SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

TAORSKA VRELA

5. FEBRUAR 2022. GODINE

Taorska vrela-00

Selo Taor (Gornji i Donji) se nalazi na izvorištu jedne od sastavnica reke Skrapež, ispod Povlena. Pričaju meštani da je reka skrpljena od više sastavnica pa se nekad i zvala Skrpež.
Taor je planinsko naselje sa više brda i livada. Taorske stene dominiraju nad selom, a reka Skrapež prolazi kroz naselje. U Taoru su i čuvena Taorska vrela. Oko Taorskih vrela iskopava se kvalitetna siga. Stanovništvo se bavi stočarstvom i poljoprivredom. Stočarstvom se bave za svoje potrebe, najviše ima ovaca i krava. Od poljoprivrede najviše gaje malinu, šljive, krompir i jabuke. U selu je osnovna škola sa 4 razreda. Zbog lepe i očuvane prirode postoji mogućnost razvoja seoskog turizma. Ima livada i šuma se lekovitim biljkama i jestivim pečurkama.
U selu Donji Taor, podno Povlena, nalazi se najveća hidrološka, prirodnjačka i turistička atrakcija ovog kraja – čuvena Taorska vrela i to su najlepši izvori u valjevskom kraju.
Fotografije Taorskih vrela su nekad ponosito krasile svaku brošuru koja je služila za predstavljanje nekadašnje velike države SFRJ. Međutim, za potrebe kosjerićkog vodovoda, 80-ih godina prošlog veka, vrela su kaptirana, voda je odvedena, pa je tako narušena i lepota ovih vrela. S obzirom na to da najviše vode ima u rano proleće, logično je da je to idealno doba godine kad vrela u najvećem obimu pokazuju svoj originalni izgled.

U ovom predivnom prirodnom prostoru, nekad je postojalo 12 vodenica, a sada ih je ostalo samo nekoliko. Tragovi vodenica još postoje, dve su čak i u dobrom stanju, ali ne rade. U podnožju krečnjačkog platoa, na jugoistočnom kraju sinklinalne doline, sa severne strane oivičenog okomitom liticom visine 5, širine pri dnu 3 m, iz pećinskog otvora izbija vrelo. Na relativno kratkom rastojanju preko nataloženih bigrenih naslaga, stvoreni su brojni slapovi i vodopadi. Vrela se ulivaju u reku Skrapež, kojoj je izvorište ispod planine Povlen.
Voda sa vrela sadrži velike količine krečnjačkih materija koje svojim tokom formiraju velike količine bigre. Čitavo područje je prebogato sigom koja se nemilosrdno kopa i seče i dalje prodaje kao detalji za ukrašavanje pretežno ugostiteljskih objekata, ali i privatnih građevina.Tok vrela koji je kaskadne prirode je nekoliko stotina metara dug. Na kraju čitavog toka vrela završavaju svoju nemirnu ćud sa dva vertikalna vodopada veoma interesantnih oblika.

Polazak:        
Polazak 5. februara 2022. godine (subota) u 7 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Stepojevac – Ćelije – Valjevo – Ražana – Kosjerić – Radanovci. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera.

Cena:             
Cena prevoza je 1300 dinara za prevoz autobusom sa ograničenim brojem putnika. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1300 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.
09:40 – Dolazak u Kosjerić. Pauza od 45 minuta.
11:00 – Dolazak u selo Radanovci. Priprema za pešačku turu.
11:10 – Polazak na pešačku turu dužine 15km, odnosno 8km.
12:00 – Dolazak do Taorskih vrela. Pauza od sat vremena. Razdvajanje grupa: jedna grupa (8km) se vraća u Radanovce a druga grupa (15km) nastavlja pešačenje prema Taorskoj steni.  
13:30 – Odmor od 10 minuta kod napuštene prodavnice.
14:30 – Izlazak na Taorsku stenu (1021m). Pauza od 15 minuta.
16:15 – Dolazak do spomenika Žikici Jovanoviću Špancu u Radanovcima. Pauza od 10 minuta.
16:50 – Završetak pešačenja u selu Radanovci.
17:00 – Povratak za Beograd. Ako bude mogućnosti (zbog pandemije) svratićemo u neki do restorana u okolini Kosjerića ili Valjeva.
22:00 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 15km sa ukupnim usponom/spustom oko 550m i spada u red srednje teških. Tehnički nije zahtevna tako da je primerena svim planinarima.
Ako se pešači samo do Vrela i nazad onda je dužina staze 8km sa ukupnim usponom/spustom manjim od 200m.  

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Ako epidemiološka situacija bude dozvolila, nakon završetka pešačenja svratićemo u neki od obližnjih restorana na ručak/večeru.

Povratak:      
Istog dana u 17 časova minuta maršrutom: Radanovci – Kosjerić – Ražana – Valjevo – Ćelije – Stepojevac – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 čas.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu