SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

PRERASTI VRATNE

25. SEPTEMBAR 2021. GODINE

Vratna-00

Manastir Vratna pripada eparhiji timočkoj Srpske pravoslavne crkve. Prema narodnom predanju, podigao ga je arhiepiskop Nikodim (1317-1324) početkom XIV veka za kralja Milutina Nemanjića (1282-1321). Manastir je tokom vekova više puta rušen i obnavljan, a danas je aktivan ženski manastir. Njegova crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem (Spasovdan), a pored nje se nalaze dva konaka. Sama građevina je jednostavna jednobrodna crkva sa polukružnom apsidom i zvonikom podignutim na ulazu. Njena dužina iznosi 16m, širina 7,5m, dok su joj zidovi debeli 2,5m.
Izuzetna svetinja manastira je čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Carice sa malim Hristom – Vratnjanska Majka Božja, koja se nalazi na raskošnom tronu na sredini severnog zida. Nema podataka kako je dospela u manastir, ali se zna da je to rad grčkih zografa sa kraja XVII, ili početka XVIII veka. Postoje brojna svedočanstva da se pred ovom ikonom dešavaju isceljenja i bivaju uslišene molitve onima koji Presvetoj Bogorodici prilaze s verom i ljubavlju.

Vratna je reka u istočnoj Srbiji kod istoimenog sela, nedaleko od Brze Palanke i desna je pritoka Dunava. Najpoznatija je po tri najviša prirodna kamena mosta u Evropi tzv. prerastima koji podsećaju na vrata, po čemu je reka i dobila ime. Izvire na Velikom Grebenu i ima dužinu toka od 26km, a tokom letnjeg dela godine, nema stalan tok, već na nekoliko mesta ponire i ponovo izbija na površinu.
U klisuri reke Vratne postoje tri prirodna kamena mosta, dva u blizini samog manastira i treći, udaljeniji, u dubini rečne klisure. Mala prerast je udaljena oko dvesta metara uzvodno od manastira i njena dužina je 15m. Širina njenog otvora iznosi 33m, visina 34m, dok je debljina svoda iznad otvora 10m. Velika prerast je udaljena oko sto metara od Male prerasti i njena dužina je 45m. Širina njenog otvora iznosi 23m, visina 26m, dok je debljina svoda iznad otvora 30m. Suva prerast se nalazi oko dva kilometra uzvodno od Male i Velike prerasti i njena dužina je 34m. Širina njenog otvora iznosi 15m, visina 20m, dok je debljina svoda iznad otvora 10m. Svoj naziv je dobila po tome što Vratna, u letnjem delu godine, ponire pedesetak metara uzvodno od nje, da bi se kasnije pojavila i još jednom nestala, pre nego što ponovo izbije iz stene i nastavi dalje da teče površinom zemlje. Same prerasti su različitog porekla, dok su prve dve ostaci nekadašnje tunelske pećine kroz koju je tekla Vratna i čiji se deo svoda između njih urušio, dotle je treća nastala usled poniranja reke.

Polazak:        
Polazak 25. septembra 2021. godine (subota) u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Požarevac – Veliko Gradište – Donji Milanovac – Manastir Vratna. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera.

Cena:             
Cena prevoza je 2200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 2200 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza za jutarnju kafu.
10:30 – Dolazak kod manastira Vratna. Obilazak manastira u trajanju od 30 minuta.
11:00 – Polazak na pešačku turu. Obilazak Male i Velike prerasti. Pauza za slikanje.
14:30 – Dolazak do Suve prerasti. Pauza za slikanje.
17:15 – Završetak pešačenja kod manastira Vratne.
17:30 – Polazak prema Beogradu. Usputna pauza za ručak.
22:30 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 10km sa ukupnim usponom/spustom od 400m. Staza spada u red lakših i primerene je svim kategorijama planinara.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U povratku, po dogovoru, svraćamo u neki od restorana na kasni ručak/večeru.

Povratak:      
Istog dana u 17 časova i 30 minuta, obrnutom maršrutom: Manastir Vratna – Donji Milanovac – Veliko Gradište – Požarevac – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 20 časova i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu