SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

STAZA PETRUŠKIH MONAHA

13. AVGUST 2022. GODINE

Petrus-00

Na samo 14km od Paraćina, na putu prema istočnoj Srbiji možete otkriti tajne sela iza brega. Selo Zabrega se ušuškalo između brda, u kotlini reke Crnice, gde se nalaze ostaci 14 srednjovekovnih manastira i crkava, i stari grad Petrus koji je arheološki neistražen i po površini jedan od najvećih u Srbiji. Okolina sela Zabrega se naziva Mala Sveta gora, jer je nekada na ovom mestu postojao manastirski kompleks. Danas se mogu videti ostaci manastira. Dolaskom Dušana na vlast 1332.godine teritorija petruške oblasti postaje granična oblast Dušanovog carstva.U davnoj prošlosti, monasi bežeći od Turaka su odabrali ovaj deo petruške oblasti zbog prirode u kotlini Crnice, tišine, plodne zemlje i brda koja su štitila ovaj mali raj i tu su sagradili pravoslavne hramove. Nizvodno od Sisojevca, reka Crnica ulazi u teško prohodan kanjon. Ovuda prolaze samo vukovi i lovci. Po njihovoj, (lovačkoj) priči, u kanjonu se nalazi desetak manastirišta, ali ih je vegetacija tako pokrila da može da ih pronađe samo dobar poznavalac kanjona. Kod sela Zabrega reka pravi veliku krivinu i izlazi iz kanjona. Na mestu gde je reka zaježena, a leva obala se blago spušta u reku, nalaze se ostaci manastira Namasija ili Manasinjac. Sudeći po ostacima, ovo je bio značajan manastir sa odbrambenim zidinama i jakom kulom. Crkva posvećena svetom Nikoli konzervirana je i obnovljena u jednom malom delu. Čim prodje Zabregu, Crnica ponovo ulazi u kanjon. Na levoj rečnoj obali se nalaze ostaci hrama posvećenog svetom Jovanu Glavoseku. Podaci o ovoj Crkvi su vrlo oskudni i poznato je samo da je obnovljena 1520.godine.

Crnica izvire u snažnom mlazu ispod ogromne stene, na južnom delu Kučajskih planina. Na izvoru je reka potpuno bela od krečnjačkih stena pa se zato nekad i zvala Belica. Priča se da se tokom turske vladavine silan svet okupio na saboru kod Crkve, u donjem toku reke. Turska vojska je iznenadila narod na saboru i posle neviđenog masakra, krv je obojila belu reku. Od tada se reka ne zove Belica, nego Crnica.
Reka Crnica je duga nepunih trideset kilometara i uliva se u Veliku Moravu kod Paraćina. Izvire u prostranoj udolini kod rudarskog naselja Sisevac. Potom ulazi u deset kilometara dug kanjon, a kod Popovca izlazi u prostranu ravnicu, gde joj se pridružuje i reka Grza, a potom združene teku do Velike Morave.

Polazak:        
Polazak 13. avgusta (subota) 2022. godine u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ćuprija – Popovac – Zabrega. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera.

Cena:             
Ukupna cena prevoza je 2000 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 2000 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Plan:              
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna kratka pauza.
09:00 – Dolazak do cementare u Popovcu.
09:15 – Polazak na pešačku turu dužine 15km.
10:20 – Dolazak do crkve Blage (Ognjene) Marije. Pauza od 15 minuta.
11:00 – Dolazak do Krstaste stene. Pauza od 15 minuta.
11:50 – Dolazak do crkve Jovana Glavoseka. Pauza od 15 minuta.
12:30 – Pauza u selu Zabrega od 15 minuta. Ima seoska prodavnica!
14:00 – Dolazak do manastira Namasija. Pauza od 15 minuta. Ovde se grupe razdvajaju: jedna grupa završava pešačenje povratkom u selo Zabrega, a druga grupa nastavlja pešačenje pored reke Crnice.
17:15 – Završetak pešačenja u selu Zabrega. Pauza za ručak.
19:00 – Povratak u Beograd. Usputna kratka pauza.
22:00 – Dolazak u Beograd.   

Staza je dužine oko 15km sa visinskom razlikom od 200 m. Ukupan (kumulativni) uspon/spust iznosi oko 450m.
Ako se ide samo do manastira Namasija onda je dužina staze oko 9km sa ukupnim usponom/spustom od 200m.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Moguće je organizovati ručak u selu Zabrega (restoran pored ribnjaka): dve pastrmke, sezonska salata, proja, aperitiv za 700 dinara. Prilikom prijavljivanja se treba izjasniti da li želite ručak.

Povratak:      
Istog dana u 19 časova maršrutom: Zabrega – Popovac – Ćuprija – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu