ivana Crnojevića, u istoriji poznatijeg kao Ivan – beg. Tačnije, naziv se odnosi na put jednog potočića, vode koja izvire iz Tresetnika, sakupljene u jedan kameni rezervoar, koja se potom preliva u korito napravljeno, po predanju, od bukovih balvana, koje je izgradio Ivan – beg Crnojević.
Najvši vrh Rumije visok je 1593m. Od planine Sutorman na severozapadu deli je prevoj Sutorman (844m), kojim prolazi put Bar-Virpazar. Po sredini izraženog glavnog grebena je duboki prevoj Bijela skala (903m), preko kojeg vodi put od Bara za Gornje Šestane.
Cetinje je grad osnovan u 15. veku, ogromnog kulturno-istorijskog nasleđa. Među brojnim zdanjima, muzejima i bibliotekama Cetinja, po kulturno istorijskom značaju se izdvajaju Cetinjski manastir – vekovno crnogorsko kulturno središte, u kome se danas u okviru Manastirskog muzeja nalazi bogata riznica kulturnog blaga Crne Gore, Biljarda – zgrada koju je Njegoš 1838. godine sagradio za svoju rezidenciju. Stari Cetinjski manastir podigao je Ivan Crnojević 1484. godine, a srušen je 1692. pri upadu Sulejmana Bušatlije na Cetinje. Grad Cetinje je bio središte Crne Gore i kolevka crnogorskog i Istočno-pravoslavnog religioznog života. Cetinje je zbog svog bogatog nasleđa i dugog statusa crnogorskog glavnog grada, danas počasni glavni grad Crne Gore.
U Cetinjskom manastiru se nalaze Ruka Svetog Jovana Krstitelja i čestica Časnog krsta. Takođe, u njemu su i mošti Svetog Petra Cetinjskog, kao i “Oktoih”, knjiga štampana 1494. godine.

Polazak:         
Polazak 1. maja 2019. godine (sreda) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Topola – Čačak – Nova Varoš – Prijepolje – Mojkovac – Podgorica – Sutomore.

Cena:             
Cena prevoza i smeštaja (4 noćenja u apartmanu Blagoje – dvokrevetne i trokrevetne sobe) je 100€ (u dinarskoj protivvrednosti – kurs Narodne banke Srbije) za 20 učesnika akcije (prevoz kombijem). Akcija je ograničena na 20 učesnika. Ako broj učesnika akcije bude veći cena prevoza će biti korigovana. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 50€. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
Sreda 1. maj
Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske u 6 časova.
Putovanje od Beograda do Sutomora. Veća pauza za Zlatiboru i kod slapova Cijevne. Ostale kratke pauze po potrebi.
Očekivano vreme pristizanja u Sutomore oko 18 časova.
Smeštaj po sobama apartmana Blagoje.

Četvrtak 2. maj
U 7 časova polazimo prema polaznoj tački za uspon na Rumiju (selo Mikulići). Staza vodi preko Ljutog krša kroz Dobri do do vrha Rumija (1594m). Na vrhu Rumije se nalazi crkva svete Trojice.  Vidik sa Rumije je predivan: pogled na Jadransko more i Skadarsko jezero, vidljiv je ogroman deo Albanije i Crne Gore, vidi se Lovćen, Durmitor, Prokletije, Komovi i …  Dužina staze je 14km sa ukupnim usponom/spustom oko 900m. Staza je povratna. Na povratku u Sutomore svraćamo u Bar i obilazimo Stari Bar. Ulaznica za obilazak Starog Bara se plaća na licu mesta.

Petak 3. maj
Dan predviđen za odmor i opuštanje. Planirana je poseta gradu Skadar. U ranim jutarnjim satima odlazimo prema Skadru. Obilazimo Skadar i tvrđavu Rozafa.

Subota 4. maj
U ranim jutarnjim satima odlazimo preko Cetinja do Ivanovih Korita. Usput ćemo napraviti pauzu za obilazak Cetinja, Cetinjskog manastira (u njemu se nalazi kruna Stefana Dečanskog, mošti svetog Petra Cetinjskog i svetog Jovana Krstitelja), dvora kralja Nikole i ostalih znamenitosti Cetinja.
Po dolasku na Ivanova Korita pravimo jednu kratku kružnu stazu (7km) uz ukupan uspon/spust od 200m. Nakon toga krećemo na Jezerski vrh (1657m) gde je smešten Njegošev mauzolej. Posle odmora i obilaska Njegoševog mauzoleja, spuštamo se prema Kotoru. Pešačenje završavamo na prevoju Krstac gde nas čeka prevoz. Oni koji ne žele da pešače do Krstaca mogu da se vrate do Ivanovih Korita i vozilom nastave prema prevoju Krstac. Staza je dužine 21km sa ukupnim usponom od 750m i ukupnim spustom od 1000m.
Nakon pešačke ture obilazimo Kotor.

Nedelja 5. maj
Prepodnevne sate ćemo iskoristiti da se malo sunčamo i  družimo na plaži Sutomora. Oko 11 časova krećemo za Beograd istim putem kojim smo i došli. Očekivano vreme dolaska u Beograd je oko 22 časa.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, PASOŠ, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. U Crnu Goru se može preći sa ličnom kartom, ali za sve one koji planiraju posetu Skadru obavezan je pasoš.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. U svim mestima u kojima boravimo ima dosta restorana i prodavnica. U Apartmanu Blgoje postoji kuhinja tako da je moguće spremanje hrane.

Povratak:      
U nedelju 5. maja u 11 časova maršrutom: Sutomore – Podgorica – Mojkovac – Prijepolje – Nova Varoš – Čačak – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do 15. aprila 2019. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu