PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

SUMOROVAC

8. DECEMBAR 2018. GODINE

IMA JOŠ MESTA.

Sumorovac-00

Homoljske planine čine živopisni predeli Istočne Srbije, sa zanimljivim pećinama, drevnim legendama, običajima i mitovima, skrivenim blagom, brojnim vodotocima, vodopadima, stenovitim planinskim vrhovima, raskošnim pašnjacima, planinskim vidikovcima, ljupkim selima i živopisnim folklorom. Homolje je prostor između planina Ježevice, Vukana, Vranja, Crnog vrha i Beljanice.

Lukin kamen je jedan od interesantnijih vrhova Homoljskih planina. Nalazi se tačno prekoputa Vukana, najpoznatije planine ovog dela Homolja. Lukin kamen može biti i usputna stanica na putu do Sumorovca(911mnv), još jednog homoljskog bisera. Tura je idealna za kratke jesenje i zimske dane i nije nimalo naporna.
Banja Ždrelo nije obična banja, naprotiv, ova banja je i jedno začajno turističko mesto koje svojim posetiocima nudi niz atrakcija i mogućnosti za razne turističke obilaske.

Polazak:        
Polazak 8. decembra (subota) 2018. godine u 7:00 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Kamenovo – Petrovac – Bistrica.

Cena:             
Cena prevoza je 1200 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1200 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:              
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.
08:30 – Dolazak u Kamenovo. Kupovina meda i proizvoda od meda u domaćinstvu Karadžića.
09:30 – Dolazak u selo Bistrica. Razgledanje crkve cara Konstantina i carice Jelene i obilazak vodopada na reci Bistrici.
10:30 – Polazak na pešačku turu prema Lukinom kamenu.
11:30 – Izlazak na Lukin kamen. Pauza od 15 minuta.
13:45 – Izlazak na Veliki Sumorovac (911m). Pauza od 15 minuta.
17:30 – Završetak pešačenja u selu Ždrelo.
18:00 – Polazak za Beograd. Usputna pauza za večeru.
21:30 – Dolazak u Beograd.  

Staza je dužine oko 17km sa visinskom razlikom od 700m. Ukupan (kumulativni) uspon/spust iznosi oko 850m. Staza spada u srednje teške i nije tehnički zahtevna. Moguće je skratiti pešačenje tako da se ide samo od Bistrice do Lukinog kamena i nazad do Bistrice. U tom slučaju je dužina staze oko 8,5km sa ukupnim usponom/spustom oko 350m.
Oni koji ne žele da pešače mogu da borave u banji Ždrelo i da se individualno šetaju po njegovoj okolini.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Na povratku za Beograd možemo, po dogovoru, napraviti pauzu za večeru.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova maršrutom: Bistrica – Petrovac – Kamenovo – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 30. novembra 2018. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu