SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

STRAŽILOVO

22. JANUAR 2022. GODINE

Strazilovo-00

Do pre 90 miliona godina, planina Fruška gora bila je ostrvo u Panonskom moru. Kada je more presušilo, ostrvo je ostalo bez svog mora, ali mu je u zamenu za to priroda dodelila ulogu jedine planine u ravnoj Vojvodini, izdignute u obliku jednog uskog grebena, dugačkog 75 km, sa kog se pružaju pojedinačni bočni grebeni obrasli hrastovim, grabovim, bukvinim i lipovim šumama. Najviši delovi Fruške gore su najposećeniji i najatraktivniji zbog mnogobrojnih izletišta. Crveni čot (539m), Veliki Gradac (471m), Iriški venac (451m) i Stražilovo (321m) na kome se nalazi spomenik pesniku Branku Radičeviću, dominiraju Sremom i predstavljaju izazov turistima, a domaćem stanovništvu oazu mira.
Kažu da u Sremskim Karlovcima svaka zgrada, kuća i ulica priča neku slavnu priču, jer je ovaj grad bio duhovni i kulturni centar Srbije. On je posle Prve velike seobe Srba 1690. godine postao naslednik Pećke patrijaršije. Veliki Patrijaršijski dvor još uvek dominira centralnim gradskim trgom, a pošto je patrijaršija kasnije prebačena u Beograd, ovde je danas središte Sremske mitropolije. Grad ima i svoju legendu koja kaže da će se onaj ko popije vodu sa Česme četiri lava, koja se nalazi u samom centru grada, sigurno vratiti u Karlovce i tu venčati. Venčali se ili ne, onaj ko je jednom bio u Karlovcima, vratiće se ponovo, zaljubljen u sam grad. A na one koji ga nikada nisu posetili, idilični gradić sa nestrpljenjem čeka, kako bi prosuo pred njih svoj šarm i stekao nove obožavaoce.

U beskrajnom zelenilu listopadnih šuma, na proplancima Fruške gore, koja caruje Panonskom nizijom, vekuje oko 16 manastira sagrađenih između 16. i 18. veka u stilu baroka i moravske arhitekture srednjovekovne Srbije. Zbog bogatstva svetilištima, Frušku goru nazivaju još i “Svetom Gorom”, ili “srpskim Atosom“.
Kao i kod većine manastira ne zna se pouzdano ko je bio graditelj manastira Grgeteg kao što nije poznato ni vreme njegove izgradnje. Legenda tvrdi da je ovaj manastir podigao despot Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni) ne bi li smestio svoga slepog oca Grgura Brankovića, slepog hilandarskog monaha Germana. Navodi se čak i 1471. godina kao godina njegovog podizanja. No, kako je Grgur Branković umro 1459. godine to se ova priča oduvek smatrala samo legendom. Pretpostavlja se da je manastir sagrađen između 1459. godine (pad Despotovine), ali pre turskog osvajanja Srema (1521. godine).
Manastir Velika Remeta je jedan od 16 fruškogorskih manastira. Nalazi se u istočnom delu Fruške gore, severozapadno od istoimenog naselja i nekadašnjeg Prnjavora Velika Remeta, u čijem se ataru danas nalazi. Manastir prostorno i administrativno pripada opštini Irig. Manastir je posvećen svetom Dimitriju, a u njegovom sastavu se nalazi i crkva posvećena ovom svecu. U okviru manastira se nalaze i dve kapele – svetog Jovana Krstitelja iz 18. veka i Uspenija Presvete Bogorodice iz 1970. godine. Po predanju, manastir je osnovao kralj Dragutin kada je u lovu pao sa konja i ostao trajno hrom i predao vlast svom bratu Milutinu. Prema zvaničnim podacima Velika Remeta se prvi put pominje 1562. godine.

Polazak:        
Polazak 22. januara (subota) 2022. godine u 6 časova i 30 minuta sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Inđija – Sremski Karlovci – Stražilovo. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera.

Cena:             
Cena prevoza je 1200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1200 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:              
06:30 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.
08:00 – Dolazak u Sremske Karlovce. Pauza za kafu i obilazak grada.
09:00 – Polazak prema Stražilovu.
09:15 – Dolazak do Stražilova. Priprema za pešačenje.
09:45 – Dolazak do groba Branka Radičevića. Pauza u trajanju od 15 minuta.
12:00 – Dolazak manastira Grgeteg. Pauza od 20 minuta.
13:40 – Dolazak do manastira Velika Remeta. Pauza od 20 minuta.
16:00 – Dolazak do Stražilova gde nas čeka prevoz.
16:30 – Dolazak u Sremske Karlovce. Pauza za večeru od sat i 30 minuta.
18:00 – Povratak za Beograd.
19:30 – Dolazak u Beograd.   

Dužina ture je oko 16 km, a visinska razlika je oko 300m. Ukupan uspon/spust iznosi oko 550m i spada u red lakših pešačkih tura.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Na povratku za Beograd možemo svratiti u Sremske Karlovce na večeru.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova maršrutom: Stražilovo – Sremski Karlovci – Inđija – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 19 časova i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 17. januara 2022. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu