SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

TAKOVSKI VISOVI

2. DECEMBAR (NEDELJA) 2018. GODINE

IMA JOŠ MESTA.

Takovo-00

Takovo je čuveno kao mesto u kome je Miloš Obrenović podigao Drugi srpski ustanak, na Cveti 23. aprila 1815. godine. Prostor od nekoliko hektara proglašen je za memorijalni kompleks. Znamenito mesto “Takovski grm” je istorijski kompleks na prostoru od nekoliko hektara, koji obuhvata građevine i spomenike vezane za podizanje Drugog srpskog ustanka. Takovski grm, pod kojim je podignut Drugi srpski ustanak, srušio se 1901. godine. Nedaleko od mesta gde je postojao stari, danas se nalazi hrast koji je knez Mihailo Obrenović osveštao za “naslednika” još 1867. godine. Delovi starog Takovskog grma danas se nalaze u Muzeju Drugog srpskog ustanka u Takovu, crkvi u Gornjem Milanovcu i Miloševom konaku u Beogradu. Spomenik Drugom srpskom ustanku (Milošu Obrenoviću) podignut je 1887. godine, pored nekadašnjeg starog Takovskog grma, na mestu gde je knez Miloš Obrenović ustanicima dao zakletvu.
Crkvu Svetog Save na Savincu sagradio je 1819-1921. godine knez Miloš Obrenović, kao svoju prvu zadužbinu, a 1860. godine pred smrt je obnavlja, u spomen svoje supruge kneginje Ljubice. U kripti crkve nalaze se mošti slikarke i pesnikinje Mine Vukomanović Karadžić, ćerke Vuka Stefanovića Karadžića i mošti Obrena Martinovića, oca vojvode Milana Obrenovića. Čitava crkva predstavlja kapelu u kojoj se čuvaju mošti brojnih pripadnika porodica Obrenović i Vukomanović.

Ilijak je vrh, neposredno po izlasku iz Gornjeg Milanovca. Nalazi se na 510mnv, a sa njega se pruža pogled prema okolnim vrhovima, Malom Vujanu, ali i prema Ovčaru i Kablaru, Jelici u daljini. Krvavac (555m) je veliko šumovito i razgranato brdo na južnoj strani sela Šarani, sa uzanom visoravni na vrhu brda. Sverozapadna strana spušta se ka unutrašnjem delu sela, istočna strana pripada selu Semedraž, a južna i jugozapadna strana spuštaju se do leve obale reke Dičine.

Polazak:        
Polazak 2. decembra (nedelja) 2018. godine u 7:00 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ljig – Takovo – Brđani.

Cena:             
Cena prevoza je 1200 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 300 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1200 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:              
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza na Rudniku.
10:00 – Dolazak u Brđane, polazna tačka za pešačenje. Priprema za pešačenje.
11:30 – Izlazak na Ilijak (510m). Pauza od 10 minuta.
13:30 – Izlazak na Stoževicu (516m). Pauza od 15 minuta.
15:30 – Završetak pešačenja.
16:00 – Polazak prema Takovu.
16:30 – Pauza u Takovu od 2 sata.
18:30 – Polazak za Beograd.
20:30 – Dolazak u Beograd.  

Staza je dužine oko 12km sa visinskom razlikom od 250m. Ukupan (kumulativni) uspon/spust iznosi oko 550m. Staza spada u red laganih, nije tehnički zahtevna i primerena je svim planinarima.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U Takovu ima par restorana gde se može ručati pre povratka za Beograd.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova i 30 minuta maršrutom: Takovo – Ljig – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 20 časova i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 23. novembar 2018. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu