SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

RAFTING UNOM

22-24. JUL 2022. GODINE

Rafting Una-00

Najpoznatije banjalučko izletište Banj brdo (Šehitluci) se nalazi na južnoj strani grada, a visoko je 431mnv odakle se pruža panoramski pogled na grad. Izletište je bogato šumom, stazama za šetnju i planinarenje, izvorima vode za piće kao i uređenim mestima za odmor i razonodu. Na njemu se nalazi i memorijalni spomenik palim Krajišnicima u NOB-u, delo poznatog jugoslovenskog vajara Antuna Augustinčića. Na spomeniku je ucrtan reljef koji u nizu slika prikazuje borbu i stradanja Krajišnika u II svetskom ratu, a sam spomenik simbolično podseća na metak ispaljen u pravcu Krajine.
Reka Una se nalazi u zapadnom delu BIH čineći granicu sa Hrvatskom. Teče kroz Republiku Srpsku srednjim tokom i duga je 212km. Rimljani su je smatrali najlepšom rekom čitavog Rimskog carstva i zato su je nazvali ”Una” što u prevodu znači “jedina”. 2008. godine osnovan je Nacionalni Park Una na području opštine Bihać, a najlepši delovi nacionalnog parka predstavljaju vodopadi Štrbački buk i martinbrodski slapovi.

Bosanska Krupa je gradsko naselje i sedište istoimene opštine u zapadnoj Bosni, smeštena u dolinama reka Une i Krušnice. Prema preliminarnim podacima popisa stanovništva 2013. godine, u Bosanskoj Krupi je popisano 10196 lica.
Neki istoričari smatraju da je današnja Bosanska Krupa u prvo vreme nosila ime Pset. U 13. veku gubi se ime Pset i prvi put se javlja ime Krupa. U 14. i 15. veku krupsko područje je bilo relativno gusto naseljeno. Od posebnog značaja bile su srednjovekovne tvrđave koje su služile u ratne svrhe. Za tvrđavu u Bosanskoj Krupi, čiji se ostaci nalaze na brežuljku zvanom Grad, zna se da je postojala u 13. veku, ali se ne zna ko je bio njen graditelj. Po legendi ovu tvrđavu ozidala je djevojka Krupana.
Lokacija “Zeleni otoci” je specifična jer se nalazi u samom centru Bosanske Krupe i na takozvanim zelenim otocima (Male ade). To je u stvari osam rečnih ada, odnosno ostrva koja su povezana drvenim mostićima i pešačkom stazom sa klupama. Na tim adama se nalaze dodatni sadržaji poput teretane na otvorenom, terena za odbojku na pesku, fudbal i sl. Tu su i dva letnja bara. Male ade su mesta okupljanja tokom leta.
Na trećem kilometru od Bijeljine prema Pavlovića mostu, u srcu semberske ravnice, na površini od petnaest hektara, porodica Stanišić je izgradila etno selo Stanišići. Etno selo Stanišići je selo sa dvadesetak autentičnih drvenih kuća, mlekarom, vodenicom, kovačnicom, ambarom za žito, starim kućama i velikom gostinskom kućom, koji su preneti iz sela u opštini Vareš, sela sa planina Zvijezde i Romanije i iz okolnih opština.

Polazak:        
Polazak 22. jula 2022. godine (petak) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Bijeljina – Brčko – Šamac – Derventa – Prnjavor – Banja Luka – Kulen Vakuf. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera:.

Cena:             
Cena akcije je 70€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije). Moguća je korekcija cene prevoza zbog poskupljenja goriva. Cena akcije obuhvata organizacione troškove, prevoz, putarine i parkinge. Smeštaj je u apartmanima u Kulen Vakufu i košta 20€ (dva noćenja) i plaća se na licu mesta. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 70€. Cena raftinga Unom iznosi 30€ i plaća se na licu mesta. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.
Cena raftinga Unom iznosi 30€ i obuhvata: prevoz do starta raftinga i povratak sa cilja, čamci i sigurnosna rafting oprema (neoprensko odelo, obuća, prsluk i kaciga) i licencirani skiper – vodič.

Plan:
Petak 22. jula
06:00 – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske. Usputne kratke pauze (granica i MB Radić).
13:00 – Dolazak do Banja Luke, podno Banj brda. Priprema i polazak na pešačku turu Banj brdom.
15:30 – Završetak pešačenja. Pauza za ručak od sat vremena i 30 minuta.
17:00 – Nastavak putovanja prema Kulen Vakufu.
20:00 – Dolazak u Kulen Vakuf i razmeštaj po sobama.

Dužina pešačke staze po Banj brdu je oko 7km sa ukupnim usponom/spustom od 200m i spada u red lakših tura.

Subota 23. jul
07:00 – Ustajanje, doručak i zaduživanje opreme za rafting.
09:00 – Polazak prema hotelu Kostelski buk.
10:00 – Dolazak do hotela Kostelski buk i priprema za rafting.
15:00 – Završetak rafting ture u blizini Bosanske Krupe. Presvlačenje.
16:00 – Nastavak putovanja prema Bosanskoj Krupi.
16:30 – Dolazak u Bosansku Krupu. Ručak i obilazak Zelenih otoka i tvrđave u Bosanskoj Krupi.
19:00 – Povratak prema Kulen Vakufu.
20:30 – Dolazak u Kulen Vakuf.

Etapa raftinga od Kostela do Bosanske Krupe je najduža etapa raftinga u ponudi (oko 20km), pogodna za sve koji žele provesti više vremena na unskim brzacima i u kupanju. Ovo nije puno zahtjevna etapa, a prolazi kroz donji kanjon reke Une sa mnoštvom brzaka pogodnih i za plivanje. Etapa je idealna za široku populaciju raftera koji nemaju prethodna iskustva sa raftingom. Težina vode je II – III stepena, a trajanje raftinga je oko 3 do 5 sati, u zavisnosti od vodostaja reke Une.
Na rafting treba poneti: kupaći šorc – kostim, peškir, rezervnu odeću i obuću za presvlaku nakon raftinga, zaštitnu kremu i vodu. Fotoaparate, kamere, satove i nakit nosite na vlastitu odgovornost.

Nedelja 24. jul
07:00 – Ustajanje i pakovanje stvari u autobus.
08:00 – Polazak prema Banja Luci, tj. Beogradu. Usputne pauze po potrebi.
16:00 – Dolazak do etno sela Stanišići. Ručak i obilazak etno sela u trajanju od 2 sata.
21:00 – Dolazak u Beograd.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu ili pasoš, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Smešteni smo u Kulen Vakufu gde ima prodavnica i dva restorana.

Povratak:      
U nedelju 24. jula oko 16 časova maršrutom: Etno selo Stanišići – Bogatić – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu