SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

MUČANJ

31. AVGUST-1. SEPTEMBAR 2019. GODINE

Mucanj-00

Planina Mučanj je najviši vrh Zlatibora, vrh je na 1532m. Nalazi se u blizini sela Katići koje je udaljeno 30km od grada Ivanjice. Priroda divlja i netaknuta, a vazduh čist, planinski.
Prema legendi Mučanj je dobio ime zahvaljujući Svetom Savi, jer se on mnogo namučio dok se popeo do vrha. Ispod samog vrha Mučnja nalazi se česma poznata kao “Savina voda”, za koju meštani veruju da je čudnovata, sveta i lekovita. Prema jednom predanju, nakon što se popeo do vrha planine, Sveti Sava se molio Bogu da mu da vode da pije jer je bio žedan i umoran. Pošto je mnogo pešačio nosio je štap i tim štapom je udario u kamen odakle je potekla voda koju danas zovu “Savina voda”.
Selo Katići je poznato po brižljivo uređenim dvorištima i kamenu iz obližnjeg kamenoloma, izuzetnog kvaliteta i izdržljivosti, a kojim su pre 200 godina pokrivane kuće, tzv. “maćanska ploča”, koja je i danas veoma omiljen materijal graditeljima. Selo Katići i okolina je predeo izvanredne lepote, za koji mnogi tvrde da je, zahvaljujući očuvanoj prirodi, pitkim izvorima i čistom vazduhu, najlepši u Srbiji. U Katićima postoji više privatnih pansiona, hotel, prodavnice, kafana. Jedno je od prvih koje je počelo da se bavi seoskim turizmom.

Staza do Ćurčića vrelo ide obeleženim evropskim pešačkim putem E7. Kreće od Tošića groblja kod sela Jasenovo i ide kroz selo Ojkovica i Gornje Trudovo. Makadamskim putem nakon pređenih 2,5 km stiže se do proplanka koga meštani zovu Žabljak. Odavde se skreće sa obeleženog puta E7 da bi se popeli na brdo Metaljka. Sa ovog brda pruža se sa obe strane divan pogled na okolne planine Čemernicu, Zlatar a kada je dobra vidljivost vide se i crnogorske planine. Usput nailazimo na plavi krst – obeležje gde su nekada (verovatno u 19. veku) jedno vreme živeli Grci koji su pobegli od Turaka. Pretpostavka je da se, zbog surove klime koja vlada ovim lepim predelima, nisu dugo zadržali na ovim prostorima pa se o njima malo zna. Na kraju ovog brda pruža se divan pogled na Zlatarsko jezero. Nakon povratka sa Metaljke i vraćanje na obeleženu evropsku pešačku stazu E7 put do Ćurćića vrela nastavlja preko sela Gornje Trudovo uz divne usputne vidike.
Nakon pređenih približno 12km makadamskog puta, pored spomenika ispod velikog bora skreće se malo srtmijim puteljkom do jakog izvora vode ispod planine Čemernice koje se zove Ćurčuća vrelo. Nekada je na vrelu bilo nekoliko vodenica od kojih je ostalo samo po koji deo zida. Kako je vrelo tokom godine bogato vodom, napravljen je projekat snabdevanja ovom vodom okolnih sela i Nove Varoši. Prilikom kretanja po vrelu treba biti veoma oprezan jer je stenje obraslo mahovinom, klizavo je a ima i zmija. Povratak se jednim delom poklapa sa stazom kao u dolasku u dužini od 9 km do Tošića groblja gde nas čeka autobus za povratak u Beograd. Postoji i drugi način završetka ove akcije, produžiti oko 4 km do sela Štitkovo gde bi nas čekao autobus za povratak u Beograd. Ova alternativa zavisi od prolaznog vremena do polovine staze.

Polazak:         
Polazak 30. avgusta 2019. godine (subota) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ljig – Čačak – Prilike – Katići.

Cena:             
Ukupna cena akcije je 2900 dinara za 40 učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 700 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 2900 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen. Cena akcije obuhvata: prevoz, smeštaj (jedno prenoćište u hotelu Matović Logos) i organizacione troškove akcije.

Plan:
Subota, 31. avgust
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputne pauze po potrebi.
10:30 – Dolazak na početnu tačku za pešačenje. Priprema za pešačenje.
11:00 – Polazak na pešačku turu dužine 12 km.
13:30 – Izlazak na Mučanj (1532m). Pauza od 30minuta.
15:30 – Završetak pešačenja.
15:30 – Povratak autobusom do sela Katići.
16:00 – Dolazak u selo Katići, smeštaj u hotelu Matović Logos. Druženje u hotelu.

Staza je dužine oko 12km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 540m.

Nedelja, 1. septembar
07:00 – Nakon doručka, pakovanje i napuštanje hotela. Polazak prevozom do polazne tačke za pešačenje.     
07:45 – Dolazak do sela Jasenovo (Tošića groblje). Priprema za pešačenje.
08:00 – Polazak na pešačku turu dužine oko 20km.
17:00 – Završetak pešačenja.
17:30 – Polazak za Beograd preko sela Katići, Prilika i Čačka. Usputne pauze po potrebi.
22:00 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 20km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 600m. Staza počinje u selu Jasenovo (Tošića groblje) i ide prema prevoju Sedlo do sela Ojkovica i Gornjeg Trudova, a završava se kod Ćurčića vrela. Povratak je istom stazom. Ova staza je deo evropske pešačke staze E7.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Postoji mogućnost organizovanja ishrane (doručak i večera) u hotelu Matović Logos: doručak 360 dinara, a ručak ili večera 600 dinara. U selu Katići postoji prodavnica i kafana.

Povratak:      
U nedelju 1. septembra u 17 časova i 30 minuta maršrutom: Katići – Prilike – Čačak – Preljina – Ljig – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do 20. avgusta 2019. godine.

Vođa akcije:
Mirjana Vukotić                tel.: 064 8345 808                            email: mira.vukotic@gmail.com
Pomoćnik:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                               email: vojnovicmilan@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu