SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

MURTENICA

31. AVGUST-1. SEPTEMBAR 2024. GODINE

Murtenica-00

Selo Katići je poznato po brižljivo uređenim dvorištima i kamenu iz obližnjeg kamenoloma, izuzetnog kvaliteta i izdržljivosti, a kojim su pre 200 godina pokrivane kuće, tzv. “maćanska ploča”, koja je i danas veoma omiljen materijal graditeljima. Selo Katići i okolina je predeo izvanredne lepote, za koji mnogi tvrde da je, zahvaljujući očuvanoj prirodi, pitkim izvorima i čistom vazduhu, najlepši u Srbiji. U Katićima postoji više privatnih pansiona, hotel, prodavnice, kafana. Jedno je od prvih koje je počelo da se bavi seoskim turizmom.
Planine Moravičkog Starog Vlaha su deo celine koju nazivamo Zlatiborskim i Zlatarskim planinama Starog Vlaha. Planina Češalj (1381m) se nalazi zapadno od sela Katići, između Mučnja na jugu i Kukutnice na severu. Planina je pokrivena livadama, pašnjacima i šumom. U geološkom sastavu dominiraju krečnjaci. Sam vrh je obrastao šumom, ali se sa stenovitih litica pruža lep pogled na Mučanj i Kukutnicu.

Murtenica predstavlja najveći masiv planine Zlatibor. Proizilazi iz manjeg i poznatijeg zlatiborskog masiva Čigota. Obuhvata jugo-istočni deo Zlatibora i pruža se od Čigota do reke Uvac. Najviši vrh Murtenice je Brijač, sa nadmorskom visinom od 1480 metara. Brijač je drugi najviši vrh Zlatibora, odmah nakon Tornika, čija je visina 1496 metara. Murtenica je pokrivena borovom i brezovom šumom i predstavlja najšumovitiji deo Zlatibora. U podnožju Murtenice se nalaze sela Ljubiš, Negbina, Draglica, Jasenovo, Kućani, Burađa i Gornja i Donja Bijela Reka.
Tavničko jezero se nalazi na Murtenici. Jezero je nastalo u oknu nekadašnjeg rudnika i okruženo je liticama i prirodom, što ga čini atraktivnim za sve posetioce. Voda u jezeru je čista. Zahvaljujući svom prirodnom okruženju, na jezeru ne postoje vetrovi i talasi, pa je tirkizno plava voda tavničkog jezera pogodnija za kupače u odnosu na okolna jezera. Jezero je dugačko 70, a široko 40 metara i poseduje 2 stalna izvora. Najveća dubina, koja je izmerena u jezeru, iznosi 8 metara.  Nalazi se u Dragalici, koja pripada teritoriji opštine Nova Varoš.

Polazak:        
Polazak 31. avgusta 2024. godine (subota) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ljig – Preljina – Požega – Arilje – Prilike – Katići.

Cena:             
Cena prevoza je 4000 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 4000 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen. Cena smeštaja (jedno noćenje) iznosi 1800 dinara i plaća se na licu mesta.

Plan:
Subota, 31. avgust
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza po potrebi.
10:00 – Dolazak podno vrha Češalj u blizini Katića. Priprema za pešačku turu.
11:00 – Izlazak na Češalj (1381m). Pauza za odmor i slikanje.
16:00 – Završetak pešačenja i polazak prema smeštaju u Katićima.
16:30 – Dolazak u Katiće i razmeštaj po sobama apartmana. Individualna šetanja i obilazak Katića i okoline.

Pešačka staza je dužine 12km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 500m Staza nije tehnički zahtevna i primerena je svim kategorijama planinara.

Nedelja, 1. septembar
07:00 – Ustajanje, doručak u sopstvenoj režiji i pakovanje stvari u autobus.
08:40 – Dolazak do Borove glave, odakle kreće naša pešačka tura.
09:00 – Polazak na pešačku turu dužine 19km.
11:30 – Izlazak na Brijač (1481m), najviši vrh Murtenice. Pauza za odmor i slikanje.
13:15 – Dolazak do Tavničkog jezera. Kratka pauza.
16:00 – Završetak pešačenja u podno Borove glave. Priprema za polazak prema Beogradu.
16:30 – Polazak za Beograd. Usputna pauza za ručak.
21:30 – Dolazak u Beograd.

Pešačka staza je dužine 19km sa ukupnim usponom/spustom oko 800m. Staza nije tehnički zahtevna i primerena je svim kategorijama planinara.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2024. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U Katićima postoji prodavnica i kafana (samo piće). Postoji mogućnost organizovanja kasnog ručka u hotelu. 

Povratak:      
U nedelju 1. septembra u 16 časova i 30 minuta maršrutom: Borova glava – Užice – Požega -Čačak – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu