SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

SAMANJAC

20. MART 2021. GODINE

Samanjac-00

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice iznad sela Lešja, desetak kilometara jugoistočno od Paraćina, potiče iz srednjeg veka, ali je njegov nastanak teško bliže odrediti. Manastirska crkva sa osnovom trikonhosa, iz sredine 14. veka, predstavlja najstariju građevinu tog tipa u Pomoravlju. Njeni temelji su otkriveni 1923. godine, na obroncima planine Baba, smešteni na omanjoj zaravni, zaštićenoj oštrim stenama sa istočne strane. Na njenim ruševinama je početkom 21. veka podignuta nova crkva, tako da je Lešje danas aktivan ženski manastir.

Planina Samanjac se prostire pravcem severoistok – jugozapad, južno od prevoja Čestobrodice. Zapadno se nalazi planina Baba, južno je planina Rožanj, na istoku je Rtanj, a na severu su Kučajske planine. Najviši vrh Samanjca je Jasenova glava – 852m. Najviši delovi planine izgrađeni su od masivnih i bankovitih jurskih krečnjaka.

Polazak:        
Polazak 20. marta 2021. godine (subota) u 6 časova i 30 minuta sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Velika Plana – Paraćin – Lešje – Stolice. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera: korišćenje maske i ograničen broj putnika u autobusu.

Cena:             
Cena prevoza je 1600 dinara za prevoz autobusom sa ograničenim brojem putnika. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1600 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
06:30 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza na pumpi od 30 minuta.
09:00 – Dolazak u Lešje. Obilazak manastir Pokrova Presvete Bogorodice.
09:50 – Dolazak u mesto Stolice. Priprema za pešačku turu.
10:00 – Polazak na pešačku turu dužine 18,5km.
11:30 – Izlazak na Hajdučki kamen (702m). Pauza od 20 minuta.
14:30 – Izlazak na Jasenovu glavu (852m) – najviši vrh Samanjca. Pauza od 15 minuta.
17:30 – Završetak pešačenja u mestu Stolice. Ako bude mogućnosti (zbog epidemiološke situacije) svratićemo u neki od restorana na večeru pre polaska za Beograd.
19:00 – Polazak za Beograd.
21:00 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 18,5km, a visinska razlika je oko 240m. Ukupan (kumulativni) uspon/spust iznosi oko 550m. Staza nije tehnički zahtevna i spada u red srednje teških.
Postoji mogućnost i skraćenja staze. 

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Ako bude mogućnosti (zbog epidemiološke situacije) svartićemo u neki od restorana u okolini.

Povratak:      
Istog dana u 19 časova. Maršruta povratka je: Stolice – Paraćin – Velika Plana – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                             email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Boban Stojiljković            tel.: 069 773 703

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu