SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

NOĆNI USPON NA RTANJ

27-28. JUL 2018. GODINE

Rtanj-00

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Njegov piramidalni oblik oduvek golica maštu i uzrok je mnogih misterioznih priča, legendi i verovanja.
Istorija Rtnja se vezuje za priču o bogatoj jevrejskoj porodici Minh koja je posedovala paraćinsku fabriku štofova, a kasnije i rtanjski rudnik kamenog uglja. Julius Minh izvršio je samoubistvo pod nerazjašnjenim okolnostima, a supruga Greta sa Juliusovom braćom preuzela je rukovođenje rudnikom. Za sećanje na svog muža, Greta je sagradila crkvicu-kapelu na vrhu planine Rtanj. Crkvu je gradilo 1000 radnika, a osvećena je 1936. godine. Pre dvadesetak godina kapela je stradala kao posledica verovanja u rtanjske legende. Razneta je dinamitom u pokušajima traganja za davno skrivenim bogatstvom. Priča o zlatu i draguljima u utrobi planine, a koja je verovatno vezana i za legendu o dvorcu čarobnjaka koji je po predanju postojao na ovom mestu i bio visok koliko i današnja planina, u kome je čuvano ogromno blago, donela je mnogo nevolje ovoj prirodnoj lepotici.

Pisani istorijski izvori o manastiru Lešje svedoče da je župan Vukoslav, na svojoj baštini u pustoši Petrus između 1355. i 1360. god. kao svoju zadužbinu, podigao Bogorodičinu crkvu. Zajedno sa sinovima Držmanom i Crepom poklonio je crkvu i deo baštinskog poseda manastiru Hilandaru 15. oktobra 1360. godine. Vlastelinstvo, sa crkvom Bogorodice petruške, dovedeno je, međutim, nebrigom Hilandaraca do “poslednjeg zapustenija”, zbog čega su Crep i “starac Dionisije” (Držmanovo monaško ime), obrativši se caru Urošu, zatražili i povratili svoju baštinu. Posle smrti starca Dionisija (između 1375. i 1379/80.), koji je nesumnjivo uspešno upravljaomanastirom sa brojnom obitelji, Hilandarci su zatražili svoj bivši posed. Ishod je bio da je patrijarh Jefrem presudio u Crepovu korist, što je potvrdio i Jefremov naslednik, patrijarh Spiridon, a konačno i sam knez Lazar.

Polazak:
Polazak 27. jula 2018. godine u 20 časova (petak uveče) sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Paraćin – naselje Rtanj.

Cena:
Cena prevoza je 1400 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 300 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1400 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Plan:
20:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Po dogovoru možemo svratiti u neki od restorana i napraviti pauzu od 30-40 minuta.
23:45 – Dolazak u naselje Rtanj.
00:30 – Polazak na pešačku turu dužine 14,5km.
04:30 – Izlazak na vrh Šiljak (1565m) i čekamo izlazak sunca u 5:17.
06:00 – Polazak prema naselju Rtanj. Usput beremo rtanjski čaj.
11:00 – Dolazak u naselje Rtanj. Pauza od sat vremena.
12:00 – Polazak za Beograd. Usput svraćamo u manastir Lešje.
16:00 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 14,5km, a visinska razlika je oko 970m. Isto toliko iznosi i ukupan uspon, odnosno spust.

Oprema:
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. S obzirom da se radi o noćnom usponu, obavezno poneti jaknu i topliju garderobu. Poželjna je i prostirka za sedenje. Planinarske cipele su obavezne. Baterijska lampa je obavezna. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Nakon pešačenja, odmor od sat vremena u naselju Rtanj.

Povratak:
28. jula 2018. godine u 12 časova maršrutom: naselje Rtanj – Manastir Lešje – Paraćin – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 16 časova.

Rok prijavljivanja:
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com

Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu