SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

VODOPAD PRSKALO

30. MART 2019. GODINE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najrasprostranjeniji planinski kompleks istočne Srbije su Kučajske planine koje su se smestile između reka Resave, Zlotske reke i Crnog Timoka. Kučajske planine se dele na Severne i Južne Kučajske planine. Severne Kučajske planine zauzimaju položaj uz desnu obalu Dunava severno od Majdanpeka i Kučeva dok se južne Kučajske planine nalaze istočno od Ćuprije i Paraćina, a zapadno od Bora. Kučajske planine protežu se u pravcu severoistok – jugozapad u dužini od 40 kilometara sa najvišim vrhom Velika Tresta koji se nalazi na 1284 metara nadmorske visine uz visove Koprivno brdo, Javorište i Malinik. Zbog izuzetnih prirodnih lepota, krškog reljefa te raznih drugih znamenitosti Kučajskih planina ovo područje proglašeno je Parkom prirode.
Područje Kučajske planine se nekada nazivalo Resavska Sveta gora, jer se na ovom području nalazilo 12 srednjovekovnih pravoslavnih manastira, zadužbina despota Stefana Lazarevića, no zbog raznih događaja tokom godina danas su ostali očuvani samo manastiri Manasija, Ravanica i Sisojevac.
Prskalo, vodopad na južnom Kučaju, stvorila je najmaštovitija igra vode i krečnjaka. Nalazi se pored samog puta koji od Resavice vodi ka Čestobrodici, u opštini Despotovac. Leti, kada bukove šume južnog Kučaja postanu pravi raj, voda niz bedem od sige samo stidljivo kaplje. Visok je oko 15 metara, vrlo je siromašan vodom čak i u proleće kada ima vode, mada nikada ne presušuje. Jedinstven oblik i ušuškanost u okruženje čine ga izuzetno lepim.
Odmah iznad vodopada Prskalo, na nekih 70 metara, nalazi se izvor reke Nekudovo. Interesantno je da reka Nekudovo ovde izvire a nestaje, tačnije ponire, na pola puta prema Resavici odakle se najkraćim putem i stiže do ovog vodopada.

Polazak:         
Polazak 30. marta 2019. godine (subota) u 6 časova sa sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Svilajnac – Resavica.

Cena:             
Cena prevoza je 1500 dinara za 20 učesnika akcije (prevoz kombijem). Akcija je ograničena na 20 učesnika zbog lošeg prilaznog puta početnoj tački pešačenja. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1500 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza od 30-tak minuta.
09:20 – Dolazak  na polaznu tačku pešačenja na izlazu iz sela Resavica. Priprema za pešačenje.
09:30 – Polazak na pešačku turu dužine 20km.
12:00 – Dolazak do Uvirala (poniranje reke Nekudovo). Pauza 10 minuta.
12:40 – Dolazak do vodopada Prskalo. Pauza od 20 minuta.
13:00 – Povratak do vozila istom stazom.
16:30 – Završetak pešačenja.
17:30 – Dolazak do vodopada i restorana Veliki Buk. Pauza za večeru.
18:45 – Polazak za Beograd.
21:00 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 20km sa ukupnim usponom/spustom od oko 300m. Kreće se od periferije sela Resavica i prati se tok reke Resavice a kasnije tok reke Nekudovo. Staza je povratna tako da se u svakom momentu može vratiti na početnu tačku do vozila.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Na povratku za Beograd svraćamo do vodopada Veliki Buk gde ima dosta restorana.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova i 45 minuta maršrutom: Veliki Buk – Svilajnac – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas.

Rok za prijavu: 
Do 25. mart 2019. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu