SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

STAZA PETRUŠKIH MONAHA

11. AVGUST 2018. GODINE

Petrus-00

Na samo 14km od Paraćina, na putu prema istočnoj Srbiji možete otkriti tajne sela iza brega. Selo Zabrega se ušuškalo između brda, u kotlini reke Crnice, gde se nalaze ostaci 14 srednjovekovnih manastira i crkava, i stari grad Petrus koji je arheološki neistražen i po površini jedan od najvećih u Srbiji. Okolina sela Zabrega se naziva Mala Sveta gora, jer je nekada na ovom mestu postojao manastirski kompleks. Danas se mogu videti ostaci manastira. Dolaskom Dušana na vlast 1332.godine teritorija petruške oblasti postaje granična oblast Dušanovog carstva.U davnoj prošlosti, monasi bežeći od Turaka su odabrali ovaj deo petruške oblasti zbog prirode u kotlini Crnice, tišine, plodne zemlje i brda koja su štitila ovaj mali raj i tu su sagradili pravoslavne hramove. Nizvodno od Sisojevca, reka Crnica ulazi u teško prohodan kanjon. Ovuda prolaze samo vukovi i lovci. Po njihovoj, (lovačkoj) priči, u kanjonu se nalazi desetak manastirišta, ali ih je vegetacija tako pokrila da može da ih pronađe samo dobar poznavalac kanjona. Kod sela Zabrega reka pravi veliku krivinu i izlazi iz kanjona. Na mestu gde je reka zaježena, a leva obala se blago spušta u reku, nalaze se ostaci manastira Namasija ili Manasinjac. Sudeći po ostacima, ovo je bio značajan manastir sa odbrambenim zidinama i jakom kulom. Crkva posvećena svetom Nikoli konzervirana je i obnovljena u jednom malom delu. Čim prodje Zabregu, Crnica ponovo ulazi u kanjon. Na levoj rečnoj obali se nalaze ostaci hrama posvećenog svetom Jovanu Glavoseku. Podaci o ovoj Crkvi su vrlo oskudni i poznato je samo da je obnovljena 1520.godine.
Crnica izvire u snažnom mlazu ispod ogromne stene, na južnom delu Kučajskih planina. Na izvoru je reka potpuno bela od krečnjačkih stena pa se zato nekad i zvala Belica. Priča se da se tokom turske vladavine silan svet okupio na saboru kod Crkve, u donjem toku reke. Turska vojska je iznenadila narod na saboru i posle neviđenog masakra, krv je obojila belu reku. Od tada se reka ne zove Belica, nego Crnica.

Reka Crnica je duga nepunih trideset kilometara i uliva se u Veliku Moravu kod Paraćina. Izvire u prostranoj udolini kod rudarskog naselja Sisevac. Potom ulazi u deset kilometara dug kanjon, a kod Popovca izlazi u prostranu ravnicu, gde joj se pridružuje i reka Grza, a potom združene teku do Velike Morave.

Polazak:         
Polazak 11. avgusta (subota) 2018. godine u 6:00 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ćuprija – Popovac – Zabrega.

Cena:             
Cena prevoza je 1300 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 300 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1300 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:               
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna kratka pauza.
09:00 – Dolazak do cementare u Popovcu.
09:15 – Polazak na pešačku turu dužine 17 ili 9km.
10:20 – Dolazak do crkve Blage (Ognjene) Marije. Pauza od 15 minuta.
11:00 – Dolazak do Krstaste stene. Pauza od 10 minuta.
11:40 – Dolazak do crkve Jovana Glavoseka. Pauza od 5 minuta.
12:10 – Pauza u selu Zabrega od 20 minuta. Ima seoska prodavnica!
13:00 – Dolazak do manastira Namasija. Pauza od 10 minuta. Ovde se grupe razdvajaju: jedna grupa završava pešačenje povratkom u selo Zabrega a druga grupa nastavlja pešačenje prema manastiru sveti Sisoje.
14:10 – Ostaci crkve svetog Đorđa.
14:20 – Ostaci crkve velikomučenice Nedelje.
14:50 – Ostaci crkve svetog Arhanđela.
16:45 – Dolazak do manastira sveti Sisoje. Obilazak i fotografisanje manastira.
17:30 – Obilazak vrela reke Crnice i završetak pešačenja. Odmor za ručak i/ili kupanje u termalnom bazenu.
19:30 – Povratak u Beograd. Usputna kratka pauza.
22:30 – Dolazak u Beograd.     
Prva staza je dužine oko 17 km sa visinskom razlikom od 180 m. Ukupan (kumulativni) uspon iznosi oko 450, a spust oko 350m.
Druga staza je dužine oko 9km sa visinskom razlikom oko 150m. Ukupan (kumulativni) uspon, odnosno spust iznosi oko 200m.
U Sisevcu postoji mogućnost kupanja u termalnom bazenu. Cena ulaznice za odrasle je 350 dinara, a za decu 250 dinara. U okviru bazena postoji i restoran.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Oni koji planiraju kupanje u termalnim bazenima u Sisevcu treba da ponesu kupaći, peškir i presvlaku. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. U Sisevcu pored termalnih bazena ima i restorak gde se može ručati/večerati.

Povratak:      
Istog dana u 19 časova i 30 minuta maršrutom: Sisevac – Ćuprija – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 čas i 30 minuta.

Rok prijavljivanja:
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com

Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu