SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

RUDNIK

9. DECEMBAR 2023. GODINE

Rudnik-00

Rudnik je najviša planina Šumadije (Cvijićev vrh, 1132m) i nalazi se u njenom zapadnom delu. Imenom Rudnik nazvan je zbog rude olova i cinka koje se i danas eksploatišu. Predstavlja čvorište između slivova Zapadne Morave, Velike Morave i Kolubare. Rudnik je najsevernija vulkanska oblast u centralnoj Srbiji, a ostaci vulkanizma su primetni na pojedinim delovima i po karakteristikama stenskih masa koje ga izgrađuju.
Planina Rudnik se nalazi 100km južno od Beograda i 15km od Gornjeg Milanovca. Varošica Rudnik smeštena je između 500 i 700 metara nadmorske visine i sa ostalim delovima planine povezana je asfaltnim putem i velikim brojem staza. Zbog izuzetnih klimatskih uslova (velika osunčanost tokom godine, vazdušna strujanja, visoka jonizacija vazduha) planina je još 1922. godine proglašena za vazdušnu banju.

Na planini su tragovi starog Rima,Vizantije, srpske srednjovekovne države iz turskih vremena. Poznat je po brojnim utvrđenjima, manastirima, crkvama, ostacima većeg broja rudarskih kopova i nalazišta iz XII veka. U davnim vremenima je bio sedište žive rudarske delatnosti. Za Rudnik, znameniti rudarski centar, borili su se u srednjem veku srpski vladari i bogati feudalci. Krajem XIII veka, Rudnik je pripao kralju Dragutinu i time je slovenski živalj ovog kraja ušao u sastav srpske države. Za vreme njegove vladavine, Rudnik postaje druga kovnica srpskog novca u Srbiji. Dinar kralja Dragutina je prvi srpski dinar sa ćiriličnim natpisom.
Za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića i Đurađa Brankovića, ovo je bio istaknuti rudarski i trgovački centar države. Na njemu su u tom periodu građena i rezidencijalna zdanja. Padom Srbije pod tursku vlast, Rudnik postaje turska varoš i administrativno sedište. Za vreme austrijske vladavine (1718-1739) Rudnik ponovo oživljava, a Austrijanci počinju sa eksploatacijom rude. Nakon ponovnog dolaska Turaka na vlast, u Prvom srpskom ustanku, Rudnik je postao prva oslobođena teritorija i prvi oslobođeni grad.

Polazak:        
Polazak 9. decembra 2023. godine (subota) u 7 časova sa ugla Sarajevske. Maršruta putovanja: Beograd – Stepojevac – Ljig – Rudnik.

Cena:             
Cena prevoza je 2000 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 2000 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Plan:
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.
09:45 – Dolazak u naselje Rudnik. Usputna pauza za jutarnju kaficu.
10:00 – Polazak na pešačku turu dužine 12km.
12:45 – Izlazak na najviši vrh Rudnika Veliki Šturac tj. Cvijićev vrh (1132m). Pauza od 20 minuta.
13:45 – Izlazak na Srednji Šturac (1113m). Pauza od 15 minuta.
14:30 – Izlazak na Mali Šturac (1058m).
16:00 – Završetak pešačenja. Pauza za ručak u restoranu Kota 555.
17:30 – Polazak za Beograd.
19:30 – Dolazak u Beograd.   

Staza je dužine oko 12km sa ukupnim usponom/spustom oko 650m i spada u kategoriju srednje teških pešačkih staza. Moguće je smanjiti ukupan uspon/spust na 550m ,ako se ne penje na Srednji i Mali Šturac.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U naselju Rudnik postoji nekoliko restorana i prodavnica gde se može kupiti hrana, voda i neki drugi osvežavajući napitak. Po dogovoru, možemo svratiti i u restoran Kota 555 na kasni ručak/večeru.

Povratak:      
Istog dana u 17 časova i 30 minuta maršrutom: Beograd – Stepojevac – Ljig – Rudnik. Dolazak u Beograd se očekuje oko 19 časova i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu