SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

RADOVANJSKA BRDA

25. APRIL 2020. GODINE

Radovanjska-00

Na poziv prijatelja iz PK “Vrbica” iz Velike Plane, PD “Krug” organizuje odlazak na tradicionalnu planinarsku akciju Radovanjskim brdima pod nazivom 17. pohod “Karađorđevim stopama”. Prethodne godine na akciji se okupilo 345 učesnika iz 26 planinarskih klubova/društava, 3 osnovne škole i 3 izviđačka društva. Učesnici su pohodili dve staze od 10km i 21km, a na kraćoj stazi, je bio je primetan veliki broj mladih.
Kao i ranijih godina, od gradskog bazena u Velikoj Plani pešačilo se pored Vrbice, Pokajnice, Koporina, planinarskog doma na Momajskoj kosi, Radovanjskog luga, Karaule do sela Radovanje, u čijem ataru je 1817. godine nastradao Karađorđe, gde je tradicionalno uz gulaš akcija završava.

Staza “Karađorđevim stopama” se nalazi na području Radovanjskih brda, jugozapadno od Velike Plane. Ovu izuzetno prijatnu i edukativnu brdsku trasu je osnovao planinarski klub “Vrbica” iz Velike Plane. Osnivanje staze posvećeno je značajnim godišnjicama za Veliku Planu (280 godina od prvog pisanog pominjanja Velike Plane, 80 godina od proglašenja Velike Plane za varošicu i 200 godina od početka Prvog srpskog ustanka). Ovogodišnji pohod je jedna od manifestacija, kojom se obeležava 203 godine od stradanja srpskog Vožda Karađorđa.
Brdska staza “Karađorđevim stopama” je male nadmorske visine, nije previše zahtevna, sa lepim vidikovcima, delom prolazi pored, ili preseca i vodi uz više potoka. Učesnicima akcije na raspolaganju su dve staze, za koju će se opredeliti na licu mesta: kratka staza od 10km sa 300m uspona i duža staza od 21km sa 700m uspona. Obe staze prolaze pored Vrbice 227m, kote po kojoj klub i nosi ime. Učesnici će usput na produženoj stazi imati priliku da naprave pauzu za odmor i osveženje u planinarskom domu na Momajskoj kosi.

Polazak:         
Polazak 25. aprila 2020. godine (subota) u 7 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Mali Požarevac – Velika Plana.

Cena:             
Cena prevoza je 1100 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata iznosi 200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1100 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna kratka pauza za kafu.
08:50 – Dolazak u Veliku Planu, prijavljivanje učešća na akciji.
09:00 – Otvaranje akcije i priprema za polazak na pešačku turu.
09:30 – Polazak na pešačku turu dužine 10km ili 21km.
16:30 – Završetak pešačenja u selu Radovanje. Ručak i podela zahvalnica učesnicima akcije.
18:00 – Polazak za Beograd.
19:30 – Dolazak u Beograd, ako ne obilazimo etno selo “Moravske konake”.
20:30 – Dolazak u Beograd, ako obilazimo etno selo “Moravske konake”.

Dužina kraće staze je 10km sa ukupnim usponom od 300m, a duže staze 21km sa usponom od 700m. Učesnici će usput na produženoj stazi imati priliku da naprave pauzu za odmor i osveženje u planinarskom domu na Momajskoj kosi.
U povratku za Beograd možemo, ako bude zainteresovanih, obići etno selo “Moravski konaci” i uživati u ambijentu.   

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Staze se delimično pružaju pored vodotokova, pa je u slučaju kiše ili vlažnog vremena potrebno imati odgovarajuću obuću. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. U selu Radovanje organizator će pripremiti ručak po ceni od 150 dinara, planjanski brdski gulaš (tako je bilo prošle godine).  Potrebno je da se prilikom prijavljivanja izjasnite da li ste zainteresovani za ručak. Takođe je potrebno poneti posudu i pribor za jelo!  Na svim kontrolnim tačkama moguće je snabdevanje pijaćom vodom.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova maršrutom: Selo Radovanje – Velika Plana – Mali Požarevac – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 20 časova i 30 minuta (ukoliko obilazimo etno selo “Moravski konaci”).

Rok za prijavu: 
Do 21. april 2020. godine.

Vođa akcije:
Dušanka Grujić                 tel.: 060 080 22 11                             email: dusankagrujic@hotmail.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu